Petiție online pentru schimbarea denumirii unei străzi din BucureștiPe site-ul discriminari-urbane.ro a fost postată o petiție online cu titlul "Vrem un Bucuresti nonsexist!", petiția care cere schimbarea denumirii unei străzi din București în Cella Serghi.

Petitie online pentru schimbarea denumirii unei strazi din Bucuresti
Petiție online pentru schimbarea denumirii unei străzi din București
Foto: raluxa.com

Numele străzilor, clădirilor, monumentelor, parcurilor sau a altor spații publice reprezintă modalități prin care Bucureștiul transmite un mesaj locuitorilor săi despre istorie, moștenire culturală și identitate, contribuind la crearea unei memorii colective, scriu inițiatorii petiției pe discriminari-urbane.ro.

Conform unei analize întocmite de inițiatori, în București:

- doar 1% din totalul străzilor poartă numele unei personalități feminine;

- doar 5 licee poartă numele unor femei cunoscute;

- nicio universitate nu poartă nume de femeie;

- nicio stație de metrou nu poartă nume de femeie.

În plus, inițiatorii petiției atrag atenția că multe dintre numele date străzilor din București nu au vreo semnificație aparte: str. Amidonului, str. Bolobocului, str. Bondarului, str. Buclei, str. Casului, str. Cuiului etc.

"Pe baza unui calcul simplu, mesajul transmis în ceea ce privește rolul femeilor în cultură, știinta, sportul, economia acestei țări este acela că femeile nu au avut și nu au o contribuție la istoria acestui oraș care să merite mai multă recunoaștere decât un ... butoi sau un cui! Este un mesaj anacronic, eronat și discriminatoriu. Aceasta ignorare a femeilor în toponimia Capitalei face un deserviciu tuturor locuitorilor săi, plasând Bucureștiul în topul celor mai sexiste capitale europene", argumentează inițiatorii petiției. Așadar, aceștia solicită  Primăriei Generale a Municipiului București ca o stradă sau un alt spațiu public din Capitală să primească sau să i se schimbe numele în Cella Serghi. Numele scriitoarei a fost ales pe baza voturilor exprimate online, dintr-o listă de 24 de personalități feminine care au trăit și/sau creat în București.

Petiția a fost semnată de 179 de persoane. Poți semna petiția AICI

Cella Serghi (n. 4 noiembrie S.V. 22 octombrie 1907, Constanța, d. 19 septembrie 1992, București) a fost o scriitoare, publicistă și traducătoare română, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice.

A debutat cu romanul Pânza de păianjen. În anul 1977 a publicat la editura Cartea Românească un volum autobiografic intitulat Pe firul de păianjen al memoriei.

Născută la 22 octombrie 1907 în Constanța, într-o familie de vechi dobrogeni, Cella Marcoff, cunoscută sub pseudonimul Cella Serghi, dupa numele bunicului Serghi Marcoff, de origine bulgară, scriitoarea va rămâne atașată toată viața de farmecul ținutului natal, așa cum de altfel și mărturisește, "M-am născut la Constanța, într-o casă de pe strada Mării, și prezența mării a avut o influență deosebit de puternică asupra copilăriei mele. Despărțirea de mare, din cauza refugiului, a fost un șoc care a lăsat urme adânci. M-a urmărit nostalgia mării, dorul de mare mi-a îndurerat copilăria. Pânza de păianjen - în mare măsură autobiografică - e plină de ecourile mării, de amărăciunea acelei despărțiri. Chiar mai târziu, în fața ei, cântam marea copilăriei mele. Bunicul meu, ceasornicar, era pasionat de descoperirile care se făceau la Constanța cu prilejul săpăturilor și mi-a transmis dragostea lui pentru cioburi, ulcele, sticluțe, figurine și tot felul de obiecte din antichitate, pe care le căuta și le strângea. Tare aș fi vrut să mă joc cu ele, dar n-aveam voie decât să le mângâi sub privirea lui aspră".

Opere originale ale scriitoarei:

- Pânza de păianjen, roman revizuit de autoare în trei ediții succesive (în 1938, 1946 și 1971)
-  Cad zidurile, 1950, roman refăcut în 1965 sub titlul "Cartea Mironei" și în 1972 sub titlul "Mirona"
- Cântecul uzinei, 1950
- Cantemiriștii, 1954
- Fetele lui Barotă, 1958, redenumit în ediția din 1974 Iubiri paralele
- Gențiane, 1970
- Pe firul de păianjen al memoriei, 1977
- Această dulce povară, tinerețea, 1983, cu o ediție a doua revăzută, apărută postum în 1993.

 

Etichete: cella serghi, nume strada bucuresti, petitie online

0/2 COMENTARII
Femeiul
10 May 15:35
+0
VOTURI
-0
Absolut penibile feminizdele cu initiativa. Daca nu ati contribuit cu aproape nimic, cum vreti sa apareti in egala masura in denumiri de strazi, scoli , etc?
vlad
09 May 15:17
+0
VOTURI
-0
Nu cred ca mesajul este gresit deloc. Asta este adevarul: femeile au avut un rol mult mai mic in istoria tarii si a orasului decat femeile. De ce sa negi adevarul??? Asta arata foarte clar cat de discriminatoare si misogine era societatea in trecut...

Petitia in sine este ok, sunt atat de multe strazi cu nume ridicole in Bucuresti.... dar ar trebui sa se faca schimbarile astea doar daca si locuitorii de pe strada aia sunt in mare majoritate de acord: deci minim 75%!! O schimbare de strada/de adresa este mare bataie de cap

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h