Piperea: În urma fuziunii RADET-ELCEN, societatea creată va fi degrevată de datoria de 3,6 miliardeAdministratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a anunțat, miercuri, că în urma fuziunii prin absorbție a ELCEN cu RADET va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment față de Electrocentrale București.

Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea
Foto: jurnalul.ro

"Regia urmează să fie transformată în societate comercială, după care, în mod coordonat cu ELCEN, urmează să procedăm la o fuziune prin absorbție a ELCEN în RADET, de aici rezultând o singură societate, care bineînțeles va fi o societate degrevată de această datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanțele reciproce se șterg. Noi suntem convinși că dintr-o astfel de fuziune va ieși o entitate mult mai puternică și mult mai ușor sustenabilă, pe picioarele proprii. Trebuie să atrag atenția că această fuziune este prevăzută chiar în programul de guvernare, ceea ce înseamnă că indiferent cum se va derula această procedură și cine o va derula, atât din perspectiva RADET, cât și din perspectiva ELCEN, tot acolo va trebui să ajungem, pentru că este, de altfel, singura soluție economic și juridic sănătoasă", a declarat Piperea, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei".

Administratorul judiciar a reamintit că procedura insolvenței în cazul RADET a fost deschisă pe 5 octombrie 2016, suma înscrisă în tabelul creanțelor fiind de aproximativ 4 miliarde de lei, notează Agerpres.

"Din această sumă, nu mai puțin de 3,6 miliarde de lei este o creanță a societății ELCEN pe care am admis-o pe tabel, deși suma pe care au solicitat-o a fost cu cel puțin 1,5 miliarde mai mare. (...) De asemenea, noi am depus un raport asupra cauzelor insolvenței, în care am explicat de ce s-a ajuns la această situație (...). În afară de cauze subiective, de vinovății personale, în afară de chestiuni relative la incompetența managerială (...) majoritatea absolută a cauzelor pe care noi le-am văzut ca fiind cele care au determinat insolvența țin mai degrabă de sistemul instituțional, unul dintre subiectele cele mai delicate fiind acela că, în baza unor reglementări care uneori se bat cap în cap, factura pe care trebuie să o încasăm de la beneficiarul final are un termen de 45 de zile de încasare față de termenul pe care îl avem de plată față de ELCEN", a menționat el.

Piperea a mai precizat că, din cele 3,6 miliarde de lei, datoria efectivă este de 230 de milioane de lei, restul reprezentând penalități, deoarece RADET nu a reușit niciodată să își plătească facturile la timp. În acest sens, el a menționat că subvențiile către RADET au fost achitate aproape de fiecare dată cu întârziere, ceea ce a determinat de asemenea apariția penalităților.

Totodată, administratorul judiciar și-a exprimat speranța că în urma reorganizării subvenția către RADET va fi redusă sau chiar eliminată, fără a fi afectată populația.

"Noi ne-am propus, și acesta este un obiectiv comun al nostru, cei de la RADET și Primărie, ca în decurs de doi-trei ani de zile să reușim cumva să degrevăm bugetul Primăriei de costul de aproximativ 15% din bugetul anual, însemnând 160 de milioane de euro, care reprezintă această subvenție", a spus el.

Piperea a atras atenția asupra faptului că, spre deosebire de anii anteriori, Primăria Bucureștiului a luat decizia de a efectua plata în avans a consumului de gaze până la sfârșitul sezonului rece, ceea ce a permis să nu existe sincope în ceea ce privește aprovizionarea cu energie.

El a mai precizat că această liniaritate a permis o economie de 10 milioane de lei, deoarece energia termică a fost furnizată treptat, iar conductele nu s-au mai fisurat, așa cum s-a întâmplat în alți ani.

Etichete: avocatul Gheorghe Piperea, ELCEN, Fuziune RADET-ELCEN, Gheorghe Piperea, piperea, RADET

0/6 COMENTARII
Declaratia de politica
04 mar 12:53
+0
VOTURI
-0
Una buna... rau de tot. Declaratia de politica a administratorului special: "Mentinerea aceluiasi numar de clienti".

Ce administrator isi propune sa mentina ACELASI numar de clienti? Ce patron isi doreste acelasi nivel al incasarilor, ca tot se dau oamenii astia mari specialisti in economia de piata?
Rominsolv este platit cu bani multi (foarte multi!), ca sa mentina acelasi numar de clienti? N-ar trebui sa se zbata sa creasca numarul celor bransati la Radet? Interesul nu e sa creasca incasarile Radet, ca sa-si plateasca datoriile si sa iasa din conditiile care l-au impins in insolventa?

Sau si Piperea este doar numit politic sa mai spele niste bani si sa spuna la finalul perioadei: "Asta e, am incercat, dar nu s-a putut. Alta intrebare."
Hai sa ne prefacem ca...
03 mar 20:33
+0
VOTURI
-0
Presa, de ce nu cereti detalii despre cele 5 contracte reziliate de la Radet cu care se bate in piept azi ROMINSOLV ca sa vedeti ca sunt doar praf in ochi?
De ce nu cereti noua conducere - completa cu toti de la sefi de birou la directori - ca sa vedeti ca sint aceeasi si toata reorganizarea e o farsa.
Piperea prin reprezentantul Mateita Florian acopera sute de incompetenti angajati politic, din care zeci sunt platiti FARA SA DEA PE LA SERVICI.
La radet a fost jaf si jaful continua, indiferent de culoarea politica, cu binecuvantarea organizatiei mafiote numita sindicat.
Analizati actuala si fosta conducere. Priviti numele care se repeta, deschideti cvurile si declaratiile de avere si interese. O suita de incompetenti periculosi care sug banul public.
Criterii de performanta dinastica
03 mar 20:21
+0
VOTURI
-0
Noii sefi ai Radet numiti de la 1 martie sunt tot aia din ultimii ani. Aceleasi nume care nu au realizat nimic pentru Radet, sunt din nou confirmati pe posturi. Un exemplu e familia Untea care in prezent are 3 posturi de conducere si care se pare ca va deveni dinastie conducatoare - intai cei doi frati, acum primul fiu. Nu mai exista oameni priceputi. Astia sunt singurii specialisti termo. Care au dovedit ce pot in ultimii 20 de ani de cand ocupa. Ies la pensie nederanjati de nimeni. Singurele criterii de performanta sunt longevitatea ca membru de partid si gasca, nu conteaza care partid pentru ca cei mai multi au schimbat macazul la fiecare alegeri.
Ribrendingu ma-sii
03 mar 20:12
+0
VOTURI
-0
Prioritatea no 1 in prezent e "rebrading" la Radet. Oficial, am fost anuntati azi printr-un comunicat intern in care a fost citat domnu avocat alaturi de Firea si Chirita.
Se doreste cu ardoare cosmetizarea rahatului cu ajutorul unor firmisoare de casa si al unei blonde ratate pe nume Oprea Luminita adusa CA COnsiliera blonda pe vremea PNL si care cumva s-a lipit si de penalii de la PSD.
Interesul e pentru rebranding, nu pentru clientul care primeste apa murdara si caldura pe avarii.
Bani la firme de specialisti in rebranding, nu salarii demne pentru mina de timpiti care mai munceste.
Rebranding.
Hotii care ne conduc
03 mar 20:03
+0
VOTURI
-0
N-am crezut ca Piperea e la fel de penal ca restul.
N-au de gand sa faca absolut nimic la Radet. Tocmai a intrat in vigoare noua organigrama, in care se regasesc TOTI fostii sefi, inclusiv aia adusi de PNL, plus inca cateva pitipoance aduse de la partid pentru care s-au creat departamente speciale. Sunt locuri in care sunt cate doi sefi oficial. E incredibil pentru noi ca salariati. INCREDIBIL!
vlad
03 mar 10:33
+0
VOTURI
-0
Demagogie in forma pura: "să reușim cumva sa degrevam". Astia ne iau de fraieri?? Fac o fuziune de miliarde de euro complet dupa ureche, fara studii de fezabilitate, fara nimic!!! Pentru datoria aia nu mai este nimeni responsabil?? Daca merg pe pierdere nu o sa continue sa faca la fel si in viitor??? Asta e administratia Firea.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE