Pieptea: Din banii alocaţi de Guvern pentru clădirile cu bulină poate fi reabilitat doar un imobilViceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea, susține că, din cei 5 milioane lei alocați de Guvern la nivelul întregii țări pentru consolidarea clădirilor cu bulină roșie, ar putea fi "reabilitat complet", în acest an, maxim un imobil, iar, "la un calcul sumar", respectiva sumă, împărțită la cele 25 de imobile vizate, va ajunge "probabil pentru montarea schelelor și organizarea de șantier".

Pieptea: Din banii alocati de Guvern pentru cladirile cu bulina poate fi reabilitat doar un imobil
Pieptea: Din banii alocaţi de Guvern pentru clădirile cu bulină poate fi reabilitat doar un imobil

Cornel Pieptea a declarat că, în opinia sa, programul de acțiuni pentru 2015 privind consolidarea clădirilor cu bulină roșie, aprobat de Guvern în ultima ședință, "confirmă nepăsarea lui Victor Ponta față de soarta cetățenilor care locuiesc în imobilele încadrate în clasa I de risc seismic".

Pieptea precizează că, potrivit planurilor guvernamentale, în 2015 ar urma să înceapă lucrările la 25 de imobile construite înainte de anul 1977 cu destinația apartamente de locuit, iar pentru alte 48 va demara procedura de expertizare tehnică.

"Doar la nivelul municipiului București există peste 186 de clădiri care trebuie și îndeplinesc condițiile legale pentru accesarea programul de consolidări. Dacă adăugăm și faptul că reabilitarea unui astfel de imobil costă, în medie, circa 5-6 milioane lei, ajungem la concluzia că din banii alocați de guvern poate fi reabilitat complet în acest an maxim un imobil la nivelul întregii țări. La un calcul sumar, suma de 5 milioane împărțită la cele 25 de imobile, va ajunge probabil pentru montarea schelelor și organizarea de șantier", afirmă viceprimarul liberal al Capitalei, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Cornel Pieptea este de părere că nici situația de la nivelul Bucureștiului nu este mai bună din perspectiva proiectului de buget avansat de Sorin Oprescu în vederea reabilitării imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic.

"Prin cele 10,6 milioane lei propuse se dorește continuarea lucrărilor pentru 3 imobile, demararea propriu-zisă a lucrărilor de consolidare pentru 4 imobile, iar pentru alte 17 vor fi elaborate proiectele tehnice necesare. Având în vedere sumele menționate, înțelegem de ce atât guvernul Ponta, cât și domnul Sorin Oprescu sunt mulțumiți de actualul cadru legislativ și fug de responsabilitate sub pretextul refuzului proprietarilor de a permite realizarea lucrărilor de consolidare", arată Cornel Pieptea.

El amintește că, în Parlament, coaliția majoritară "care ar putea iniția demersurile pentru corectarea legii privitoare la consolidarea imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic" este formată în jurul PSD, "partidul condus de Victor Ponta, partid care-l susține și pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei".

Guvernul a aprobat, joi, Programul de acțiuni pentru 2015 privind lucrările de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcțiile cu destinația de locuințe multietajate încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public (clădirile cu bulină roșie), program care include 67 de clădiri, construite înainte de 1977, bugetul alocat fiind de 5 milioane de lei, informează Biroul de presă al Executivului.

"La 25 dintre aceste clădiri (1.069 de apartamente) vor fi executate lucrări de intervenție, iar pentru 42 de clădiri (2.108 de apartamente) va fi elaborată documentația tehnico-economică. Prin Legea bugetului de stat a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) pentru finanțarea acestui program suma de cinci milioane de lei. MDRAP elaborează programul anual în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului București și de consiliile județene și avizate de Comitetul Municipal București, respectiv comitetele județene pentru situații de urgență și, ulterior, de Comisia Națională de Inginerie Seismică", mai precizează Guvernul.

Etichete: clădiri cu bulină roșie, consolidare clădiri, Cornel Pieptea, Guvern, viceprimarul Capitalei

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE