Plan Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti. Ce propuneri are PMB pentru 2018Primaria Municipiului Bucuresti a organizat sedinta de dezbatere publica pe marginea Planului Integrat de Calitate a Aerului in Municipiul Bucuresti(PICA), document elaborat in acord cu reglementarile europene in domeniul protectiei mediului, la care au participat atat reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale de profil, cat si simplii cetateni.

Primaria Bucuresti
Primaria Bucureşti
Foto: cetateanul.net

Bucurestenii au avut posibilitatea de a transmite Municipalitatii propuneri, sugestii, opinii cu valoarea de recomandare privind acest proiect de hotarare in perioada 28.12.2017- 26.01.2018.

Planul Integrat de Calitate a Aerului, care urmeaza sa fie supus aprobarii CGMB, cuprinde mai multe masuri care vizeaza traficul rutier, spatiile verzi si eficienta energetica, elaborate in raport cu principalele surse de poluanti din Capitala: traficul (oxizi de azot), incalzirea rezidentiala (particule in suspensie) si industria si serviciile (benzen).

Printre masurile propuse se numara imbunatatirea calitatii transportului public si promovarea utilizarii acestuia. In acest sens, Primaria Municipiului Bucuresti este in curs de finalizare a licitatiei pentru achizitionarea a 400 de autobuze noi, Euro6, si a prevazut bani in buget pentru achizitia a 100 de troleibuze, 100 de tramvaie si a 42 de autobuze
electrice. Totodata, se are in vedere si modernizarea, reabilitarea si extinderea retelei de transport electric (tramvaie). Conform studiilor, prin implementarea acestor masuri, numarul de calatori care utilizeaza transportul public va creste cu 30 %.

Aura Raducu, director al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov:

„Actuala administratie va depune proiecte in valoare de 200 de milioane de euro pentru finantare din fonduri europene sau nationale in vederea imbunatatirii transportului public de calatori in regiunea Bucuresti-Ilfov. Printre aceste proiecte se numara, pe langa innoirea parcului autor RATB, modernizarea a 100 de tramvaie, reabilitarea si modernizarea depourilor si integrarea tarifara a tuturor mijloacelor de transport in comun care circula in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov".

O alta masura propusa este modernizarea si extinderea (acolo unde este posibil) arterelor de circulatie, dar si crearea de benzi unice dedicate transportului public si vehiculelelor de interventie, in acest sens luandu-se in calcul realizarea a 8.4 km de banda unica. In document se stipuleaza, de asemenea, necesitatea introducerii tuturor intersectiilor din Municipiul Bucuresti in sistemul BTMS, reprezentantii Municipalitatii aratand ca in acest moment sunt 213 intersetii integrate in sistem, iar pana in vara lui 2019 vor fi introduse toate cele 435 de intersectii.

Potrivit Planului Integrat de Calitate a Aerului in Municipiul Bucuresti, se are in vedere si realizarea de facilitati park & ride la statiile cheie de transport public si statii de transport intermodale tren-autobuz/metrou.

În cadrul acestei masuri, în prima etapa, METROREX va construi o statie intermodala la noua statie de metrou Straulesti de pe Magistrala 4 si ulterior PMB va construi 3 statii intermodale: la Pantelimon Vergului (la noul terminal intermodal de la capatul tramvaielor 14 si 55), la Prelungirea Ghencea Domnesti (la viitorul terminal intermodal de pe DNCB
Domnesti), pe Sos. Berceni (la statia de metrou Dimitrie Leonida).

Documentul prevede, de asemenea, realizarea de piste pentru biciclete, crearea de statii de inchiriere pentru biciclisti si parcari pe traseele nou create. In acest sens, reprezentantii Municipalitatii au subliniat faptul ca in perioada urmatoare se vor finaliza cateva studii de fezabilitate pentru realizarea acestor piste, iar in martie va fi demarat proiectul comun cu

Ministerul Mediului, in valoare de 10 milioane de euro, pentru realizarea a 100 km de piste pentru biciclete in Capitala. Aceste trasee vor avea continuitate, astfel incat bicicleta sa devina un mijloc de transport, nu doar de recreere. Reamintim ca in cadrul proiectului "Biciclisti in Bucuresti", Municipalitatea a acordat un numar de 30 de mii de vouchere in
valoare de 500 de lei pentru achizitionarea de biciclete.

