Absurd în București: Pietricelele de la baza pomilor, lipite de primărie cu adezivAlveolele mai multor copaci din Capitală au fost ornamentate cu piatră albă spartă acoperită cu un lac poliesteric. În urma aplicării acestui lac, pietrele de la baza arborilor au fost lipite de sol şi de trunchiurile copacilor. Deşi metoda a fost contestată de unii bucureşteni, care spun că zeci de copaci se usucă pentru că astfel rămân fără apă, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, cei care au implementat această metodă de amenajare a domeniului public, susțin că lacul poliesteric folosit nu dăunează mediului înconjurător sau sănătăţii oamenilor.

Pietrele decorative de la baza multor copaci din Sectorul 3 au fost lipite de sol cu un lac poliesteric incolor. Această metodă de protejare a pietrei ornamentale a fost folosită pe mai multe străzi din Sectorul 3, precum Str. Matei Basarab, Str. Traian, Bd. Nicolae Grigorescu - în zona Parcului Titan, Bd. Liviu Rebreanu, Bd. Constantin Brâncuşi, Str. Baba Novac, Str. Bucovina sau Aleea Barajul Rovinari – în zona Pieţei Miniş.

Întrebaţi de reporterii B365.ro de ce au apelat aplicat lac poliesteric incolor peste piatra decorativă de la baza copacilor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au precizat că metoda a fost inspirată din Uniunea Europeană. "Preluând modelul amenajărilor peisagistice cu piatră ornamentală albă la alveolele copacilor din câteva ţări ale Uniunii Europene, şi în Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti au fost executate astfel de lucrări care au drept scop crearea unor spaţii optim rezolvate funcţional şi estetic. Prin amenajarea cu piatră spartă se realizează creşterea gradului de dotare a zonei, mărirea confortului urban, îmbunătăţirea calităţii mediului şi ridicarea calităţii spaţiilor verzi, creşterea biodiversităţii din zonă, fiind astfel în deplină concordanţă cu obiectivele generale ale Programului Naţional de Îmbunătăţire a Calităţii Mediului lansat de Ministerul Mediului", au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, pentru B365.ro.

Însă, modelul amenajărilor peisagistice cu piatră ornamentală albă acoperită cu lac poliesteric incolor este contestat de unii bucureşteni, care spun că zeci de copaci din Sectorul 3 se usucă din cauza acestei metode. "În Sectorul 3, se distrug în jur de 60-70 copaci, majoritatea fiind castani, pe Str Bucovina, fosta IOR, şi 12 fiind în Parcul IOR, în partea dreaptă de sus a scării care face legătura între lac şi fântâni. Metoda folosită este de a face copacii să se usuce prin lipsa hranei, mai precis, peste pământul din jurul rădăcinii s-a pus pietriş, amestecat cu clei, astfel că apa nu mai ajunge la rădăcină (în rest fiind astfalt). Fiecare zi care trece, mai ales la temperaturile de afară, duce la uscarea castanilor pe care îi ştiu din copilărie, erau sănătoşi şi frumoşi. Este pur şi simplu o crimă ce se întâmplă, ştiind că şi aşa nu sunt spaţii verzi atât cât ar trebui", a povestit Cornelia Manea, pentru B365.ro.

Cornelia Manea spune că atunci când i-a contactat telefonic pe reprezentanţii administraţiei locale, aceştia i-au spus că subsţanta folosită pentru lipirea pietrei sparte este permeabilă. "Totuşi este ciudat că atâţia copaci care înainte de a se aplica pietrele amestecate cu această substanţă, erau frumoşi şi sănătoşi, acum au început să se usuce. Ceva nu este în ordine. Cum nu am pregătirea necesară, consider că era firesc ca funcţionarii publici, plătiţi din banii noştri, să facă verificările şi să dea un răspuns clar, nu să îmi comunice că primăria a constatat că s-au uscat, că asta am văzut şi eu. De ce s-au uscat atâţia copaci, în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii? De ce nu s-au uscat şi alţi copaci care nu au aplicată la rădăcină substanţă permeabilă amestecată cu piatră spartă? Acestea sunt întrebările la care noi aşteptăm răspuns", a precizat Cornelia Manea.

