Pictură murală pe toată înălțimea unui bloc, în MilitariPictura murală a fost dezvelită miercuri. Lucrarea, pictată pe peretele exterior al blocului de pe bd. Iuliu Maniu nr. 190, are tema „Drepturile copiilor”. Este a treia lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din Bucureşti cu Primăria Sectorului 6.

Pictura a fost realizată de Wojciech Woźniak, alături de ceilalţi membri ai Şcolii de Pictură Murală din Gdańsk, Rafał Roskowiński, Jacek Zdybel şi Monica Reut.

AICI PUTEȚI VEDEA CUM ARATĂ PRIMA PICTURĂ MURALĂ 

Conceptul picturii se referă în mod direct la procesul de formare şi dezvoltare personală a copiilor, încă de la începutul existenţei lor, fiind axat pe ideile şi valorile promovate de către Janusz Korczak (pedagog şi scriitor polonez evreu, ale cărui principii au stat la baza Convenţiei pentru Drepturile Copilului a ONU). Ideea se referă la educarea copiilor într-un mod pozitiv şi la luarea în considerare, în procesul de educaţie, a etapelor specifice prezente în dezvoltarea copiilor, în drumul lor către maturitate. Conceptul utilizează jocul bine-cunoscut în care copilul trebuie să unească punctele de pe o foaie pentru a descoperi desenul, subliniind astfel valorile educaţionale şi de dezvoltare ale jocului.

Numărul de 18 puncte (ani), care – după ce sunt unite – formează un zmeu, reprezintă vârsta majoratului şi momentul în care, din punct de vedere simbolic, tânărul este pregătit pentru a „zbura" în lume şi a se realiza. Din acest moment, tânărul are drept de vot, devine responsabil pentru sine şi pentru alte persoane, poate lua decizii independente. Motivul zmeului este folosit ca simbol de libertate, uşurătate şi lipsa obstacolelor în descoperirea lumii. Culorile panglicilor sunt cele ale steagurilor polonez şi românesc şi reprezintă importanţa colaborării dintre cele două ţări.

În anul 2013, tema picturii murale din Militari a fost aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare între Republica Polonă şi România. În 2014, cea de-a doua pictura murală a fost realizată împreună cu partenerii polonezi în Cartierul Drumul Taberei şi reprezintă un manifest împotriva comunismului.

Etichete: pictura murala, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE