Petre Roman NU mai poate contesta raportul de incompatibilitate al Agenţiei de IntegritatePetre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pe numele său, solicitarea parlamentarului de reexaminare a deciziei de anulare a cererii sale de chemare în judecată a Agenţiei Naţionale de Integritate fiind respinsă definitiv de Tribunalul Bucureşti.

Petre Roman
Petre Roman
Foto: cotidianul.ro

În urma deciziei de marţi a Tribunalului Capitalei, se va menţine raportul ANI, prin care s-a constatat că parlamentarul se află în incompatibilitate, informează Mediafax.

Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul Bucureşti, în 1 aprilie 2014, instanţa care i-a respins contestaţia, în 9 septembrie 2014. Între motivele de anulare a cerererii de chemare în judecată formulată de Roman la adresa ANI se numără şi faptul că nu a depus la dosar o dovadă prin care să demonstreze că a achitat taxa de timbru.

"A fost vorba despre o simplă eroare, un incident procedural. Din greşeală, instanţa nu a luat în considerare faptul că domnul Roman nu a achitat taxa de timbru, întrucât nu ajunsese la dosarul instanţei. (...) La momentul la care a fost introdusă acţiunea, domnul Roman nu a fost asistat de către avocat. Era normal să nu cunoască procedura", a spus avocata parlamentarului, Cristina Grecu.

Pe de altă parte, instanţa competentă să anuleze raportul ANI este Curtea de Apel Bucureşti, iar la această instanţă Petre Roman ar fi trebuit să conteste raportul în cel mult 15 zile de la primire, ceea ce nu s-a întâmplat.

Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a lui Petre Roman, după ce raportul privind incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv, Curtea de Apel Bucureşti anunţând că nu a fost făcută nicio contestaţie în acest caz.

"În vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani, agenţia a comunicat Camerei Deputaţilor raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", potrivit unui comunicat emis de ANI.

Conform art. 22, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 176/2010, republicată, "persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ", iar "dacă raportul de evaluare [...] nu a fost contestat în termenul prevăzut la alin. (1) la instanţa de contencios administrativ, Agenţia sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanşarea procedurii disciplinare". Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă în acest caz este Curtea de Apel Bucureşti, actele procedurale efectuate în faţa altor instanţe de judecată fiind nule de drept, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate [...] constituie temei pentru eliberarea din funcţie".

Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.

Etichete: Agenţia Naţională de Integritate, ANI, incompatibilitate, petre roman, petre roman incompatbil

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h