Bucureşteanca a semnalat cazul şi Primăriei Capitalei, într-o plângere făcută pe 23 iulie, şi a anunţat tot în scris, Poliţia Locală din cadrul Primăriei Capitalei. "După două zile am telefonat, pentru a primi informaţii. Mi s-a spus de la direcţia de Mediu din cadrul Primăriei, că se aşteaptă raportul poliţiei, iar de la poliţie mi s-a spus să aştept că s-a facut constatarea pe teren, că sunt şi alţi cetăţeni care au reclamat acelaşi lucru şi se va rezolva. Câţiva copaci au fost deja tăiaţi, dar sunt alţii care încă rezistă şi pot fi salvaţi. Se impune înlăturarea pietrişului amestecat cu clei şi udarea copacilor. După ce se usucă copacii de ce m-ar mai interesa răspunsul lor? Am anunţat prin e-mail şi Garda Naţională de Mediu", a mai spus Cornelia Manea.

În urma sesizării făcute la Primăria Sectorului 3, reprezentanţii administraţiei locale au înştiinţat-o pe femeie că arborii uscaţi vor fi defrişaţi. "La sesizarea dumneavoastră de pe e-mail, din data 29.07.2013, transmisă către Primăria Sectorului 3 în legătură cu uscarea arborilor de pe Aleea Bucovina - aliniament, vă comunicăm faptul că am luat la cunoştinţă acest fenomen. Primăria Sectorului 3 a iniţiat o acţiune de defrişare a tuturor arborilor uscaţi până la sfârşitul lunii august, anul curent, şi avem în vedere înlocuirea lor cu arbori rezistenţi la factorii poluanţi de mediu din Bucureşti", au precizat reprezentanţii Direcţiei Utilităţi Publice (DUP) din cadrul Primăriei Sectorului 3, în răspunsul semnat de directorul DUP Sector 3, George Alexandru Manciu.

Pe 12 august, Cornelia Manea a văzut că, doar în faţa unui bloc de pe Aleea Bucovina, în jurul rădăcinii castanilor, pe o suprafaţă circulară de câţiva centimetri, a fost înlăturat pietrişul şi s-a pus apă. "Nu ştiu cine a făcut acest lucru şi nu ştiu nici dacă va avea vreun rezultat. Însă, am văzut că Primăria Sectorului 3 de câteva luni tot anunţă că vrea defrişarea unui număr de arbori susţinând că şi-au depăşit durata. Nu pot demonstra că pietrişul amestecat cu adeziv, opreşte apa să treacă, atâta timp cât ei afirmă că substanţa este permeabilă şi nu spun cum se numeşte această substanţă, însă am să mă interesez în viitor să văd ce firme oferă noii arbori şi la ce preţ. Nu acuz pe nimeni, dar tare mi-e teamă că s-a terminat borduriada şi a început copaciada, bineînţeles, pe banii noştri. Noi vom trăi şi vom vedea, dar castanii nu mai cred că vor mai trăi", a mai spus bucureşteanca.

Deşi unii bucureşteni s-au plâns de mirosul insuportabil generat de lacul poliesteric folosit pentru acoperirea pietrei decorative şi de faptul că această substanţă dăunează arborilor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 susţin că amenajările cu piatră ornamentală la alveolele copacilor nu dăunează mediului şi oamenilor. "Amenajările efectuate cu piatră ornamentală albă, imersată în răşina poliesterică necesită eforturi minime de întreţinere, nu comportă riscuri în ceea ce priveşte salubritatea publică, neafectând nici suprafeţele învecinate locului de amenajare, nu sunt toxice pentru oameni şi fauna locală, deci nu afectează sub nicio formă calitatea mediului şi sănătatea populaţiei, nu împiedică dezvoltarea vegetaţiei, nu are efecte negative asupra solului, drenajului apei, microclimatului. Substanţa este un lac poliesteric incolor, care fixează masa de granule de pietriş prin polimerizare. Pelicula polimerizată de lac poliesteric devine inertă chimic, precum un lac protector de lemn. Materia primă folosită - răşină poliesterică nesaturată, prin polimerizare filmul rezultat prin întărire devine inert chimic, conform fişei de securitate după H.G. 1408/2008, H.G. 92/2003 şi H.G. 597/2007, în care se specifică următoarele: nu prezintă riscuri pentru sănătate, nu este clasificat periculos pentru mediu, nu prezintă riscuri pentru mediu", au mai precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, pentru B365.ro.

Locuitorii din Sectorul 3 s-au plâns pe bloguri încă de vara anului trecut de mirosul insuportabil generat de lacul incolor folosit pentru acoperirea pietrei decorative. „De vreo săptămână, pe Bd. Nicolae Grigorescu, în zona Parcului Titan, miroase ceva ciudat. Un miros greu, ceva între aurolac-diluant-prenadez-benzină, m-a făcut să mă gândesc la tot felul de scenarii conspiraţioniste pentru "turmentarea" cetăţenilor, de îmi venea să sun la 112... Din culcare în sculare, aerul oxigenat al parcului a rămas doar amintire! Ieri seară, când am parcat lângă parc, sub lumina farurilor am observat cum pietricelele pentru decor de la baza copacilor luceau într-un mod straniu şi uniform... Când m-am apropiat am dezlegat misterul mirosului îngrozitor care ne-a lovit cartierul – un sistem "ingenios" de antifurt în materie de design spaţii verzi, prin care pietricele sunt lipite între ele... O amenajare făcută o dată pentru întreg mandatul noului primar! Să sperăm că soluţiile lipicioase folosite de primărie au fost ieftine şi de slabă calitate şi că măcar copacii vor supravieţui. ...Acum, cât de ecologică este această soluţie rămâne să aflăm fiecare dintre noi pe propria sănătate!", scrie infoinsider.ro.

Etichete: Administraţia Domeniului Public Sector 3, Bucureşti, Capitală, copaci, realitatea, Sectorul 3

0/15 COMENTARII
Ion
29 Nov 07:53
+0
VOTURI
-0
La Timisoara in Parcul Copiilor am facut cam 2000 mp de alei din acest material (piatra amestecata cu un liant bicomponent de la Terraway) Apa trece prin acest strat cu o viteza de 2 litri/secunda/mp. Este foarte bun pentru protectie anti-praf si ca in caz de ploaie sa nu mergi prin balti. Mai mult, am pus in jurul a 2 copaci de la intrarea din parc si am facut proba cu apa. Am turnat o galeata de 10 litri la radacina si s-a infiltrat instantaneu. Solutia este foarte buna, dar trebuie folosite materialele concepute pentru acest lucru si nu un lac poliesteric.
Rox
26 Nov 21:30
+0
VOTURI
-0
http://www.terraway.eu/ Aceasta substanta ar fi trebuit folosita. O rasina naturala care lipeste pietrisul, formand astfel o suprafata compacta permeabila, nefiind deloc daunatoare solului sau arborilor.
Adrian
25 Nov 11:06
+0
VOTURI
-0
Este o metoda arhi-intrebuintata. Ajuta la reducerea cantitatii de praf pe strada. Apa se va strecura oricum, daca au o problema acei copaci, este ca rondul acordat este prea ingust ca sa traga suficienta apa cu sau fara pietre. Ar trebui aplicat in tot bucurestiul. Ce am vazut la Viena in schimb, grilaj de metal si gazon, ar fi putut fi o solutie mai buna, dar considerand ca ar fi fost furat si vandut la fier vechi, solutia de fata va trebuie sa fie suficienta.
val
24 Nov 21:33
+0
VOTURI
-0
am vazut la Londra la fel si cei de la primarie uda acele pietricele cu furtunul cu apa deci acel pietris permite apei sa ajunga la radacina copacului.
serbanica far'de frica
24 Nov 20:15
+0
VOTURI
-0
hey..nu fiti rai..in europa de vest se practica la fel
Julius
02 Sep 17:44
+0
VOTURI
-0
1. Trebuiau sa aplice solutia in asa fel incat sa se asigure accesul apei. Pietrele trebuiau puse mai jos de nivelul asfaltului astfel incat sa se creeze un spatiu in care sa se adune apa, si trebuiau lasate spatii printre pietre sau la margine prin care sa se infiltreze apa in pamant.
2. Cred ca nu au luat in calcul ca in vest nu exista atatia caini maidanezi si propietari nesimititi de caini. Cainii au tendinta sa isi faca nevoile langa copaci. La mine in zona aceste pietre s-au umplut de rahati uscati. Problema exista si inainte, dar fiind pamant si ceva iarba nu era ata de vizibila, se degradau si mai repede.
abcd
02 Sep 01:48
+0
VOTURI
-0
aceeasi metoda si in sectorul 4. pe obregia, prima etapa, in 2008 - au vrut sa faca parcari pe trotuare si au micsorat spatiul verde ce inconjura pomii ca sa poata intra mai multe masini. muncitorii au sapat, au scos radacinile ce incomodau si au turnat beton.
a doua etapa - 2011 si 2012 au facut exact ca desteptii de la sectorul 3, au turnat acel pietris in jurul pomilor peste care au pus lipici sau ce naiba. concluzie: vreo 20 de pomi de pe bulevard au fost deja taiati pentru ca s-au uscat iar din ce a ramas cam la 50 le va veni randul anul viitor la drujba..
Romanian Museum
27 Aug 21:35
+0
VOTURI
-0
Va rog spuneti-mi daca veti da si restul mesajului..ca sa stim...Stim ca e prea lung si incarcat dar are releanta care credem ca e necesara si am faut un egxra efort pt el alaturi de orele depsue zilnic pt Romania..de 30 de ani, in medie 8 ore pe zi..si unele nopti.. MUltumim, Fam Perciali, Romanian Museum, Romanian-American League, Resource and Analysis Center on Romania and the Romanian Immigration, www.romanianculture.us (puteit adauga si acest mesaj la PS)
Romanian Museum
27 Aug 21:26
+0
VOTURI
-0
Primaria si altii cu putere de decizii, sunt clar vinovati cind le iau nejudicios, mai nou, vedem, prim imitatie superficiala din EU, in cazul aceasta una mecanica de minte de beurocratica ingusta, dar flexibila la a da bani publici vreunui contractor (firma) care a avut interesul sa vina cu "propuneera creativa/europeana" nepasindu-i de context Dar explicatia multor deraieri , chiar abuzurici ca in acest caz, - CRIME la adresa naturii si a dreptului la respiratie cit de cit sanatoasa al locuitorilor vine si de la faptul ca nu mai activistii organizatiilor ecologice nu sunt destul de organizati/uniti si ca nu mai grupuri numite "comitetul de strada"ca sa impiuna primarilor sa ii consulte, anunte de unele initiative, daca chiar le au.Dupa paraea mea ar trebui ca pensionarii care au mai multa experinatd e viata si sunt mai atasatai de ceea ce inainte a fost oridine...sa devina mai activi, sa arate primariilor ca EXISTA voce a cetatenilor sica ei trebuie asculatti si ca au dreptul sa verifice TOT ce se face de catre orimarie, Din 1991 recomandam la intrunirile pe acre le organziam cind veneam in tar ca oamnenii sa nu astepte dupa guvern si amdinisratie ci sa se organzieze inclusiv in grupuri de watch dog, deci sa fie cu adevarat civici. Pe de alta parte societatea civbilizata se tine si cu intitiva cetateanasca practica..care inseamna ca, la nevoie, oamenii sa-si curete in fata casei si pe strada iar gestul lui Nicolae e unul laudabil..dar vad ca sunt mai multi comentatoir decit faptasi. Este rau pt Romania dar e si mai rau ceea ce fac cei care reteaza oamenii ca MIRCEA.Isi permite sa fie obraznic si cinic -ca si altii, mai ales la comentariile de la ziare - sub ascunzisul anonimatului internetului caci daca ar face un asemenea comentariu la intilnirile comitetului de strada ar fi apostrofat de mai multi si cu asta s-ar invata minte..si altii la fel iar cei care vor binele si sunt constructivi ar putea sa faca progrese. Fara ca multi cetateni sa participe la in
Victor
26 Aug 21:45
+0
VOTURI
-0
Doamne ce tampiti! Bietii copaci se sufoca in atata beton si asfalt. Intre trotuar si carosabil ar trebui sa fie o fasie lata de cativa metri pe care sa creasca iarba si copaci. Copacii au nevoie de un teren liber, nebetonat cel putin cat proiectia coroanei lor. Altfel se imbolnavesc. De aia si cad atatia copaci la furtuni, fiindca s-a exagerat cu asfaltarea pana in jurul tulpinii si copacii s-au sufocat. Si mai bine nu puneau pietricele. Mai bine lasau pamantul gol sa creasca iarba si atat.
vlad
26 Aug 09:44
+0
VOTURI
-0
Mi se pare normal ca se cauta o solutie sa se fixeze pietrele alea.... si daca era facuta inteligent probabil si functiona. Adica sa lase niste spatii prin care apa sa intre in pamant... sa nu puna stratul ala de adeziv compact pe toata suprafata. Daca pietrele erau sub nivelul trotuarului, automat apa intra pana la urma in pamant. Solutia e Ok, dar ca de obicei, aplicarea la noi e deficitara.
ALEX47
25 Aug 17:20
+0
VOTURI
-0
DE ACORD "MIRCEA" , OARE DE CATI BANI S-A FOLOSIT PRIMARIA (DE LA SPATII VERZI) PENTRU A LIPII PIETRICELE ??
CE URMEAZA ??
POATE VOM AVEA SURPRIZA SA AVEM IN BUCURESTI TOT ANUL "PALMIERI" DIN PLASTIC , ASA CUM S-A ADUS UNUL LA UNIVERSITATE , SPRE DELICIUL CELOR CARE NU AU AJUNS INCA LA UMBRA UNUI PALMIER PE ALTE MELEAGURI (IN AFARA LITORALULUI MARII NEGRE)...
IN LOC SA FACA SONDAJE CE ASTEAPTA CU ADEVARAT BUCURESTENII , PRIMARIILE SE INSPIRA DIN "U.E." , CA LE ESTE FOARTE GREU SA GANDEASCA , PE CE LEFURI STUFOASE STAU...
ASTEPTA SA VAD CUM SE VA DECORA BUCURESTIOUL DE ZIUA LUI , PE 20 SEPTEMBRIE , IAR DUPA ACEEA MAI GANDIM DACA AVEM INTRADEVAR "GOSPODARI" I FRUNTEA PRIMARIEI SAU DOAR NISTE PARVENITI DORNICI SA CASTIGE MANDATE SI BANI,MULTI BANI IN CEI 4 ANI - CAT ESTE MANDATUL.
DE CE OARE , DACA NU FAC CEEA CE DORESTE SOCIETATEA ,PRIMARII NU SUNT DATI LA O PARTE SI SA FIE ALEGERI ANTICIPATE.
MA GANDESC DE EXEMPLU LA VANGHELIE , ABSOLVENT DE LICEU LA 30 SI DE ANI....SI CARE A FOST PRIMAR (FARA BACALAUREAT) SI A AJUNS LA AL 4 -LEA MANTAT ....
PANA CAND SE COCOATA PE GARD , NUMAI INCOMPETENTI SI NUMAI PENTRU EI , SI MAI PUTIN PENTRU COLECTIVIOTATEA LA CARE SE UITA DOAR DIN PATRU IN PATRU ANI ??
Mircea
25 Aug 15:05
+0
VOTURI
-0
Ne-am saturat de tine Fox ! Esti obsedat sa comentezi pe site-ul asta. Incearca sa te tratezi, desi nu e grav, e totusi o boala.
Fox
25 Aug 11:56
+0
VOTURI
-0
Al titlu pompieristic si exagerat! Absurd nu este ca au lipit pietrisul cu adeziv pentru ca absurzi ar fi si ce de la care am preluat ideea, asa cum recunoaste si reporterul,Uniunea Europeana! Daca nu il lipesti se imprastie si apoi tipa babele isterice ca e murdar pe strada. Si se mai duc niste bani din bugetul primariei, adica ai nostri. Absurd este ca nu au asigurat accesul apei la radacina prin ststeme de irigatii subterane (tot din Uniunea Europeana) si oxigenarea solului. Trebuiau puse niste dale spatiate in jurul pietrisului adezivat si asigurau in acest fel si estetic si practic decorul. O sa o faca si pe asta dar pana sa capete experienta, pana e misca structurile primariei, incet pentru ca asa le obliga legea, pana fac licitatie si noi proiecte... mai mor cativa copaci. Bine ca macar s-au prins ca pietrisul il ia apa daca nu il lipesc. E un prim pas. Dar nu-i nimic domn primar... noi avem rabdare... de ce sa va grabiti? Poporul va iubeste si va voteaza, trebuie doar sa le mai promiteti ceva, le mai aruncati un os si merge treaba...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE