PMB a trimis Ministerului Culturii o cerere pentru eliberarea avizului desfiinţării Cathedral PlazaDEMOLARE Cathedral Plaza. Primăria Capitalei anunţă, vineri, că a trimis la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere de eliberare a avizului necesar desfiinţării clădirii de birouri Cathedral Plaza. Precizarea vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a spus, joi, că decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate.

Cathedral Plaza
Cathedral Plaza

DEMOLARE Cathedral Plaza. "Afirmaţia potrivit căreia "decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate" este hazardată şi profund nedreaptă", susţine municipalitatea ca răspuns la mesajul Arhiepiscopiei şi spune că aceasta „ar trebui să ştie foarte bine că o sentinţă judecătorească nu poate fi adusă la îndeplinire prin încălcarea legii".

Săptămâna trecută, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu a declarat că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligaţia de a da decizia de demolare" în cazul Cathedral Plaza, el explicând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord. El a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

Primăria Capitalei anunţa, tot săptămâna trecută, că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor fiind demarate, în anii precedenţi, două proceduri de achiziţie publică, anulate, însă, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru că nu s-a prezentant nici un ofertant.

DEMOLARE Cathedral Plaza.  La rândul lor, reprezentanţii Millennium Building Development (MBD), firma care deţine Cathedral Plaza, au spus sâmbătă că hotărârea de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronunţată într-un proces în care proprietarul clădirii nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, iar Primăria Capitalei are obligaţia de a "legaliza" clădirea. MBD precizează că, "în cazul absurd al demolării", costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportaţi de municipalitate.

"Hotărârea prezentată de Arhiepiscopia romano-catolică de Bucureşti drept titlu pentru demolare este în realitate o soluţie dispusă la şase luni după ce proprietarul, Millennium Building Development, a iniţiat această acţiune legală de regularizare. În plus, soluţia a fost pronunţată de o instanţă căreia nu i-a adus la cunoştinţă cererea de regularizare şi în cadrul unui proces în care MBD nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, şi clădirea Milenium se află în teren privat şi nu în teren public", explică proprietarul, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Acesta mai susţine că Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expetize realizate de universităţi şi experţi, din care reies legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului.

DEMOLARE Cathedral Plaza.  Proprietarul Cathedral Plaza mai spune că, "în cazul absurd al demolării", costul estimat ar fi de 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Capitalei.

"Primăria Municipiului Bucureşti are mai întâi obligaţia în faţa societăţii româneşti şi în faţa investitorului de a autoriza clădirea Cathedral Plaza şi de a pune capăt acestui abuz care durează din 2011", mai spune Millenium, apreciind că "demolarea ar fi un act nesăbuit, brutal, absurd şi care ar trăda o adevărată iresponsabilitate".

Etichete: CAthedral Plaza, demolare cathedral plaza

0/17 COMENTARII
baba
16 mai 19:50
+0
VOTURI
-0
fox, tu ai parinti? sau esti nascut din spuma marii? din fericire si ai tai parinti o sa moara, din cauza varstei desigur. ce mai bucurie pe capul tau si al idiotilor de-o gandire cu a ta. ce mai veselie. cu o sa schimbati voi tara asta stand in cur pe asfalt, rumegind si recitand slogane bine platite de multinationale. si sa vezi cum o sa o duceti ca in rai. pardon, tu nu crezi decat in retele de socializare si nu stiu daca acolo sunt. sa fii sanatos la trup ca la minte... ps. nu se opune nimeni prostanacule la progres dar sa fie facut cu cap si in beneficiul oamenilor ( asi spune oamenilor muncii ) dar voua va pute cuvantul munca. oameni smecheri e mai bine? go sictair vulpe prostanaca!
Dorin
15 mai 19:41
+0
VOTURI
-0
@cris, nu exosta viata de apoi, doar retardatii si babele mai cred in asa ceva. Exista insa cu siguranta in tara noastra cel mai prost om din Europa, si acela indiscutabil esti tu. Prezinta-te la un concurs "cu prosti" si-l vei castiga fara probleme. Asa vei putea castiga cativa banuti de la "capitalismul" pe care-l repudiezi fara sa-l intelegi si-ti vei permite sa-ti cumperi bucata mizerabila de paine la care visezi de ceva vreme. Daca ai fi un bun patriot sau macar un bun crestin ( nu cretin, asta deja esti ! ) te-ai spanzura ca sa nu ne mai consumi oxigenul de pomana. Daca-mi dai adresa, iti trimit gratuit funia !
ABC
15 mai 19:33
+0
VOTURI
-0
Boul asta de Cris recunoaste el insusi ca e prost, apoi comenteaza in continuare in acelasi stil de retardat mintal.
E totusi o realizare ca a avut piterea sa recunoasca ca e prost !
Dar destul cu boul asta, haideti sa ne expunem parerile legate de subiect, nu de aberatiile unui cretin !
Cris
15 mai 16:33
+0
VOTURI
-0
Nu are ce sa caute o astfel de cladire decat daca are binecuvantarea unui preot cu frica lu Dumnezeu.
Fox
15 mai 14:48
+0
VOTURI
-0
Ce va mai place sa va balacariti... :)) Esential este doar un lucru. Exista o hotarare judecatoreasca pe care tanti Pandele si nenea Oprescu au tot evitat sa o puna in practica. Restul sunt povesti. Triste si aberante dar pana la urma doar povesti

Cat priveste viitorul... asta este alta poveste.... Din fericire noi cei care credem ca viitorul este al cladirilor inalte, zvelte din sticla si otel, al civilizatiei moderne, al transportului electric, al oamenilor care muncesc ca sa fie platiti si nu al asistatilor sociali... noi toti acestia avem posibilitatea de a alege unde vrem sa traim si cum vrem sa traim. Si iarasi din fericire cei retrograzi, cu frica de angajamente, care considera ca cineva trebuie sa ii cazeze, hraneasca, angajeze si eventual sa le creasca si copii, toti acestia sau majoritatea lor, sunt mai batrani ca noi si o sa moara primii pe motiv de varsta....

Asadar mai mult ca sigur aceasta cladire o sa cada. Dar din fericire altele apar si nimeni nu le poate sta in cale. Nici lor nici binefacerilor pe care acestea le aduc odata cu ele: salarii mai bune, traininguri, team-buildinguri, competitie, promovare, deceptii, ambitionari si multa munca... intr-un cuvant PROGRES!
vlad
15 mai 12:33
+0
VOTURI
-0
Foarte bine, sa o darame... nu avea ce cauta o cladire atat de inalta in zona aia. Si da, ar trebui daramata si cladirea de langa Armeneasca.... mai ales ca e pericol public acolo. A stat strada aia blocata ani de zile pt ca ei "reparau". Felicitari ca in sfarsit le-au scos barierele de-acolo... dar blocul ar trebui sa cada.
moko
15 mai 11:10
+0
VOTURI
-0
nu fiti rai cu " bietul " cris. si tu tata, nu fi suparat. e loc pentru toti dar am un sfat: cand nu te pricepi ori inveti si apoi vorbesti ori taci. nu ca este simplu? drept la opinie avem toti. din pacate, il folosim cu precadere acolo unde nu ne pricepem. in rest numai de bine !
Cris
15 mai 09:56
+0
VOTURI
-0
Nu am spus niciodata ca as fi destept, insa nu sunt nici cel mai idiot din Romania. Am totusi puterea sa recunosc ca sunt mai prost decat majoritatea, insa nu sunt chiar "cel mai prost". Nu toti am avut acces la educatie, iar ai mei nu au fost un exemplu de urmat. E drept, chestia asta cu "capitalismul" ma depaseste. Intr-adevar sunt un salariat mizerabil platit, dar asta numai pentru ca nu am avut sansa sa ma afirm si sa-mi gasesc o slujba decenta.
adina
15 mai 09:27
+0
VOTURI
-0
Nimeni nu poate fi atat de idiot, parerea mea e ca acest "cris" vrea doar sa ne enerveze....
Valentin
15 mai 08:36
+0
VOTURI
-0
Blocati-l pe Cris asta. Cred ca e un trimis al arhiepiscopiilor.

@Cris : cum sa fie ma transformata o cladire destinata pur birourilor, intr-un azil, tu esti idiot?
Cris
14 mai 21:03
+0
VOTURI
-0
Aceasta constructie trebuie demolata sau transformata in spital sau camin de batrani - adica sa aiba un rol social, exclus tot felul de afaceristi care inchiriaza birouri catre corporatii puse pe capatuiala. Daca nu va fi demolata, se poate gasi o alta utilitate - scoli, gradinite, centre educative pentru tineri, etc. Exclus firme puse pe capatuiala, prin exploatarea sclavilor (ex: call-center).
S-o daraameee !
14 mai 21:02
+0
VOTURI
-0
Oricum suntem campioni numai la daramari. Da s-o darame peste biserica popilor aia imputiti si lacomi, si sa-i cheme sa slujeasca evenimentul. Unde esti tu Cuza Doamne ?
Valentin
14 mai 19:44
+0
VOTURI
-0
@Cris : tu apari pe la comentarii cu abominatii de genul mai mereu. Nu mai bine te abtii?

Trebuie sa ti se repete, sau sa ti se deseneze, precum copiilor prescolari : cladirea nu este pusa pe tocat bani, asa cum a ta minte ingusta isi inchipuie, ci produce bani si aduce bani la buget prin faptul ca oamenii ce lucreaza in ea, platesc taxe! "Sfanta" ta Biserica trebuie sa-si tina nasul deoparte de treburile astea arhitectural-urbanistice din moment ce nu are vreo expertiza in asa ceva! Tot aceasta Biserica ce face rau tarii - nu cea catolica, nici cea ortodoxa - prin reprezentantii sai, trebuie sa-si recunoasca greseala prin faptul ca au dat aviz OK pentru constructie!

Acum ce facem, ne invartim in jurul cozii, nu de nerespectarea legii, ci de conflicte intre popa-nestiutoru' si investitoru'/ constructoru'.

Inainte sa-ti dai cu parerea ca o cladire are sau nu are ce cauta intr-un anumit context, trebuie sa cunosti niste lucruri despre compozitie urbana, despre accente verticale, arhitectura, nu motive puerile ca blocul nou n-are ce cauta langa blocul vechi ca-i "stirbeste" valoarea. Altfel cum au putut construi in Londra marele The Shard intr-un tesut istoric plin de constructii de secol XVIII-XIX sau XX, cladiri cu P+2 sau P+4?

Ar trebui schimbata si legislatia asta cu "nu are ce cauta nou langa vechi". Ar avea ce cauta noul langa vechi cat timp il pune in valoare. Iar CP e unul din cazurile in care turnul pune in valore monumentul, prin piateta creata langa - doar de asta s-a retras de la frontul strazii - pentru a aduce in prim plan Sf. Iosif.
Cris
14 mai 18:03
+0
VOTURI
-0
Nu are ce sa caute o astfel de cladire corporatista, capitalista, preocupata de profit, langa Sfanta Biserica preocupata de viata de apoi. Va trebui pana la urma demolata.
Valentin
14 mai 17:49
+0
VOTURI
-0
Degeaba e arhiepiscopie "Romano-Catolica", in rest metehnele sunt de ortodocsi rautaciosi care vizeaza distrugerile.

Cladirea va intra in legalitate si va fi data in folosinta, asta stiu sigur. De ce nu sunt preocupati, mai degraba, de cladirea de birouri de la Armeneasca, imobil care a ars in 2009 si de atunci nu s-a mai facut nimic cu el?
ingerul
14 mai 17:13
+0
VOTURI
-0
Este periculos sa demolezi o astfel de constructie , mai ales in preajma unui monument istoric. Mai bine se ajunge la un consens .

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE