Ploi "spot" extreme, betonare şi zone "găleată": De ce s-a inundat centrul Capitalei, vineriDSC00848
DSC00848

Directorul general ApaNova, Epsică Chiru, explică, pentru cititorii B365.ro, ce s-a întâmplat vineri în centrul Capitalei, în urma precipitaţiilor extrem de violente.

B365: De la ce candităţi de apă pe metrul pătrat începe să aibă probleme canalizarea din Bucureşti?

Epsică Chiru: Experienţa ne-a arătat că, după îmbunătăţirile făcute în ultimii ani, canalizarea rezistă şi la cantităţi mai mari decât cele pentru care a fost proiectată reţeaua. În principiu, în funcţie de zonă, reţeaua de canalizare din Bucureşti este proiectată la ploi care sunt situate undeva între 15-20 de litri pe metrul pătrat, pe oră. Trebuie subliniat faptul că, în ultima vreme, Bucureştiul este din ce în ce mai "urban" , mai betonat - asta înseamnă că suprafeţele permeabile ale Bucureştiului, care ar permite o infiltrare a apei sau o reţinere a acesteia în iarbă, în copaci, ş.a.m.d. sunt din ce în ce mai puţine, ceea ce creşte presiunea asupra reţelei de canalizare.

B365: ApaNova are pluviometre instalate în oraş...

Epsică Chiru: E evident că în tendinţa normală de îmbunătăţire a reţelei de canalizare a Municipiului Bucureşti trebuie făcute o serie de măsurători, inclusiv referitor la catităţile de apă de ploaie din precipitaţii.  Am considerat că este util să montăm, pe teritoriul Municipiului Bucureşti, în puncte pe care le avem noi în folosinţă, o reţea de pluviometre. Avem 11 pluviometre, care ne dau date extrem de interesante referitoare la ploile din Bucureşti, în special în ceea ce priveşte aşa-numitele ploi "spot" - care se produc doar în anumite cartiere ale oraşului, pentru că în ultima perioadă există şi astfel de ploi. De exemplu, la ploaia de vinerea trecută, în zona centrală, pluviometrul nostru  a înregistrat, pe durata evenimentului, 48,8  litri de apă pe metrul pătrat, şi au fost zone în oraş unde au fost înregistraţi doar 10-15 l/m2/h. Conform pluviogramelor respective, 38 de litri au căzut pe metrul pătrat doar în primele 45 de minute. În acelaşi timp, Administraţia Naţională de Meteorologie are pluviometre doar la Filaret, în Băneasa şi la Afumaţi, deci deloc în centrul Capitalei. Ei au înregistrat 28-39 de litri pe metrul pătrat în zonele acelea, dar o diferenţă de 10 litri pe metrul pătrat este foarte importantă pentru activitatea noastră.

B365: De aici deci problemele din centru...

Epsică Chiru: Toată lumea se întreabă despre reţeaua de canalizare a oraşului. După o oră, o oră şi jumătate, în majoritatea zonelor nu mai era apă pe stradă. În final am avut 41  de intervenţii pentru eliminarea apei pe toată durata evenimentului, şi am mai avut 37 de intervenţii la gurile de scurgere, din peste 47.000 de guri de scurgere de pe suprafaţa Municipiului Bucureşti. Este deci evident că reţeaua de canalizare funcţionează.

B365: Ce ajustări aţi făcut la sistem, după ploile acestea care au suprasolicitat sistemul?

Epsică Chiru: Avem deja date istorice, pluviometrele sunt instalate de ceva ani şi odată cu preluarea casetei am finalizat cercetările. Colectorul mare al Bucureştiului, care se numeşte Caseta, deversa apele uzate din Bucureşti şi apele de ploaie printr-un prag lateral situat la 1,80 metri înălţime. Cu alte cuvinte îi era necesar apei să sară de acest prag şi crea în spate un efect de funie, care însemna o intrare în presiune mai întâi a acestui colector casetat şi ulterior a canalelor colectoare principale, fenomen care se manifesta inclusiv prin refularea reţelei de canalizare printr-un fel de "gheizere". Prima măsură care s-a luat după preluarea Casetei a fost de începere a construcţiei canalului de descărcare - a canalului de legătură. Acesta este situat dincolo de staţia de epurare a apelor uzate a Municipiului Bucureşti - respectă proiectul iniţial al Casetei. Apele uzate nu mai întâlnesc pragul lateral şi se pot descărca direct. Condiţii în care creşte debitul de ape care poate fi descărcat. La ultimele ploi am reuşit să descărcăm, la ploaia din 17 mai am reuşit să descărcăm prin acest colector casetat peste 3 milioane de metri cubi  în momentul de sarcină maximă, în 7-8 ore, şi în oraş nu au fost decât incidente izolate, iar la evenimentul de vinerea trecută am reuşit ca, în 7 ore, să evacuăm peste 2,5 milioane de metri cubi.

Din construcţie, acest colector casetat ar fi trebuit să ştie să evacueze, cu pragul lateral, circa 110-120 de metri cubi de apă pe  secundă. Din cauza colmatărilor din interior au fost momente în anii trecuţi când nu a evacuat decât  50-60 de metri cubi într-o secundă. Construind acest descărcător de ape mari, am reuşit să ajungem să descărcăm şi 160 de metri cubi de apă pe secundă. Vom lucra în perioada imediat următoare la îmbunătăţirea acestor performanţe: vom interveni şi asupra obstacolelor din interiorul casetelor.

De altfel, de la preluarea Casetei şi creşterea capacităţii sale s-a modificat şi harta zonelor inundabile din Bucureşti. Dacă înainte o astfel de zonă era la Tineretului, acum nu au mai fost probleme. Rămâne zona de la Izvor, singura unde am mai avut deversări, şi zona Doamna Ghica, care este ca o găleată şi unde există, deci, presiuni care vin din exterior.

Găsiţi aici harta zonelor inundabile din Bucureşti, conform calculelor de anul trecut.

Etichete: Apanova, Bucureşti, centru, Epsică Chiru, inundaţie, ploi, realitatea, Universitate, vineri

0/0 COMENTARII
tania
29 mai 20:22
+0
VOTURI
-0

oprescu in tot acest mandat nu a facu nimic, sau daca a facut ceva totul este facut in derandere si cu bani foarte multi, ca sa isi poate baga si el ceva in buzunar.

bianca
29 mai 20:09
+0
VOTURI
-0

oprescu in tot acest mandat nu a facut altceva decat sa ne fure si sa ne minta ca face o gramada de lucruri cand defapt el nu facea altceva decat sa se imbogateasca pe spinarea noastra.

camelia
29 mai 19:51
+0
VOTURI
-0

oprescu niciodata nu a facut ceva ca lumea, doar a avut grija sa isi umple buzunarele. Oprescu asta este doar un hot si un mincinos.

livia
29 mai 19:41
+0
VOTURI
-0

oprescu niciodata nu a facut un lucuru bun pentru noi, mereu da mereu a zis ca face si nu a facut nimic. Tot ceea ce a facut este in ultimul hal, bani aruncati aiurea.

anda
29 mai 19:27
+0
VOTURI
-0

lui oprescu nu i-a pasat niciodata de noi, oare de i-ar pasa acum. Sa fim seriosi acest individ in tot acest timp nu a facut altceva decat sa se imbogateasca pe spinarea noastra.

maria
29 mai 19:17
+0
VOTURI
-0

oprescu asta in tot acest mandat nu a facut altceva decat sa ne fure si sa ne minta in rest nimic altceva, el nu a facut nimic bun pentru noi, doar vorbe in vant..

radu
29 mai 19:07
+0
VOTURI
-0

da credeti ca lui oprescu i-a pasat vreodata de noi??? niciodata nu s-a implicat sa faca si el ceva ca lumea totul este facut in deradere, numai ca sa zica ca a facut,bani aruncati aiurea. Asta este oprescu un hot si un mincinos...

silvia
29 mai 18:59
+0
VOTURI
-0

oprescu asta in tot acest timp nu a facut nimic, nu i-a pasat macar o clipa ca bucurestiul sa arate si el mai bine, sa fie toate puse la punct, nimic. Mereu i-a pasat sa-i intre ceva in buzunar, in rest nimic...

ioana
29 mai 18:47
+0
VOTURI
-0

oprescu asta nu este decat un mincinos si un hot, ne-am saturat de el, nu a facut nimic in acesti 4 ani de mandat, decat si-a bagat in buzunar.

delia
29 mai 18:28
+0
VOTURI
-0

pai vii se pare ca lui oprescu i-a pasat vreodata de noi, sa fim seriosi acest individ doar a stiut sa ne fure si sa ne minta ca face, dar nu face nimic.

Oprescu este hotul
28 mai 21:03
+0
VOTURI
-0

Oprescu, este CEL MAI MARE HOT DIN ISTORIA CAPITALEI!

Oprescu, omoara oameni prin diferite metode:

- firma de la Sighet care a distrusvieti, era a lui condusa de un consilier personal din PG

-cainii comunitiari

-capusele ucigase

-toate lucrarile facute prost

-acoperisul Arena este un real pericol

-pasajul Basarab este mai mult inchis decat deschis

-pietele infecte

-gropi si sosele cu cratere, masini distruse din cauza asta….

-cladiri cu bulina rosie care stau sa cada…

Oprescu este hotul
28 mai 21:02
+0
VOTURI
-0

Oprescu, fura de 4 ani pacalind boboru’!

Oprescu s-a imbogatit in acesti 4 ani cat altii in 20 de ani!

Oprescu, va fura ranjind la voi prostovanii!

Oprescu, are toate firmele personale conduse prin interpusi dar si prin armata de consilieri de la PG sa acapareze toate licitatiile!

Despre Oprescu
28 mai 20:57
+0
VOTURI
-0

Nu mai este niciun secret ca Oprescu a fost un fericit al sortii, nascut si crescut in Primaverii, lipsit de griji si fara sa fie atins de neajunsurile acelor vremuri, intr-o familie de evrei- numele adevarat fiind Sorin-Hirsch Opescu. Tatal lui la acea vreme fiind General in Securitate. El, a fost unul dintre şefii Serviciului D- Dezinformare. Mircea Oprescu a contribuit activ, sub comanda lui Alexandru Drăghici, la epurarea duşmanilor din interiorul partidului…

Despre Oprescu
28 mai 20:55
+0
VOTURI
-0

Pe toata perioada facultatii, a fost protejatul profesorului Fica- omul de nadejde al Securitatii, iar la terminarea studiilor ca sa nu fie repartizat prin cine stie ce fundatura din tara, i s-a aranjat un post de medic chirurg la Elias, unde mai tarziu Oprescu devine director…

Despre Oprescu
28 mai 20:54
+0
VOTURI
-0

Fiul, Sorin – Hirch Oprescu, in tot acest timp savura viata de beizadea comunista in cartierul de lux. Cartea nu i-a prea placut, dar tatal la functiile sale, a avut grija ca odrasla sa promoveze si de fiecare data cu note mari. Nici la medicina n-ar fi intrat daca nu ar fi fost sustinut de prietenul tatalui sau, securistul Fica- medicul personal al lui Ceausescu. Mai tarziu devenindu-i ginere, casatorindu-se cu fiica acestuia.

Despre Oprescu
28 mai 20:51
+0
VOTURI
-0

Ce nu se prea stie despre acest individ libidinos si parsiv este ca, a reusit sa pacaleasca pana si pe evreii lui. Un exemplu: Sorin-Hirsch Oprescu a candidat la conducerea Comunităţii Mozaice din România, după decesul lui Moses Rosen. Campania lui Oprescu a fost sponsorizata la greu de comunitatea mozaica doar ca al naibii golan după ce s-a văzut ales PG le-a tras teapa lasandu-i cu ochii-n soare la afacerea Plaza unde Ofer Eyal a pierdut o gramada bani..

Despre Oprescu
28 mai 20:50
+0
VOTURI
-0

Un alt aspect: afacerile mergandu-i de minune datorita abilitatii sale, ascunzandu-si castigurile prin acele off-shoree din Cipru si Grecia, continua cu aceeasi nesimtire si ca PG sa fure, sa insele, sa minta si sa se laude cu munca precedesorilor sai.

Despre Oprescu
28 mai 20:49
+0
VOTURI
-0

In paralel cu meseria de medic, Sorin Oprescu, ca sa nu-si dezminta tatal, face parte din echipa KGB reactivata in Romania si bineinteles toate acestea fiind bine ascunse sub masca unui individ aparent simpatic, pozand in genul de tip care cunoaste problemele oamenilor(!!!) el, care niciodata nu le-a trait, deci, nu ar avea cum sa le inteleaga!

Despre Oprescu
28 mai 20:47
+0
VOTURI
-0

Oprescu faptul ca este homosexual. Diabetul si problemele cu prostata (inutila operatia, inacest caz), l-au trecut in ograda gay, la scurt timp aparand public cu un individ total efeminat si de nelipsit din preajma lui. Se mai spune ca i-a facut si un loc “caldut” “pantrei roz” in PG. Umbla toată ziua cu amantul prin primărie, fara sa se mai ascunda de colegi! De Moni Wingler o sa mai auziti- cica el l-ar fi initiat in tainele homosexualitatii!

Despre Oprescu
28 mai 20:46
+0
VOTURI
-0

Si ca sa fie si mai interesant, aflam ca Oprescu este un apropiat al comunitatii homosexuale, sustinandu-le toate manifestatiile, chiar incurajandu-i in demersurile lor atunci cand isi cer drepturile!! Cand si-a facut publica operatia de vasectomie, a fost un soc, ca apoi sa se faca legatura: asa isi anunta

Despre Oprescu
28 mai 20:38
+0
VOTURI
-0

Primarul – felcer Sorin Oprescu are afaceri în domeniul medical. Este acţionar la Medical Prestige SRL unde are 25% din părţile sociale ale societăţii. Firma deţine o mare clinică medicală pe strada Pitar Moş din Capitală, lângă Piaţa Romană, denumită Academica. Partenerii de afaceri ai lui Sorin Oprescu sunt Mircea Oprescu, fiul său, Dorin Gelu Oprescu, fratele său, şi Gizella Galea, soţia lui Aurel Galea, medic şi om de afaceri..

Despre Oprescu
28 mai 20:37
+0
VOTURI
-0

Anul trecut, în aprilie, Mediafax publica o ştire despre Marius Savu, fostul director al unei importante companii farmaceutice, care a părăsit postul pentru a-şi lansa propriile afaceri. Mediafax consemna faptul că Marius Savu şi-a deschis un cabinet oftalmologic în cadrul Clinicii Medicale Academica, deţinută de Sorin Oprescu. Agenţia de ştiri menţiona şi faptul că Marius Savu nu exclude posibilitatea de a participa la investiţia Academica, în cazul în care acţionarii ar decide să se extindă..

Despre Oprescu
28 mai 20:36
+0
VOTURI
-0

Oprescu, a facut asfaltarile proaste cu bani multi prin BLONDA DE LA ASFALTARI- cea care-l imbogateste pe ascuns si banii se duc direct in Elvetia, iar firmele lui Oprescu au sediul in Cipru. Foarte greu de prins acest hot!

Despre Oprescu
28 mai 20:35
+0
VOTURI
-0

- Oprescu, este FELCERUL Capitalei!

Oprescu, este cel mai mare bandit si escoroc!

Oprescu, este cel care a a furat prin firmele lui toate licitatiile PG si le-a dat interpusilor firmelor personale, dar si amicilor din PSD!

Oprescu, si-a cumparat recent proprietati in Grecia! Dovada hotiilor lui si imbogatirii pe timp de criza!!!

Despre Oprescu
28 mai 20:33
+0
VOTURI
-0

Oprescu, nu vrea sa auda de asa ceva!!

-ziduri si balcoane care cad pe oameni!

-cladirile cu bulina rosie lasate in plata Domnului….desi a promis in campania trecuta ca le reconsolideaza!!!!!!!!!

-peste 90 de scoli se afla in pericol in caz de cutremur!!!!!!!!

Pe Oprescu nu-l intereseaza siguranta bucurestenilor, el doar apare la tv strambandu-se ca o maimuta si minte cu muuuulta usurinta pe bietii naivi!!

Despre Oprescu
28 mai 20:32
+0
VOTURI
-0

Oprescu, trebuie inlaturat, altfel ne extermina prin metode originale:

-caini comunitari pe care i-a lasat sa se inmulteasca fara sa-l preocupe aceasta problema grava!!

-capuse-moare lumea din cauza lor sau paralizeaza!!!

-tramvaie neverificate tehnic, deoarece Oprescu nu da bani pt asa ceva!

-zeci de autobuze bune de muzeu, circula pe strazile capitalei devenind un real pericol ptr calaltori!!!

Despre Oprescu
28 mai 20:31
+0
VOTURI
-0

Oprescu, este cancerul Capitalei!

Oprescu, n-a facut nimic in cei 4 ani la PG!

Oprescu, este cel mai mare hot, cel mai risipitor PG din istoria Capitalei!

Oprescu, a triplat costurile la fiecare lucrare si pana la urma tot prost au fost facute!

Oprescu n-a avut niciun proiect serios, decat SUSPENDATA!

Oprescu, este o beizadea comunista, fiu de securit imputit care a distrus vieti!

Oprescu, este banditul care a furat banii prin firmele lui din Grecia si Cipru!

Oprescu, este smecherul care a distrus vieti la Sighet prin firma lui capusa!

Oprescu are averi colosale, mai nou case de vacanta in Grecia!

Despre Oprescu
28 mai 20:28
+0
VOTURI
-0

Merita amintit un episod povestit de Columbeanu senior de pe vremea cand era secretar al Guv-1990… a pus o vorba buna pt Oprescu la Iulian Mincu, ca sa-l angajeze. Dupa ceva timp, Columbeanu s-a trezit mustrat de catre ministrul sanatatii de atunci, citez: ”

-Mi-ai trimis puşlamaua aia de Oprescu acolo, un şarlatan, mi-a transformat cabinetul într-un troc, vrea el să angajeze… vrea să vîndă funcţiile…”

Despre Oprescu
28 mai 20:27
+0
VOTURI
-0

De mentionat ca si sotia lui Simona, este medic primar endocrinolog la Elias. Din casnicia lor a rezultat un fiu, caruia ca si tatalui, nu i-a placut cartrea, dar au avut grija sa-i asigure si baiatului – Mircea Oprescu – un viitor. Pentru ca, a fost un copil care le-a creat mereu probleme, avand un apetit, spun fostii săi colegi din facultate, catre o viata aventuroasa, n-a fost posibil să devina chirurg. Drept pentru care, s-au tras sfori şi a fost plantat profesor la Universitatea de Medicină, unde preda management sanitar ocazional, deoarece tot colegii spun ca fiul risipitor, sta mai mult in Dubai decat la servici!

Despre Oprescu
28 mai 20:24
+0
VOTURI
-0

A urmat divortul in 1988 de sotia sa si ea securista. Afacerile de succes pe care le au impreuna i-a facut sa ramana in relatii excelente. Cei doi soti au început să facă „afaceri“ specifice profesiei. Afaceri cu medicamente, cu furnizori alesi pe sprancă. La fel şi investitiile pentru spitalele în care lucrau. Asa au acaparat absolut tot ce tine de spitalele din Bucuresti, toate au ajuns pe mana lor.

jar
28 mai 20:11
+0
VOTURI
-0

E ceva incredibil ce se intampla in Bucuresti … o sa iti fie frica sa mai mergi pe strazi , poate doamne fereste iti cade ceva in cap , Oprescule cum poti sa dai autorizatie la astfel de firme care nu isi fac treaba cum trebuie , dai dovada ca nu te intereseaza decat de tine, nu si de noi.

caz
28 mai 20:08
+0
VOTURI
-0

Aveti grija oameni buni pe unde mergeti ca intr-o zi o sa va trezjtj cu o bucata in cap din nu stiu ce proiect de-a lui Oprescu .

zar
28 mai 20:06
+0
VOTURI
-0

Oprescu trebuie sa dispara din PG …. Din cauza lui or san e manance maidanezii de vii , sip e langa asta or sa ne cada si bucati din cladirile “reabilitate”.de el.

des
28 mai 20:04
+0
VOTURI
-0

Sa vedeti dupa cativa ani sau poate chiar mai putin cum totul se va dezmembra putin cate putin , pt ca tot ce a facut Oprescu sta in prag de cadere … Nu a facut nimic ca la carte si in interesul cetatenilor, totul este facut de mantuiala sis a fure ochii luimii.

cretu
28 mai 20:04
+0
VOTURI
-0

inundatii, capuse, maidanezi, tencuieli care cad si fac victime..toate acestea nu se vor mai repeta cu Prigoana primar. E inevitabila schimbarea din primarie pentru ca orasul se zbate intr-o mediocritate crunta din cauza slabei administratii coordonata de Oprescu

cucuruz
28 mai 20:04
+0
VOTURI
-0

Prigoana are ocazia sa readuca orasul la un nivel comparabil cu cel al capitatelor occidentale. Are o mentalitate de invingator, ambitios si cu siguranta proiectele sale se vor bucura de success…va fi exact opusul lui Oprescu

mara
28 mai 20:04
+0
VOTURI
-0

Prigoana cu siguranta este capabil sa redrese capitala…a dovedit de-a lungul anilor ca salubrizarea facuta cu seriozitate iti aduce onoare si apreciere…asta se revede si in ultimele sondaje in care Prigoana e vazut ca inlocuitorul lui Oprescu

sad
28 mai 20:03
+0
VOTURI
-0

Vom reusi sa scapam de acest hot (Oprescu) doar daca il vom vota pe Prigoana. Numai el ne poate scoate din mocirla in care nea bagat acest communist care se da drept doctor

dan
28 mai 20:03
+0
VOTURI
-0

Sunt de parere ca si maine daca s-ar vota, Prigoana ar obtine mai multe voturi decat doctoru’ Oprescu…USl-ul sa-l ia de-o mana si se duca departe sa ne lase..au secatuit capitala..

fag
28 mai 20:02
+0
VOTURI
-0

Doar la noi in Romania se poate intampla asa ceva , mai ales cand la conducere este un comunist si un mincinos fara limite. Felicitari Oprescule ai reusit sa faci totul de mantuiala.

kill
28 mai 20:01
+0
VOTURI
-0

Acest primar a facut totul de mantuiala. Pe Oprescu nu l-a interesat de stabilitatea lucrarilor pe care le-a aprobat, pe el la interesat doar banii pe care ii lua de la firme care au doar betivi si oameni care lucreaza fara carte de munca.

hell
28 mai 19:58
+0
VOTURI
-0

Marele doctor care ar trebuii sa salveze vietile oamenilor , numai ca la Oprescu e invers …mai ales cand el face aceste “proiecte”.

reli
28 mai 19:57
+0
VOTURI
-0

O sa fim uimiti cu totii cand vom vedea a ce proiecte are Prigoana pentru Bucuresti. Sunt convinsa ca le va duce la bun sfarsit!

greu
28 mai 19:57
+0
VOTURI
-0

Nu mai merita Oprescu sa mai fie primar , nu stiu cum isi permite sa mai iasa in fata si sa cerseasca voturi cu proiecte care trebuia sa le termine de ceva timp , el a crezut ca daca le deschide si le termina pana in timpul campaniei asa va mai atrage ceva voturi , din partea mea nu va primi nimica ….is satul de el.

zeku
28 mai 19:56
+0
VOTURI
-0

Silviu Prigoana Primar General al Capitalei, hai ca suna bine. Merita sa castige pentru ca va face treaba buna. Oprescule: “Plici de-aici!”

gril
28 mai 19:55
+0
VOTURI
-0

Doctorul Cio..mu is se mai spune lui Oprescu , ar fi in stare sa ne extermine ca el sa o duca bine , din toate proiectele pe care lea facut a furat cu nerusinare si din cate vad nu ii ajunge mai vrea un mandate …….JOS CU EL

ger
28 mai 19:54
+0
VOTURI
-0

Daca Oprescu va fi votat din nou ca primar general Capitala va avea de suferit mai mult de cat a suferit pana acuma , si pe langa asta vom avea si noi de suferit , feritiva de tot ce a facut Oprescu ca va poate distruge.

puiu
28 mai 19:54
+0
VOTURI
-0

Nu v-ati saturat de nimicul pe care l-a facut Oprescu pentru Capitala? Haideti sa votam pe cineva mai bun. Prigoana va face treaba buna.

dar
28 mai 19:53
+0
VOTURI
-0

Fura , minte , promite si nu face nimic pt ca nu are nici un interes sa faca ceva pt cetateni …..numai de prostii sa tinut in mandatul lui. Sper sa nu mai fie votat , ca sa avem un Bucuresti curat.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h