PMB a inițiat procedurile pentru demolarea Cathedral Plaza. Reacţia CONSTRUCTORULUICathedral Plaza. Uriaşa clădire de birouri cu 19 etaje construită alături de Catedrala Romano-Catolică rămâne un măr al discordiei între biserică, primăria Capitalei şi dezvoltatorul imobiliar şi la cinci ani după ce judecătorii au dispus demolarea turnului. Proprietarul clădirii îi aminteşte Arhiepiscopului Romano-Catolic de Bucureşti că şi-a dat acordul pentru construcţie - iar acesta din urmă îi cere edilului general să respecte verdictul instanţei. Compania Millennium Building Development, care a înălţat lângă Catedrala Sfântul Iosif, din Bucureşti, o clădire de sticlă cu 19 etaje, susţine că ar fi absurd ca Primăria Generală a Bucureştiului (PMB) să demoleze imobilul, ci, din contră, municipalitatea ar fi obligată să legalizeze construcţia.

Cathedral Plaza
Cathedral Plaza
Foto: gandul.info

Nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea. Proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ei au influenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice şi economice", spune Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.

Avocaţii dezvoltatorilor imobiliari îi reamintesc însă că „turnul a fost studiat, executat şi autorizat împreună cu experţi ai Monseniorului Robu. Singurul lucru drept şi logic este conservarea ambelor clădiri", este răspunsul dezvoltatorului Cathedral Plaza, pentru Digi24. 

„Clădirea asta strică tot rostul istoric al acestei zone. N-are niciun sens", spune un bărbat.

Cathedral Plaza. Aici este vorba de încălcarea multor drepturi şi a multor legi. Pentru a favoriza alte câştiguri. Nu există niciun impediment ca această ilegalitate să fie dată la o parte", spune Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhipepiscopiei Romano-Catolice

Primăria Capitalei anunţă că a început demersurile pentru a pune în aplicare sentinţa de desfinţare a Cathedral Plaza.

Pentru stabilirea modalităţilor de desfinţare a construcţiei, a fost inclusă în bugetul din acest an suma de un milion de lei, pentru organizarea unei noi licitaţii", explică reprezentanţii PMB.

Experţii în construcţii susţin că demolarea Cathedral Plaza va costa cel puţin 20 de milioane de euro.

"Municipiul Bucureşti şi Primăria Capitalei au autorizat şi aprobat acest proiect imobiliar începând cu anul 2000 prin mai multe acte administrative normative şi individuale, iar Curtea de Apel Ploieşti a decis asupra legalităţii actelor, autorizaţiei şi continuarea lucrărilor. Astfel, Millennium va avea dreptul să solicite tuturor celor care împiedică astăzi folosirea proprietăţii legal dobândite acoperirea daunelor suferite. Din punctul nostru de vedere, PMB are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expertize realizate de universităţi şi experţi din care reiese cu claritate: legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului, costul demolării estimat la circa 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Municipiului Bucureşti în cazul absurd al demolării", se arată într-un comunicat al companiei Millennium Building Development.

Cathedral Plaza. Reacţai vine după ce, vineri, Primăria Capitalei a anunţat că a demarat procedurile de identificare a soluţiilor privind demolarea Cathedral Plaza, conform deciziei instanşei de judecată.

"Primăria Municipiului Bucuresti a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza. Astfel, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate în anii precedenţi două proceduri de achiziţie publică. Ambele proceduri de achiziţie au fost anulate, prima pentru lipsa oricăror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedură neprezentându-se nici un ofertant. Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniu evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de un milion de lei", se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Municipalitatea precizează, însă, că pe rolul instanţelor de judecată mai sunt şi alte dosare care vizează această construcţie.

Cathedral Plaza. Cu toate acestea, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, o acuză pe Gabriela Firea că fuge de obligaţia de a emite o decizie de demolare a clădirii Cathedral Plaza.

"Nu am ajuns la nici un acord comun, avem decizia irevocabilă de dezmembrare a clădirii, însă, până prezent, primarul general al Capitalei fuge de obligaţia pe care o are de a da decizia de demolare sau de dezmembrare a clădirii. Ştim că proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ceea ce nu se întâmplă cu biserica, ei au infuenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice şi economice. Suntem acolo, avem dreptate dar nu ni se dă. Există o hotărâre definitivă de demolare, de dezmebrare a clădirii, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea, pentru a respecta legea", a declarat Ioan Robu.