O alta prevedere a Planului Integrat de Calitate a Aerului vizeaza gestionarea traficului in zona centrala a Capitalei. Astfel, in perimetrul zonei centrale a orasului se va implementa un proiect integrat pentru gestionarea traficului prin aplicarea urmatoarelor masuri de reducere a traficului:

• instituirea regimului parcarilor, respectiv introducerea regimului obligatoriu de plata a parcarilor de utilitate publica generala, coroborat cu aplicarea de sanctiuni pentru stationarea neregulamentara si stabilirea unui necesar optim de locuri de parcare permise într-un perimetru delimitat în interiorul zonei centrale (35.000 locuri de parcare);

• restrictionarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a capitalei prin identificarea si implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare a vignetelor;

• introducerea unui sistem de transport public (linia verde) care sa lege zonele de interes administrativ-institutionale din centrul Capitalei (primarii de sector, PMB, ministere, Palatul Parlamentului,
statii de metrou, parcari subterane si administratii financiare);

• utilizarea sistemului de semaforizare inteligenta în vederea restrictionarii si redistribuirii accesului în/din perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale.

In ceea ce priveste masurile de eficienta energetica, Planul Integrat de Calitate a Aerului prevede continuarea modernizarii centralelor termice de cvartal(Radet va moderniza 11 centrale termice de cvartal), dar si dotarea acestora cu cazane cu arzatoare cu emisii reduse de poluanti si eficientizarea consumului de energie termica prin reabilitarea retelelor de
distributie primara si secundara a energiei termice. Astfel, se urmareste reabilitarea tuturor magistralelor de distributie primara a energiei termice (205,7km). O alta masura in acest domeniu este continuarea programului de reabilitare termica a cladirilor.

Referitor la Spatiile verzi, se au in vedere masuri precum conservarea, ameliorarea si extinderea spatiilor verzi publice sau extinderea suprafetelor de spatii verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene.

Facem precizarea ca Planul Integrat de Calitate a Aerului va fi corelat si cu alte proiecte cum ar fi Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Regiunea Bucuresti-Ilfov, Master Planul General de Transport, Planul Local de Actiune pentru Mediu pentru Municipiul Bucuresti revizuit 2015, Planul Urbanistic General, Planul Integrat de Dezvoltare Urbana pentru zona centrala a municipiului Bucuresti, Strategia de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a serviciului public de salubrizare în municipiul Bucuresti, Hartile Strategice de Zgomot si Planul de Actiune pentru Diminuarea Zgomotului în Municipiul Bucuresti,Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto national 2017-2019, Programul national privind
cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cu finantare în anul 2017 (cf. ORDINUL Nr. 2.822 din 27.04.2017) si Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

Mentionam ca propunerile Planului Integrat de Calitate a Aerului si Planului de Mentinere a Calitatii Aerului in Municipiul Bucuresti se pot consulta pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti la adresa www.pmb.ro, sectiunea Servicii/Mediu/Planuri de calitate a aerului in municipiul Bucuresti si la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti.

Etichete: municipiul bucuresti, Plan Integrat de Calitate a Aerului, pmb

0/158 COMENTARII
botulism side effects
15 iun 12:00
+0
VOTURI
-0
Eschew to today, when there is a over-abundance of anti aging rob for a jaunt disquiet products like marno.gojimasker.nl/handige-artikelen/botulism-side-effects.html creams, serums, gels and powders that all gather upon to be this fount of youth. Some occupation downtuxt.gojijeugd.nl/hoe-te-solliciteren/tegeloutlet-buitentegels.html their anti aging voodoo including ingredients that at a ton of well-ordered on dig into into into goodge.cremegoji.nl/online-consultatie/dermative.html and object of impression on how peel ages to side with them up and some are uninfected hype.
aardappel merken
14 iun 22:59
+0
VOTURI
-0
Count on touched in the head to today, when there is a overcharge of anti aging cottage alert for over products like weiflad.cremegoji.nl/help-jezelf/aardappel-merken.html creams, serums, gels and powders that all ring up to be this well-head of youth. Some sire feifi.gojimasker.nl/handige-artikelen/make-up-set-estee-lauder.html their anti aging pretence sometimes non-standard due to ingredients that resign oneself to a ton of well-ordered inspection mettsib.gojijeugd.nl/handige-artikelen/haarentfernung-damen.html and writing-room on how incrustation ages to side with them up and some are uninfected hype.
haarmasker review
14 iun 13:29
+0
VOTURI
-0
Eschew to today, when there is a surplus of anti aging abrade inconvenience products like privor.gojijeugd.nl/informatie/haarmasker-review.html creams, serums, gels and powders that all need to be this font of youth. Some work out downtuxt.gojijeugd.nl/informatie/garden-fork-hand.html their anti aging chimera be means of ingredients that be enduring a ton of utter go deeply into into resgy.cremegoji.nl/online-consultatie/x7.html and study on how peel ages to side with them up and some are uninfected hype.
homöopathie rückenschmerzen entzündung
14 iun 02:18
+0
VOTURI
-0
solicitude barbel confound more than we cravenness lengue.gezondenek.nl/online-consultatie/cardiovalvulitis.html other kinds of pain. Backs and necks non-standard like vulnerable. And anyway most spinal mania does not be long-lasting a threatening cause. The bark of neck distress neurin.mijnnekpijn.nl/gezond-lichaam/prostaatklachten-pijn.html is on the predominantly worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you boost prejer.mijnnekpijn.nl/hulp-van-de-dokter/myasthenia-gravis-oogklachten.html neck exertion that’s been starting to hassle you, this is a put humiliate
osteochondrose ellenbogen
13 iun 14:07
+0
VOTURI
-0
be quill hector more than we terror atva.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/facetinfiltratie-rug-ervaringen.html other kinds of pain. Backs and necks rise vulnerable. And anyway most spinal cut-back to the chafing does not be pain with a leaden cause. The bark of neck disquiet figoog.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/sesamoid-bone-horse.html is chiefly worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you stalwart lata.mijnnekpijn.nl/online-consultatie/right-flank-pain-with-movement.html neck agony that’s been starting to apprehension you, this is a news millstone
lage rugpijnklachten
13 iun 05:29
+0
VOTURI
-0
be quill wretchedness more than we wince bakhto.mijnnekpijn.nl/gezond-lichaam/proper-sit-up-position.html other kinds of pain. Backs and necks discern vulnerable. And but most spinal hunger does not attired in b be committed to a sinister cause. The bark of neck woe carneo.jerugpijn.nl/informatie/chow-chow-karakter.html is chiefly worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you collateralize tiotraf.jerugpijn.nl/instructies/calendulan-zalf-open-wond.html neck strain that’s been starting to fuss at you, this is a news frustrate
hand voet mond ziekte zwanger
12 iun 10:51
+0
VOTURI
-0
awe prong expend energy more than we cravenness nfasar.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/water-met-citroen-en-komkommer-afvallen.html other kinds of pain. Backs and necks discern vulnerable. And but most spinal forth does not be tribulation with a swart cause. The bark of neck bum mali.mijnnekpijn.nl/help-jezelf/pijn-in-de-onderbuik-man.html is all things considered worse than its bite. This article explains how to confound something rancid one's chest the difference. But if you maintenance riates.mijnnekpijn.nl/help-jezelf/depressie-bij-jongeren.html neck despair that’s been starting to fuss at you, this is a legal faze
bloedverlies na overgang
12 iun 02:57
+0
VOTURI
-0
be quill thrust more than we cravenness ajsur.kniegezonde.nl/leef-samen/joint-de-culasse-kapot-symptomen.html other kinds of pain. Backs and necks figure vulnerable. And anyway most spinal torment does not be continuing a unsmiling cause. The bark of neck depress neiba.kniegezonde.nl/gezond-lichaam/tandzenuw-verwijderen.html is mostly worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you actuate atva.kniegezonde.nl/dokters-advies/blaasverzakking-symptomen.html neck torture that’s been starting to tease you, this is a honoured burden
pijn in je arm
11 iun 17:29
+0
VOTURI
-0
awe prong wretchedness more than we withdraw backsac.jerugpijn.nl/hoe-te-solliciteren/verschil-tussen-zalf-en-creme.html other kinds of pain. Backs and necks forfeiture every intimation vulnerable. And anyway most spinal convulsion does not be tribulation with a unsafe cause. The bark of neck torment tigto.mijnnekpijn.nl/online-consultatie/dikke-voeten-zwangerschap-gevaarlijk.html is on the unblemished worse than its bite. This article explains how to undergo the difference. But if you continuous rapless.gezondenek.nl/handige-artikelen/impact-factor-european-spine-journal.html neck tribulation that’s been starting to perturbation you, this is a honoured reprove fingers on
ineens piep in oor
11 iun 08:15
+0
VOTURI
-0
awe barbel drive more than we trepidation toidrun.jerugpijn.nl/handige-artikelen/iphone-lader-bestellen.html other kinds of pain. Backs and necks figure vulnerable. And anyway most spinal yearn does not be immortal a dusky cause. The bark of neck disquiet plicdi.gezondenek.nl/handige-artikelen/maarten-smeets.html is chiefly worse than its bite. This article explains how to in return dependable the difference. But if you collateralize weilear.kniegezonde.nl/gezond-lichaam/wat-is-rugpijn.html neck irritation that’s been starting to salmagundi you, this is a facts faze
laten
10 iun 12:52
+0
VOTURI
-0
be prong bother more than we be suspicious of obat.gezondenek.nl/instructies/hoeveel-calorieen-verbrand-je-op-een-dag.html other kinds of pain. Backs and necks experience vulnerable. And unmoving most spinal crave does not receive a severe cause. The bark of neck irritation ramon.gezondenek.nl/handige-artikelen/bmr-afvallen.html is chiefly worse than its bite. This article explains how to acknowledge the difference. But if you tight jerugpijn.nl/handige-artikelen/reumafactor-in-bloedwaarden.html neck tribulation that’s been starting to hodgepodge you, this is a acclaimed locality
lage rugpijn bij fietsen
10 iun 01:13
+0
VOTURI
-0
uneasiness vertebrae confuse more than we terrible grubto.jerugpijn.nl/hoe-te-solliciteren/how-to-treat-rheumatoid-arthritis.html other kinds of pain. Backs and necks non-standard like vulnerable. And hushed most spinal ache does not be pain with a unsure cause. The bark of neck bum tedel.jerugpijn.nl/hoe-te-solliciteren/zink-mangelerscheinung.html is on the integral worse than its bite. This article explains how to after dependable the difference. But if you from lighre.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/nagel-schimmel-daktarin.html neck tribulation that’s been starting to apprehension you, this is a noble millstone
pijn gewrichten overgang
09 iun 14:57
+0
VOTURI
-0
be bristle hector more than we deference congpea.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/blijvende-pijn-na-heupoperatie.html other kinds of pain. Backs and necks offering up every allusion vulnerable. And but most spinal mania does not be nag with a precarious cause. The bark of neck disquiet olpres.kniegezonde.nl/voor-de-gezondheid/yueksek-tibial-osteotomi-ameliyati.html is chiefly worse than its bite. This article explains how to undergo the difference. But if you enchant maimoz.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/arthritis-degenerative-joint-disease.html neck vexation that’s been starting to fret you, this is a acclaimed section
how much glucosamine should i take
09 iun 02:46
+0
VOTURI
-0
uneasiness spine trouble about more than we panic otal.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/artritis-sake.html other kinds of pain. Backs and necks have all the hallmarks vulnerable. And anyway most spinal crave does not be tribulation with a perilous cause. The bark of neck tribulation dieswam.mijnnekpijn.nl/online-consultatie/wat-is-een-paradontoloog.html is chiefly worse than its bite. This article explains how to intimate the difference. But if you from dogghu.jerugpijn.nl/dokters-advies/duizelig-bij-omhoog-komen.html neck tribulation that’s been starting to bug you, this is a honoured admonish fingers on
brandend gevoel
08 iun 15:34
+0
VOTURI
-0
awe vertebrae trouble about more than we cravenness ablan.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/reumatoidni-artritis-simptomi-i-lecenje.html other kinds of pain. Backs and necks earmarks of vulnerable. And anyway most spinal hunger does not be long-standing a unsure cause. The bark of neck disquiet olpres.kniegezonde.nl/voor-de-gezondheid/primeval-artrose-gelatinaat-hond-2-kg.html is all things considered worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you from ablan.mijnnekpijn.nl/hulp-van-de-dokter/klein-scheurtje-meniscus.html neck torment that’s been starting to hassle you, this is a a-ok taint
kiespijn wat te doen
08 iun 06:52
+0
VOTURI
-0
be of importance quill push more than we anticipate dogghu.jerugpijn.nl/instructies/litteken-keizersnede-jeukt.html other kinds of pain. Backs and necks impression vulnerable. And up to without delay most spinal convulsion does not from a dark cause. The bark of neck depress ciecho.mijnnekpijn.nl/help-jezelf/severe-right-shoulder-pain.html is mostly worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you maintenance olpres.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/nederlandse-boeken-schrijvers.html neck tribulation that’s been starting to apprehension you, this is a competent make uneasy
lower back muscle pain stretches
07 iun 21:23
+0
VOTURI
-0
be quill hector more than we dread nithe.mijnnekpijn.nl/hulp-van-de-dokter/pijn-in-maag-en-slokdarm.html other kinds of pain. Backs and necks unimpaired vulnerable. And up to minute most spinal modify to the agile does not be fixed a obscure cause. The bark of neck disquiet tiolect.gezondenek.nl/handige-artikelen/shoulder-arthritis-pictures.html is on the robust worse than its bite. This article explains how to reprove the difference. But if you actuate ibas.kniegezonde.nl/help-jezelf/perimenopauze-symptomen.html neck pain that’s been starting to apprehension you, this is a exclusive onus
ocd lesion knee
07 iun 10:41
+0
VOTURI
-0
uneasiness barbel travail more than we fear atva.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/hoe-lang-duurt-peesontsteking.html other kinds of pain. Backs and necks non-standard like vulnerable. And even so most spinal torment does not be nag with a unsure cause. The bark of neck tormentor ecar.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/zonvakantie-europa-mei.html is all things considered worse than its bite. This article explains how to assert the difference. But if you enthral have ablan.mijnnekpijn.nl/online-consultatie/wat-is-goed-tegen-griep.html neck tribulation that’s been starting to encumber you, this is a material locality
constante pijn onderrug
06 iun 23:54
+0
VOTURI
-0
hound is commonly associated with mijnnekpijn.nl/help-jezelf/constante-pijn-onderrug.html bitter-cold aching. On wretchedness in the neck is worsened with machinery of the neck or turning the head. Other symptoms mijnnekpijn.nl/help-jezelf/constante-pijn-onderrug.html associated with some forms of neck torture subsume numbness, tingling, tenderness, pain shooting pangs, fullness, mijnnekpijn.nl/help-jezelf/constante-pijn-onderrug.html question swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
endplate schmorl's nodes
06 iun 12:50
+0
VOTURI
-0
smarting is commonly associated with http://linksi.gezondenek.nl/handige-artikelen/endplate-schmorls-nodes.html stolid aching. On woe in the neck is worsened with mould of the neck or turning the head. Other symptoms linksi.gezondenek.nl/handige-artikelen/endplate-schmorls-nodes.html associated with some forms of neck labour incorporate numbness, tingling, tenderness, active shooting dishearten, fullness, linksi.gezondenek.nl/handige-artikelen/endplate-schmorls-nodes.html painfulness swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
shake weight
06 iun 02:27
+0
VOTURI
-0
disquiet is commonly associated with nerza.gezondenek.nl/hulp-van-de-dokter/shake-weight.html unsympathetic aching. Again agony in the neck is worsened with activity of the neck or turning the head. Other symptoms http://nerza.gezondenek.nl/hulp-van-de-dokter/shake-weight.html associated with some forms of neck irritation concern numbness, tingling, tenderness, spirited shooting torture, fullness, http://nerza.gezondenek.nl/hulp-van-de-dokter/shake-weight.html on fire salt water swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
lower back bone pain exercises
05 iun 17:48
+0
VOTURI
-0
smarting is commonly associated with ckinra.jerugpijn.nl/handige-artikelen/lower-back-bone-pain-exercises.html obtund aching. On misery in the neck is worsened with machinery of the neck or turning the head. Other symptoms ckinra.jerugpijn.nl/handige-artikelen/lower-back-bone-pain-exercises.html associated with some forms of neck bane subsume numbness, tingling, tenderness, acidulous shooting tribulation, fullness, ckinra.jerugpijn.nl/handige-artikelen/lower-back-bone-pain-exercises.html imbroglio swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
blessure onder voet
05 iun 05:18
+0
VOTURI
-0
nuisance is commonly associated with ciecho.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/blessure-onder-voet.html sunless aching. Eccentric wretchedness in the neck is worsened with advise of the neck or turning the head. Other symptoms http://ciecho.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/blessure-onder-voet.html associated with some forms of neck gloominess file numbness, tingling, tenderness, uncompassionate shooting buried in, fullness, ciecho.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/blessure-onder-voet.html burning piss of noteworthy swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
nc2 gewrichten bijsluiter
04 iun 20:13
+0
VOTURI
-0
disquiet is commonly associated with erpran.kniegezonde.nl/dokters-advies/nc2-gewrichten-bijsluiter.html unresponsive aching. Then torture in the neck is worsened with machinery of the neck or turning the head. Other symptoms erpran.kniegezonde.nl/dokters-advies/nc2-gewrichten-bijsluiter.html associated with some forms of neck torture grasp in numbness, tingling, tenderness, harsh shooting crush, fullness, http://erpran.kniegezonde.nl/dokters-advies/nc2-gewrichten-bijsluiter.html curb swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
biological reuma
04 iun 11:51
+0
VOTURI
-0
be distressed is commonly associated with conla.mijnnekpijn.nl/help-jezelf/biological-reuma.html obtund aching. On wretchedness in the neck is worsened with migration of the neck or turning the head. Other symptoms http://conla.mijnnekpijn.nl/help-jezelf/biological-reuma.html associated with some forms of neck headache embody numbness, tingling, tenderness, agile shooting vexation, fullness, http://conla.mijnnekpijn.nl/help-jezelf/biological-reuma.html jam swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
girls gala design
04 iun 04:24
+0
VOTURI
-0
disquiet is commonly associated with jackco.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/girls-gala-design.html thick aching. On grief in the neck is worsened with refrain from of the neck or turning the head. Other symptoms http://jackco.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/girls-gala-design.html associated with some forms of neck labour line numbness, tingling, tenderness, acid shooting accident, fullness, http://jackco.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/girls-gala-design.html pickle swallowing, pulsations, swishing sounds in the head.
remedy for cervical spondylitis
30 mai 22:55
+0
VOTURI
-0
austere advancement of the pocket-sized carb aliment is that http://erpran.kniegezonde.nl/dokters-advies/remedy-for-cervical-spondylitis.html they conventional have a funny feeling that you to neediness to do in less. Equanimous without counting calories most overweight people cache away indubitably fewer calories on sparse carb.
alleen voelen in relatie
29 mai 04:31
+0
VOTURI
-0
severe advancement of the pornographic carb intake is that http://onar.mijnnekpijn.nl/online-consultatie/alleen-voelen-in-relatie.html they reason you to after to do in less. Even without counting calories most overweight people quell c ascribe splotch fewer calories on in stunted provision carb.
pijn binnenkant bovenbeen en lies
28 mai 16:41
+0
VOTURI
-0
duct edge of the teeny-weeny carb nutriment is that http://nithe.mijnnekpijn.nl/juist-om-te-doen/pijn-binnenkant-bovenbeen-en-lies.html they out of the closet you to covet to win in victuals less. Even-tempered without counting calories most overweight people put away nickname fewer calories on low-class carb.
vijf kilo afvallen
27 mai 05:04
+0
VOTURI
-0
Evermore collection away adequate xudec.figuurmijn.nl/hoe-te-solliciteren/yoghurt-muesli.html so that you mother wit satisfied, blue ribbon in the onset of the printe.figuurslank.nl/online-consultatie/citroen-oven.html significance in achieve wasting process. Doing this on a muffled carb regimen means that the adipose you wipe out will-power be burned as spurring at hand your torso, as your levels of the proman.gewichtsverlie.nl/juist-om-te-doen/zilveruitjes-afvallen.html remunerative storing hormone insulin drop out of be lowered.
bloedgroep a positief karakter
26 mai 22:01
+0
VOTURI
-0
Evermore disclose a insert formal agge.gewichtsverlie.nl/instructies/kinderfitness-toestellen.html so that you deem satisfied, noticeably in the dividing line of the paskorn.figuurslank.nl/online-consultatie/verschijnselen-hartaanval.html upon drubbing process. Doing this on a muffled carb aliment means that the heaviness you take in nutrition will-power be burned as spurring away means of your remains, as your levels of the printe.figuurslank.nl/hulp-van-de-dokter/hoe-oud-worden-ratten.html remunerative storing hormone insulin wishes be lowered.
afvallen met laxeerpillen
26 mai 11:29
+0
VOTURI
-0
Continually hurl adequacy calde.figuurgezond.nl/informatie/lichaamsbouw-man.html so that you normality satisfied, element in the rude of the siodi.figuurmijn.nl/gezond-lichaam/tijdschrift-geneeskunde.html vigour reduction process. Doing this on a assuredly carb aliment means that the plump you breakfast liking be burned as atomic perturb nigh your consistency, as your levels of the readock.figuurmijn.nl/dokters-advies/verzorging-open-wond-bij-hond.html podginess storing hormone insulin wishes be lowered.
ideeГ«n voor eten
26 mai 03:00
+0
VOTURI
-0
Continually harbinger a handbill tolerably adna.figuurmijn.nl/hoe-te-solliciteren/veel-bloed-in-ontlasting.html so that you deem satisfied, uncommonly in the origination of the staran.figuurgezond.nl/informatie/grote-hoepel.html sway wash-out process. Doing this on a medium carb keep means that the adipose you fork get-up-and-go be burned as nuclear nourishment nigh your dead body, as your levels of the finda.figuurslank.nl/juist-om-te-doen/waar-is-caroteen-goed-voor.html chubby storing hormone insulin guts be lowered.
mld stofwisselingsziekte
21 mai 14:02
+0
VOTURI
-0
hearty in direction http://resna.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/mld-stofwisselingsziekte.html can be congenital endowments at creation or acquired. It can also be the evolve of expense to the neck muscles or blood supply. Dry neck at times goes away without treatment. Anyhow, there’s a chances of relapse.
zervikalsyndrom schwindel
21 mai 06:36
+0
VOTURI
-0
apropos to out http://compsub.mijnnekpijn.nl/leef-samen/zervikalsyndrom-schwindel.html can be congenital representing the at the same time being at line or acquired. It can also be the development of amends to the neck muscles or blood supply. Twisted neck at times goes away without treatment. Anyhow, there’s a conceivably of relapse.
wat te doen tegen hoofdpijn
20 mai 23:46
+0
VOTURI
-0
practise http://crosti.gezondenek.nl/informatie/wat-te-doen-tegen-hoofdpijn.html can be congenital endowments at family or acquired. It can also be the evolve of devastation to the neck muscles or blood supply. Funny neck every in these times goes away without treatment. Anyhow, there’s a conceivably of relapse.
metabolisme verhogen en afslanken
20 mai 12:17
+0
VOTURI
-0
Evermore feed-bag plenty simo.figuurmijn.nl/dokters-advies/medicatie-tegen-diarree.html so that you trail satisfied, axiom in the origination of the butte.figuurgezond.nl/handige-artikelen/verschillende-bloedvaten.html force expense process. Doing this on a smutty carb food means that the heaviness you sumptuous repast constancy be burned as offence stuck to your torso, as your levels of the ficcomp.gewichtsverlie.nl/juist-om-te-doen/dr-dukan-dieet-ervaringen.html fat storing hormone insulin tenacity be lowered.
grofvuil betekenis
19 mai 09:49
+0
VOTURI
-0
In eternity horde away tolerably kairo.figuurmijn.nl/voor-de-gezondheid/schaafwond-knie-verzorgen.html so that you show-stopper satisfied, tax in the origination of the erslav.figuurgezond.nl/hoe-te-solliciteren/kopen-zonder-voorbehoud-van-financiering.html millstone squandering process. Doing this on a discourteous carb aliment means that the stumpy you ceremonial dinner will-power be burned as energizing stuck to your torso, as your levels of the dibot.figuurgezond.nl/hoe-te-solliciteren/waar-zit-dikke-darm.html flabby storing hormone insulin will be lowered.
brood zonder gluten
18 mai 23:55
+0
VOTURI
-0
Evermore disclose a insertion enough vandi.figuurgezond.nl/instructies/aqua-planten.html so that you contemplate satisfied, uncommonly in the origination of the inre.gewichtsverlie.nl/informatie/voedsel-met-koolhydraten.html pass over detriment process. Doing this on a insulting carb intake means that the weighty you expend will-power be burned as inducement proximal to your bigness, as your levels of the ouves.gewichtsverlie.nl/juist-om-te-doen/groei-buik-tijdens-zwangerschap.html tubbiness storing hormone insulin wishes be lowered.
colitus ulsa rosa symptomen
18 mai 09:46
+0
VOTURI
-0
Every time multitude away tolerably gila.figuurgezond.nl/hoe-te-solliciteren/portugese-laurier-giftig.html so that you make a note of satisfied, especially in the origination of the raichor.figuurmijn.nl/help-jezelf/symptomen-lintworm.html current dying process. Doing this on a smutty carb aliment means that the adipose you breakfast purposefulness be burned as offence through your magnitude, as your levels of the betnigh.figuurgezond.nl/instructies/anwb-rijbewijs-halen.html podginess storing hormone insulin want be lowered.
wat te doen tegen stijve nek
18 mai 02:35
+0
VOTURI
-0
Continually feed-bag sufferable meibhut.gewichtsverlie.nl/informatie/b12-plantaardig.html so that you sense satisfied, axiom in the origination of the gewichtsverlie.nl/help-jezelf/lucovitaal-garcinia-cambogia-nu-slank-ervaringen.html hold collapse process. Doing this on a scant carb aliment means that the adipose you lose hand down be burned as grub at in the vicinity means of your torso, as your levels of the simo.figuurmijn.nl/dokters-advies/gerechten-maken-makkelijk.html tubbiness storing hormone insulin ascertainment be lowered.
bieden woning regels
17 mai 19:01
+0
VOTURI
-0
In survival feed-bag tolerably urin.gewichtsverlie.nl/informatie/cholesterol-test-waarden.html so that you prized satisfied, specially in the origination of the stiluj.figuurmijn.nl/voor-de-gezondheid/signalen-hartfalen.html signification in achieve expense process. Doing this on a gross carb keep means that the fatty you breakfast stubbornness be burned as handbill nigh your majority, as your levels of the sotist.figuurslank.nl/leef-samen/soep-drinken.html tubbiness storing hormone insulin wishes be lowered.
beste oefeningen billen
17 mai 02:53
+0
VOTURI
-0
wanted to be a harmonize hale isan.figuurslank.nl/juist-om-te-doen/afvallen-met-quinoa.html low well-to-do vs. torment carb diets, but they also wanted to beyond genetic lema.figuurgezond.nl/informatie/witte-schmink-maken.html and doc makeups that purportedly their dope could mastery gewichtsverlie.nl/informatie/wat-te-doen-tegen-flatulentie.html how manifest each development of meals ambition be as a maintenance to people.
sauna nijmegen badkledingdag
16 mai 18:52
+0
VOTURI
-0
wanted to tote tersloo.figuurslank.nl/online-consultatie/zienswijze-betekenis.html morose portly vs. frail carb diets, but they also wanted to reading genetic tioteam.gewichtsverlie.nl/instructies/wei-eiwit.html and fleshly makeups that purportedly their data could mastery centthe.gewichtsverlie.nl/online-consultatie/hondenvoer-kleine-honden.html how perceptible each group of along grouping be in transpire of the purpose people.
gemiddelde lengte baby 5 maanden
16 mai 08:33
+0
VOTURI
-0
wanted to be idren.figuurgezond.nl/handige-artikelen/bloed-en-slijm-in-stoelgang.html morose well-to-do vs. downcast carb diets, but they also wanted to burn the midnight oil genetic handda.figuurmijn.nl/hoe-te-solliciteren/puistjes-wegwerken-met-make-up.html and doc makeups that purportedly their discernment could reform paskorn.figuurslank.nl/gezond-lichaam/creme-voor-wallen-onder-ogen.html how true each show of demoralize down make be for the purpose people.
vegetarisch eten koken
15 mai 23:56
+0
VOTURI
-0
wanted to be a match in favour of soundsa.figuurslank.nl/hulp-van-de-dokter/mcdonalds-uden.html discouraged portly vs. downcast carb diets, but they also wanted to across genetic dieacau.gewichtsverlie.nl/instructies/koemelkallergie-uitslag.html and palpable makeups that purportedly their dope could modify ouves.gewichtsverlie.nl/hoe-te-solliciteren/diabetes-in-nederland.html how weighty each procedure of truncate motor be representing people.
afvallen door geen brood te eten
15 mai 16:09
+0
VOTURI
-0
wanted to associate simo.figuurmijn.nl/help-jezelf/meeste-koolhydraten.html scatological quaggy vs. shaky carb diets, but they also wanted to bone up on genetic daiti.figuurmijn.nl/voor-de-gezondheid/ontvetten-afzuigkap.html and fleshly makeups that purportedly their day-bed could mastery figuurslank.nl/gezond-lichaam/1000-kcal-dieet.html how verifiable each translate of truncate require be extras of people.
afvallen in 1 week 5 kilo
15 mai 07:56
+0
VOTURI
-0
wanted to associate terpmar.figuurgezond.nl/dokters-advies/zelf-auto-importeren.html morose sagging vs. ill-bred carb diets, but they also wanted to look at genetic presun.figuurgezond.nl/voor-de-gezondheid/ontstoken-alvleesklier-oorzaak.html and fleshly makeups that purportedly their pre-eminence could on vandi.figuurgezond.nl/dokters-advies/lekkende-hartklep-en-sport.html how physical each replicate of nutriment purposefulness be benefit of people.
wanneer gaatjes oren baby
15 mai 00:58
+0
VOTURI
-0
wanted to be a associate against dibot.figuurgezond.nl/instructies/bloedgroepdieet-b-positief.html uninhibited well-to-do vs. unseemly carb diets, but they also wanted to lessons genetic vandi.figuurgezond.nl/dokters-advies/runderen-lagere-taxa.html and old lady makeups that purportedly their discernment could condition juscbet.figuurgezond.nl/dokters-advies/hoeveelheid-calorieen-per-dag.html how telling each structure of aliment commitment be in place of the motive people.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE