Piperea: De la RADET vom elimina 250 de posturi, aşteptăm cele 900 de milioane de lei de la PrimărieProgramul de plecări voluntare de la RADET nu va afecta foarte mulţi angajaţi, iar aceste reduceri de costuri sunt primele măsuri anterioare implementării planului de reorganizare. Potrivit acestuia, RADET va fuziona cu Elecen, noua entitate va rămâne la Primărie, nu va fi privatizată. Până atunci însă, RADET încă aşteaptă de la Primărie plata celor 900 de milioane de lei cu care instituţia este datoare.

Retea de termoficare Bucuresti
Reţea de termoficare Bucureşti

ELCEN cere RADET să majoreze apa de adaos cu 19%

Procesul de restructurare a regiei de distribuţie a energiei termice RADET Bucureşti presupune eliminarea a circa 200-250 de posturi, care sunt "excedentare" şi sunt "sinecuri politice", iar planul final de reorganizare a societăţii, aflată acum în insolvenţă, presupune fuziunea cu producătorul de energie electrică şi termică Elcen, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET.

Acum două zile, RADET a anunţat un program de plecări voluntare din companie prin care angajaţi care vor opta pentru plecarea voluntară, în contextul reorganizării Regiei, pot beneficia, pe lângă drepturile salariale cuvenite la zi, de o ofertă care poate varia între patru şi 19 câştiguri medii lunare, în funcţie de vechimea în muncă. Oferta se adresează celor care au contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi lucrează la RADET de cel puţin trei ani.

"Dreptul de opţiune aparţine exclusiv angajaţilor, iar cererile pentru acordarea acestor drepturi se depun până vineri, 5 mai. RADET Bucureşti îşi rezervă dreptul de a respinge cererile salariaţilor care sunt absolut necesari pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în condiţii de siguranţă", a mai informat Regia.


"Vorbim despre desfiinţarea unor posturi excedentare sau a unor sinecure politice. Nu vor pleca oamenii care sunt absolut necesari", a spus Piperea, care a mai afirmat că probabil între 200 şi 250 de oameni vor pleca acum din companie. RADET are 3.500 de salariaţi.

"Ce se face acum este să se pregătească planul de reorganizare a RADET, care a va fi gata undeva în luna noiembrie" a spus Piperea. Potrivit acestuia, concluzia planului va fi că RADET va fuziona cu producătorul de energie electrică şi termică Elcen (care administrează CET-urile din Bucureşti, aflată şi ea în insolvenţă), în condiţiile în care Elcen, care este acum în subordinea Ministerului Energiei, va trece la Primăria Capitalei. Noua entitate se va ocupa aşadar şi de producerea şi de furnizarea energiei termice în Bucureşti şi, spune Piperea, "voi milita ca în circa doi ani, subvenţia plătită de Primărie pentru energia termică, să fie anulată, pentru că ea consumă cum circa 15% din bugetul Capitalei".

Amintim că, în Bucureşti, populaţia plăteşte 164 de lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care costul este de 342 de lei. Diferenţa este acoperită de subvenţii de la Primărie.

De fapt, aceasta este şi una dintre cauzele pentru care atât RADET cât şi Elcen sunt acum în insolvenţă: Primăria plăteşte cu întârziere sau deloc subvenţia către RADET, iar aceasta acumulează datorii la Elcen, care la rândul ei acumulează datorii la producătorii de gaze naturale care, nu de puţine ori, au ameninţat cu sistarea livrărilor, ce ceea ar conduce la oprirea furnizării de apă caldă şi căldură în Bucureşti.

În acest moment, Primăria este datoare la RADET cu circa 900 de milioane de lei, spune Piperea. "Este vorba despre obligaţii legale, bani datoraţi conform legii", afirmă Piperea, care a precizat că se poartă discuţii cu reprezentanţii autorităţii locale pentru plata acestor bani, dar nu a putut da mai multe detalii.

Privatizarea? Mai degrabă nu

În ultimul timp, tot mai multe voci spun că planul pentru energia termică din Bucureşti ar fi următorul: RADET fuzionează cu Elcen, iar noua entitate va fi privatizată, serviciul de producere şi furnizare al energiei termice urmând să fie concesionat firmei private care va prelua activele. Numele vehiculat al investitorului: firma franceză Veolia, care are deja concesionat serviciul de apă şi canalizare din Bucureşti.

Piperea a catalogat aceste lucruri drept "o prostie de la un capăt la altul" şi a spus că privatizarea serviciului de producţie şi furnizare a energiei termice din Bucureşti "nu este un scop în sine".

Etichete: ELCEN, Gheorghe Piperea, insolvenţă radet, piperea, RADET

0/2 COMENTARII
Mini Me
04 mai 19:11
+0
VOTURI
-0
Mi se pare o prostie sa ceri profit de la un serviciu adresat oamenilor.
Cum poti sa pui pret pe apa calda si caldura? Astea doua ar trebui furnizate oamenilor la pretul de productie, eventual si ceva in plus pentru intretinere.
Superman
04 mai 12:29
+0
VOTURI
-0
Daca este vorba despre Veolia atunci probabil ca nu se va privatiza ci se va concesiona doar exploatarea (operarea) asa dupa cum s-a procedat deja la Ploiesti si la Iasi.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h