Pierderi majore pentru băncile din RomâniaSistemul bancar din România a înregistrat o pierdere de 1,6 miliarde de lei după primele nouă luni din acest an, iar pe tot anul pierderea va depăși "lejer" două miliarde de lei, potrivit directorului Direcției Supraveghere din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză.

Pierderi majore pentru bancile din Romania
Pierderi majore pentru băncile din România
Foto: observator.ro

"Pe fondul provizioanelor mari care s-au înregistrat, şi vă spun că mai urmează multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depăşi lejer 2 miliarde de lei", a explicat Cinteză, citat de Mediafax.

Şeful supravegherii nu exclude ca pierderea din acest an să depăşească rezultatul negativ record înregistrat în 2012, de 2,34 miliarde lei.

În urma procesului demarat în luna aprilie la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a coborât de la 22,3% la 15,3%, însă oficialul băncii centrale susţine că această scădere trebuia să fie şi mai abrubtă, chiar sub 10%.

"Sunt unii care n-au făcut restructurarea protofoliului de neperformante aşa cum am cerut şi au termen limită 30 noiembrie", a explicat Cinteză.

El a adăugat că în unele cazuri nu a vrut să forţeze scoaterea în afara bilanţului, întrucât instituţiile de credit voiau să urmăreasscă în continuare acele garanţii şi existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se făcea oricum mai greoi.

După primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborât la 209 milioane lei la jumătatea anului, pentru a se transforma în pierdere la septembrie.

Citeză a arătat că BNR acceptă un provizion mai mic de 90% pentru firmele cu restanţe mai mari de 90 zile aflate în insolvenţă doar pentru băncile care au demonstrat că pot executa garanţiile de acel tip în cazuri similare la un nivel de peste 10% din valoare sau există un plan ferm de restructurare, acceptat de judecător şi aprobat de creditor.

Etichete: bancă, bnr, pierderi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h