Cathedral Plaza este un complex de 19 etaje de birouri din centrul Bucureştiului, situat la intersecţia străzilor General Berthelot şi Luterană. Terenul este deţinut de fondul de investiţii american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului este Willbrook Management. Curtea de Apel Suceava a decis la 12 iulie 2011, în urma unui proces care a durat cinci ani, că imobilul Cathedral Plaza este construit ilegal, iar în data de 11 septembrie 2015, Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv şi irevocabil cererea de suspendare a executării silite privind desfiinţarea Cathedral Plaza, formulată de fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Cathedral Plaza. În paralel, constructorul şi proprietarul clădirii au demarat mai multe procese prin care se cere recunoaşterea anumitor documente menite să demonstreze legalitatea acetui proiect. Înălţimea clădirii este de 75 de metri, iar suprafaţa total constuită este de 23 000 de metri pătraţi.

Etichete: CAthedral Plaza, demolare cathedral plaza, pmb, primaria capialei, proces Cathedral Plaza

0/20 COMENTARII
Mihai
11 May 14:07
+0
VOTURI
-0
Articolul e tendentios. Cladirea nu e "uriasa". In Romania totul e mic, meschin, fara viziune. Asa e neamul romanesc, de KKT, pricajit. Asta e rasa noastra, nu avem ce face ! Uriase sunt cladirile care se construiesc peste tot in lume. Apropos, turnul din New York de langa catedrala St. Patrick are 52 de etaje, nu "30 - 40". Toti urbanistii din lume alatura cladiri moderne celor istorice, e o chestie de evolutie, de perceptie. Nu ma astept la taranoii care constituie majoritatea populatiei Romaniei sa inteleaga urbanismul. Nu romanii pot spune ce e frumos, noi facem parte din drojdia lumii, nu suntem abilitati sa ne dam cu parerea in astfel de chestiuni, ba mai mult, judecand in raport cu "performantele" natiunii noastre, nici in orice alte chestiuni. Noi suntem campionii incompetentei si prostului gust. Iar printre multe altele, prost gust nu inseamna sa construiesti un turn de sticla langa o catedrala, ci sa spui ca "nu are ce cauta" acolo, parafrazand un comentator (cris) cu putini neuroni, dar care tine cu tot dinadinsul sa-si demonstreze prostia pe acest site. E o vorba din batrani : "daca taci din gura o sa creada lumea ca esti destept !"
Adi
10 May 20:05
+0
VOTURI
-0
Virgil si Ovidiu, va pierdeti timpul aiurea intrand in polemici cu idiotul asta celebru, "cris".
Omul e pur si simplu prostanac, nu are sens sa-i comentezi aberatiile. Cel mai grav este insa ca nu-si da seama ca e idiot. Pe de alta parte, cred ca daca atingi un grad inalt de idiotenie, nu mai poti realiza ca ai ajuns acolo...
Mai grav insa decat demolarea sau ne-demolarea turnului e ca in Romania exista oameni atat de cretini precum acest "cris". Ar putea face audienta la TV in emisiuni cu invitati dobitoci. Sunt o gramada de talk show-uri care aduc in studiouri cretini. Cris asta ar face show adevarat !
Ovidiu
10 May 13:30
+0
VOTURI
-0
@ cris - "Nu are ce sa caute o astfel de cladire, corporatista, capitalista, pusa pe tocat bani, etc" O fraza demna de un dobitoc. Orice cladire "are ce cauta" oriunde, atata vreme cat respecta legile. Cand se studiaza amplasarea unei cladiri, autoritatile urmaresc repectarea legii, nu parerea unor dobitoci. Chestia cu cladirea care "toaca bani" e demna de un retardat mintal. Banii cui, boule ? Investitorii fac ce vor ei cu banii lor. Iar cladirea (ca oricare alta cladire de birouri) produce bani, nu "toaca".
Obsesia ta in legatura cu banii denota si ca esti foarte sarac. E normal sa fii sarac atunci cand esti prost !
Virgil
09 May 22:50
+0
VOTURI
-0
Cris, chiar esti tampit ? Cum adica cladirea "toaca bani" ? Cladirile de birouri nu toaca ci produc bani. Mai degraba catedrala toaca bani pe salariile unor popi care tampesc poporul ( oricum tampit din nastere, ca tine !) cu religia. Sa fii oare tu chiar cel mai prost om din Romania ?
Ai "reusit" cele mai cretine comentarii pe acest site inca de la infiintarea acestuia. Impusca-te baiete, cum poti sa ne mai consumi oxigenul cand esti prost ca o oaie ?
vindicomvs
09 May 17:44
+0
VOTURI
-0
popii si au dat acordul asupra a 8 etaje cate era prevazut in autorizatia de constructie doar ca baietii nu s au oprit aici si au mers pe ideea ca vor cere intrarea in legalitate post factum.
Trebuie dat un semnal ca astfel de practici sa nu se mai intample.

Hai cu demolarea!
Valentin
09 May 17:43
+0
VOTURI
-0
@asterix : constructiile de genul asta nu se demoleaza prin implozie, ci prin demontare.
AAA
09 May 16:14
+0
VOTURI
-0
Pe popi nu ii intreaba nimeni de ce si-au dat acordu si apoi s-au razgandit?
Au primit 2 etaje in acel turn si apoi au cerut mai mult. popii indiferent de religie sunt calici.
Nu exista pericolul de prabusire a Catedralei. Astea sunt vrajeli ieftine.
Fox
09 May 10:00
+0
VOTURI
-0
Din pacate exista o hotarare judecatoreasca care bate toate parerile noastre.
Da, este tragic ca s-a permis construirea si FINALIZAREA unei cladiri fara autorizatii, conform judecatoriei si adeciziei definitive
Da, este tragic ca va trebui demolata pentru ca e pacat de banii investiti, oportunitatile de birouri ce se vor imputina si a mizeriei ce se va produce.

Da, este tragic ca din cauza inconsecventei autoritatilor s-a ajuns in situatia asta

Da, este firesc ca fiecare sa isi dea cu parerea despre "incadrarea peisagistica" a cladirii dar asta conteaza cel mai putin... Gusturile sunt diverse si fiecare e convins ca gustul lui este cel mai bun!

Da, este extrem de amuzant sa vezi cum votantii Pandelutei sunt extrem de dezamagiti de alegerea facuta! Si este la fel de amuzant ca o sa vina un alt PSD-ist carismatic si o sa ii convinga iar si iar si iar... de cum o sa le dea lapte si miere.... si logo-uri cu "carne" ... :))))
asterix
09 May 08:57
+0
VOTURI
-0
Odata cu demolarea turnului va cadea si Catedrala a carei rezistenta va fi serios subrezita. Perimetrul va ajunge un teren abandonat plin de gunoaie si resturi ale santierului dezafectat. Va suferi din nou orasul plus buzunarele noastre care vor trebui sa suporte costurile uriase necesare demolarii acestei constructii. Atat Primaria cat si Arhiepiscopul ar trebui sa ajunga la o intelegere.
Valentin
09 May 08:46
+0
VOTURI
-0
@Cris : nu stiu ce sa zic, dar in planul UTR al Bucurestiului acolo apare un romb, ceea ce semnifica accent vertical stabilit prin PUZ, deci proiectul impune prin nr de niveluri un accent in zona. Accentul vertical in aceasta situatie este turnul de birouri. Urbanistic e legal. "Nu are ce sa caute" trebuie sa aiba justificari, nu ca a dat spaga sau alte motive nepalpabile.
Valentin
08 May 20:22
+0
VOTURI
-0
@ Ion : iti recomand sa te uiti la Londra, sa observi turnurile de birouri si rezidentiale construite in tesuturi istorice, si sa-mi spui parerea ta. Iar alea au 40 de etaje, nu 20. Tot ilegal construite, este? "Strivesc monumente istorice" : uau, dar exprimarile astea, ai citit undeva termenul si nu te-ai putut abtine sa-l reproduci, iar asta e singurul loc ce ti-a facut cu ochiul : dezbaterea Cathedral Plaza! Yay! Care monumente istorice sunt strivite de cladirile din sticla, in Bucuresti, in afara de Armeneasca Tower? CP nu reprezinta un pericol fizic pentru Sf.Iosif. Nici fizic, nici urbanistic, nici de arhitectura, dar va deranjeaza pe voi care nu sunteti capabili sa tineti pasul cu o evolutie urbana pana la urma predictibila, ca si in vest se construieste cam la fel. Ai vazut Catedrala Sf. Patrick din New York? E intre 2 turnuri de peste 30-40 de etaje. Acolo biserica n-a zis nimic, si tot catolica e.
Valentin
08 May 20:16
+0
VOTURI
-0
@Cris : Palatului Parlamentului exista dinaintea ideii de Catedrala Mantuirii, bine? Iar singurele cauze care distrug tara asta sunt dogmele religioase invechite, politicienii corupti si societatea civila formata in mare parte din oameni ce nu vor sa deschida ochii si sunt spalati pe creier de ideile unor diversi tembeli.

Cladirile de birouri nu toaca bani, ci ii produc, prin faptul ca in interiorul lor lucreaza oameni platiti, care la randul lor, platesc taxe, da? Turnul de birouri Cathedral Plaza nu trebuie demolat, ci dat in folosinta. Adica avem atatea cladiri tampite amplasate aiurea in zone istorice, fara vreun aviz, florarii si ineptii din termopan puse pe te miri unde, tot fara avize, dar Cathedral Plaza e marul discordiei, grija noastra la ora asta. Ce facem cu Milennium Tower de la Armeneasca, pana la urma? Ala ar trebui demolat, deoarece a luat foc si nici nu a mai fost folosit de atunci... Face umbra bisericii Armenesti, si reprezinta un pericol, din moment ce a devenit vulnerabila structural in urma incendiului.

Hai sa cunoastem adevaratele prioritati. Sa dea turnul in folosinta. Iar voi astia cu afirmatii gen "cladire de rahat", "turn de rahat" "cladiri care toaca bani" "distrg aspectul istoric" intai documentati-va si apoi vorbiti :)
ALEX47
08 May 18:08
+0
VOTURI
-0
este o situatie cam incalcita :

Cathedral Plaza, proprietatea MBD, a fost construită în deplină legalitate, în baza unei autorizaţii de construcţie valabilă cu acordul şi sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB). Autorizaţia de construcţie cu nr. 179/18/B/43074a fost obţinută de MBD la data de 24 februarie 2006, iar edificarea Cathedral Plaza a fost începută de Millennium, în calitate de proprietar al terenului pe care se află construcția pe baza unei autorizaţii valabile.

Ministerul Culturii a avizat favorabil proiectul Cathedral Plaza cu primul Aviz favorabil nr.421/Z/29/02.2000, al doilea Aviz favorabil nr. Nr.423/Z/29.02.2000, al treilea aviz favorabilnr. 346/Z/17.07.2001, al patrulea Aviz favorabil nr. 80/Z/06.02.2006. Toate Avizele Ministerului Culturii şi-au produs efectele juridice. Astfel, consecvent cu sine, în anul 2006, Ministerul Culturii a solicitat în cadrul litigiului vizând anularea Autorizaţiei de construire scoaterea sa din cauză pe motivul lipsei calităţii procesuale-pasive, susţinând în acelaţi timp valabilitatea tuturor Avizelor emise, inclusiv a Avizului 80/Z/2006 în conformitate cu Legea 422/2001.

Ca urmare a prevederilor O.M.C.C.P.N Nr. 2293/09.07.2009 prin care a fost numită o comisie în cadrul Ministerului Culturii cu rolul de a analiza şi formula un raport în urma cererii formulate de ARCB cu privire la Cathedral Plaza, s-a constatat că toate documentele emise de Ministerul Culturii şi Cultelor au fost reanalizate şi s-a constatat că evaluarea documentaţiilor depuse de firma Millennium a fost făcută cu respectarea procedurilor legale în vigoare. Menţionăm că avizele pentru fazele P.U.Z. si P.U.D. nu au fost contestate de ARCB.
Genius
08 May 14:57
+0
VOTURI
-0
Atentie! Poate se darama biserica... Oricum, interesant daca primaria va recupra prejudiciul de la cei care au eliberat autorizatia ilegala! Imi place de ala care spune ca buildingul e capitalist si toaca bani. Mie imi pare ca sf. biserica toaca bani si nu produce nimic (nici macar educatie nu face).
Cris
08 May 13:50
+0
VOTURI
-0
Nu are ce sa caute o astfel de cladire, corporatista, capitalista, pusa pe tocat bani, langa Sfanta Biserica, la fel cum nu are ce cauta Puscaria Mafiotilor (Parlamentul Romaniei) langa Biserica Mantuirii Neamului.
vlad
08 May 12:24
+0
VOTURI
-0
@nila Tu ai citit tot articolul?? Vezi cand s-a dat decizia finala?? 2012!!! Oprescu nu doar ca nu a acceptat demolarea dar a pus primaria sa lupte pentru dezvoltator. Mi se rupe mie in timpul carui primar s-a construit, crezi ca aratand fapta rea a altuia (Basescu, Videanu) o scuza pe a altuia??? asta e o mentalitate ridicola!!! Oprescu a luptat si apoi a taraganat demolarea 4 ani pentru ca era mana in mana cu ei, nu exista alta explicatie. NU EXISTA!!!

Firea este primar de un an si ea a taraganat la fel pana acum... Dupa un an incepe procedurile ... cand auzi treaba asta ca nu s-a prezentat niciun ofertant, situatia este foarte clara: au facut caietul de licitatii in asa fel incat sa nu se prezinte nimeni. Aici vorbim de o afacere serioasa, bani multi, multe companii ar fi fost interesate.... dar aia din primarie au facut in bataie de joc caietul de sarcini, financiar sau tehnic. Lucrez in SEAP cu diferite autoritati publice si stiu ce spun. Deci dupa un an se apuca se elaboreze un alt caiet, pana il pun, pana se refuza si asta.... o sa treaca tot mandatul lui Firea si nu o sa se apuce de demolare. OK??? De-asta spun ce spun.

Eu mor de ciuda pentru ca am crezut ca Firea chiar o sa fie bine intentionata, ca o sa incerce sa faca ceva in orasul asta. Tot ce vad este un autoritarism incredibil, o lipsa de transparenta ca nidiodata, pe care o creste continuu, mai ales acum cu noile infiintate societati comerciale. Este incredibil pentru mine, cum poate fi mai dictatorial regimul lui Firea, decat al lui Oprescu, om care chiar a crescut in sistemul comunist, a beneficiat la maxim de el.
nila
08 May 11:58
+0
VOTURI
-0
bravo musiu vlad. firea este vinovata. tinar, liber si idiot. nu citisi mai sus ca a inceput procedura de punere in executare a sentintei? sau tu vezi doar ce iti spun idiotii tai pe retele de socializare. da de unde a aparut mastodontul, nu intrebi? cine era primar cand s-a inceput ridicarea ei ? acum robu se spala pe maini ca pilat din pont. da oare nu a avut si biserica rolul ei in toata tarasenia asta. bani,bani si iar bani. dar tie neuronul singular iti spune: firea, firea, firea. muriti de ciuda ca pdl,ugsr si pimp nu au castigat primaria. atunci ar fi fost bine. ghinion.
vlad
08 May 10:37
+0
VOTURI
-0
De ce se discuta in continuare??? Exista decizie finala la tribunal!!! Sa o darame. Firea se comporta fix ca Oprescu, ca avocat al constructorului, este clar. As fi curios, oare cati catolici au votat-o la primarie? :)

Cat despre treaba asta, ca strica imaginea zonei... uitati-va ce fac acum fix langa BNR, cum se modernizeaza blocul de-acolo... ingrozitor. Asa e in tot orasul, nu prea e motiv suficient sa darame. Dar s-a facut treaba ilegal, asta e problema.
ION
08 May 10:37
+0
VOTURI
-0
Principalii vinovati in aceasta poveste sunt functionarii PMB, emitentul autorizatiei. Exemple de cladiri din sticla, care strivesc monumente istorice si zone intregi de case, se gasesc la tot pasul. Toate e(uro)explicatiile sunt la gasca pastorita de arhitectul sef.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE