Plajele litoralului românesc, extinse cu ZECI DE HECTARE spre MARE. În ce STAŢIUNIPlajele din zona sudică a litoralului românesc sunt pregătite să-și primească turiștii în acest an, acestea fiind extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul unui proiect finanțat prin Programul Operațional de Mediu, în valoare de 170 de milioane de euro, a anunțat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

"Începând din acest an, turiștii români și străini se pot bucura de plaje noi, mult extinse, în zona sudică a litoralului românesc. Plajele din Mamaia Sud, Tomis (Nord, Centru, Sud) și Eforie Nord, cele care au fost incluse în proiect, apăreau, până nu demult, în studiile de specialitate, ca fiind în pericol de a se îngusta până la dispariția totală! După finalizarea lucrărilor, aceste plaje nu doar că au fost salvate, prin intervenții tehnice care le asigură stabilitatea pentru cel puțin 50 de ani, dar au fost și extinse, spre mare, cu peste 100 de metri lățime. Odată cu finalizarea acestui proiect de amploare, teritoriul țării noastre a crescut cu circa 42 de hectare. Sunt convinsă că, imediat ce sezonul estival începe, zona litoralului sudic al Mării Negre va fi extrem de vizitată de turiști, pentru că plajele de aici fac diferența", a declarat secretarul de stat pentru Ape în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) Olimpia Negru.

Administrația Bazinală de Apa Dobrogea — Litoral (ABADL) a finalizat pregătirile începute încă de la jumătatea lunii februarie și a predat, în data de 1 aprilie 2016, operatorilor de plajă, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de operatori în data de 15 aprilie 2016.

Pentru ca plajele să fie pregătite pentru minivacanța de Paște și 1 Mai, ABADL a efectuat lucrări manuale și mecanizate de curățare a acestora. Astfel, în urma acțiunii de ecologizare, angajații ABADL au adunat de pe plajele litoralului românesc aproape 2.000 de tone de deșeuri. Totodată, în această perioadă au fost adunate și deșeurile aduse de valuri la mal, au fost evacuate depozitele de scoică, au fost colectate corpurile străine: lemn, plastic, sticlă, hârtie etc. De asemenea, a fost strâns nisipul din preajma aleilor de promenadă, au fost scoase gardurile de nisip montate înainte de sezonul rece pentru atenuarea efectelor eroziunii eoliene și au fost reabilitate plajele erodate, prin transferul de nisip din depozitele existente pe litoral, fiind totodată nivelate suprafețele de nisip.

"În cadrul lucrărilor de protecție a litoralului românesc s-a reușit și reabilitarea și extinderea digurilor de suprafață pe o lungime de 4000 de metri și a celor submerse pe 1.400 de metri. Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfășurat continuu, zi și noapte, în perioada august — octombrie 2015, prin pomparea din adâncuri a aproximativ 3.500.000 metri cubi de nisip. Astfel, lărgirea plajelor s-a făcut până la o lățime de 100 de metri, având cota superioară între 2,5 — 3 metri peste nivelul mării. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional de Mediu și a costat 170,4 milioane de euro, din care aproximativ 15% a fost contribuția statului român", precizează Ministerul Mediului.

Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de întabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni.

Etichete: fonduri europene, litoral marea neagra, marea neagra, plaje curatate, plaje extinse, plaje extinse spre mare, plaje romania

0/2 COMENTARII
AAA
01 mai 16:50
+0
VOTURI
-0
@zzz - nu te mai vaicari, milogule. E normal sa castige cei care au spirit intreprinzator, care cu,para dreptul de a folosi plajele....Vechea meteahna a romanului rupt in fund - sa moara si capra vecinului, adica daca el e incompetent si sarac, sa faca toti foamea ca el. Ce tara.....
zzz
29 apr 18:55
+0
VOTURI
-0
deci pana la urma tot smecherii aia o sa scoata bani din asta ... ce tare .... ce tara ...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h