Pinacoteca Bucureștiului va fi expusă în Palatul DaciaPinacoteca Bucureștiului va putea fi din nou admirată, întrucât va fi expusă în fosta clădire BCR, Palatul Dacia. Colecția include inclusiv tablouri de Grigorescu, Luchian, Tonitză și Petrașcu.

Pinacoteca Bucurestiului va fi expusa in Palatul Dacia
Pinacoteca Bucureștiului va fi expusă în Palatul Dacia
Foto: wikimapia.org

Dupa o pauza de peste 30 de ani, pinacoteca Bucurestiului va fi redeschisa intr-unul dintre cele mai frumoase monumente ale Capitalei: fosta cladire BCR, cunoscuta pe vremuri drept Palatul Dacia, informeaza stirileprotv.ro.

Acolo vor fie expuse peste 5.000 de piese de patrimoniu, printre care picturi semnate de Grigorescu, Luchian sau Tonitza, tablouri care pana acum au stat ascunse prin depozite. Decizia a fost luata de Primaria Capitalei, care a dat la schimb Bancii Comerciale fosta cladire Bancorex si aproape 4 milioane de euro.

Palatul Dacia, construit la sfarasitul secolului al 19-lea pe ulita cea mare a Lipscanilor, in locul unui fost han grecesc, se afla chiar in vecinatatea Bancii Nationale. Asta pentru ca la acea vreme, batranul cartier grecesc devenea cartierul bancherilor. Dincolo de zidurile cunoscute de trecatorii din centrul vechi sta o arhitectura coplesitor de frumoasa.

Directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, istoricul Adrian Majuru, spune ca aceasta cladire "este pastrata conform proiectului de la sfarsitul sec al XIX-lea. interventiile de consolidare privind structura le avem din perioada post-1950, cand aici a fost un pasaj comercial cu multe magazine". 

Conform istoricului, pinacoteca s-a nascut tot din dorinta unor proprietari, unor colectionari, care au donat municipiului Bucuresti colectiilor lor.

Ulterior, primaria a achizitonat si alte lucrari, astfel ca in momentul in care a fost inchisa, in 1984, cuprindea peste 5000 de obiecte: inclusiv tablouri si sculpturi. Dintre cele mai cunoscute piese de patrimoniu, se numara picturi de Tattarescu, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrascu sau Camil Ressu. Lucrarile de renovare ar urma sa inceapa anul acesta.

Etichete: cladire bcr, palatul dacia, pinacoteca

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE