Piatra naturală, perfectă pentru amenajarea grădinilorPiatra naturală nu se va demonda niciodată. A fost materialul de bază în construcții timp de mii de ani, iar astăzi este utilizat, sub diferite forme și finisaje, la amenajarea spațiilor interioare și exterioare. Puterea de seducție a pietrei naturale este atât de mare, încât a ajuns să se folosească pe scară largă și în România, în case, birouri, supermarketuri, curți sau parcuri. 

Grădinile și terasele amenajate cu marmură, travertin, ardezie sau granit sunt locuri relaxante, bine echilibrate cromatic și energetic. Arhitecții, designerii și peisagiștii recomandă mereu decorarea grădinii cu piatră naturală de calitate tocmai datorită acestor calități, la care se adaugă rezistența fizică, durabilitatea și versatilitatea.

 

Amenajarea terasei cu piatra naturală 

Marmura, granitul, travertinul sau ardezia sunt printre cele mai des utilizate materiale naturale la construirea pardoselilor și a stâlpilor de susținere pentru terase. Aspectul organic al acestor pardoseli se integrează de minune în atmosfera grădinilor, spre deosebire de beton sau produsele prefabricate care vor face mereu notă discordantă cu vegetația din jur. Într-un decor unde s-a folosit piatra naturală e de ajuns să mai aducem niște fotolii din lemn sau scaune din fier forjat, și tot acel spațiu devine unul de vis, reconfortant, în care toată familia se poate relaxa.

 

Placările exterioare

 

Când vorbim despre utilizarea pietrei naturale pentru înfrumusețarea exteriorului clădirilor, nu ne rezumăm doar la pardoseli și la stâlpi. Prin placarea zidurilor cu piatră naturală, aceasta le conferă un aspect plăcut și le mărește implicit rezistența. Astfel, întâlnim travertin, marmură, granit sau ardezie, sub diferite forme și finisaje. Mai nou, ardezia flexibilă SKIN ocupă un loc tot mai privilegiat în topul preferințelor celor care se ocupă de amenajări exterioare. Cu maximum 2 mm grosime, acest produs foarte maleabil se montează ușor și contribuie în mod spectaculos la estetica întregii curți. Cel mai des, ardezia flexibilă SKIN este utilizată ca accent cromatic, venind în contrast cu restul amenajării.

 

Mobilierul de grădină din piatră naturală

 

Există de câțiva ani un trend puternic printre iubitorii de natură care se manifestă prin folosirea pietrei la construirea de mobilier pentru exterior: scaune, bănci, mese, blaturi pentru baruri etc. În afară de rezistență, aceste piese prezintă un aspect unic, fiecare placă în parte având un model irepetabil. Sunt două posibilități de realizare a mobilierului: asamblare din plăci mai groase sau lipirea unor plăci mai subțiri cu adeziv pe structuri de lemn sau de metal. Indiferent de metodă, rezultatul va fi la fel de spectaculos.

 

Obiectele decorative din piatră naturală

 

Spațiul din jurul casei poate fi decorat în diferite feluri, cu mai multe sau mai puține obiecte, în culori mai vii sau mai pastelate, însă niciodată nu trebuie uitat aspectul practic. Despre utilitate vorbim și când ne referim la grătarul placat cu piatră naturală. Un astfel de grătar asigură o hrană sănătoasă familiei și prietenilor veniți în vizită, dar se și armonizează cu natura din jur. 

În afara mobilierului de grădină și a placărilor verticale sau orizontale, din piatra naturală mai putem face fântâni artizanale, combinând diferite roci mai mari sau mai mici. Aceste fântâni pot imprima spațiului diferite accente: boem, clasic, rustic... În plus, fântânile pot răcori grădina în zilele toride de vară. Rocile, ca și pietrișul, pot fi utilizate și pentru a delimita alei sau spații cu flori, în modele mai simple sau mai complexe. 

 

 

Pentru a proteja gazonul, dalele, cu forme regulate sau neregulate, pot deveni o foarte elegantă cale de acces de la poartă la ușa casei, un drum spre grătarul din spatele casei sau spre locul de relaxare aflat sub un copac umbros. Obiectele decorative din piatră, de dimensiuni mai mici, cum sunt vazele, scrumierele sau statuetele, sunt elemente perfecte pentru o grădină mai deosebită, primitoare și amenajată cu bun gust și pasiune pentru natură. Deci și pentru piatră naturală!

 

Sursă foto: piatraonline.ro, pinterest.com, piatraonline.com

 

 

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE