PNL a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Surse: UNPR se abţine la moţiunePNL a depus azi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta. Potrivit unor surse, UNPR se abţine la moţiune. Votul pe moţiunea de cenzură va fi dat pe 29 septembrie.

PNL a depus motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Surse: UNPR se abtine la motiune
PNL a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Surse: UNPR se abţine la moţiune
Foto: bestfm.ro

UPDATE: Votul pe moţiunea de cenzură va fi dat marţi, 29 septembrie, la ora 10.00. Decizia Biroului Permanent Reunit a fost anunţată luni de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Am depus moţiunea "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!". Sunt 180 parlamentari, faţă de numărul minim de 137 semnături necesare. În textul moţiunii veţi găsi principalele idei de forţă pe care noi le găsim importante în susţinerea intereselor cetăţenilor români în comparaţie cu interesele partinice", a spus Eugen Nicolaescu, după depunerea moţiunii.

Potrivit unor surse citate de Realitatea Tv, UNPR se abţine de la moţiunea de cenzură depusă de PNL. Însă, Gabriel Oprea, liderul UNPR a anunţat că susţine coaliţia de guvernare.

UNPR are 61 de parlamentari şi poate schimba majoritatea, conform sursei citate. PNL mai poate obţine 25 de voturi de la UDMR, 23 de la parlamentari neafiliaţi şi 17 de la minorităţi.

Votul pe moţiunea de cenzură va avea loc la mijlocul săptămânii viitoare.

Alina Gorghiu a declarat că dacă vicepremierul Gabriel Oprea îşi doreşte să devină premier să spună acest lucru. Gorghiu a mai precizat că propunerea PNL pentru postul de prim-ministru rămâne Cătălin Predoiu.

30 de deputaţi fac presiuni asupra Executivului şi ameninţă că dacă nu vor fi adoptate pensiile speciale vor vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL.

PSD a decis în unanimitate, după Comitetul Executiv de luni, ca Victor Ponta să rămână la şefia Guvernului.

"Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni", arată liberalii în moțiunea de cenzură obținută de Agerpres.

În document se arată că prin susținerea lui Victor Ponta, imaginea României va fi distrusă iremediabil.

"Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta, folosiți-l. E bun de 'Hopa Mitică' pentru PSD! Pentru România, însă, este doar un scaiete veninos care trebuie smuls înainte de a ne periclita orice perspective. Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar sunteți poate chiar mai vinovați ca el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții", subliniază PNL.

Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au anunțat vineri că liberalii vor depune luni moțiunea de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a Guvernului Ponta.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței Colegiului Director Național al PNL, desfășurată vineri la Poiana Brașov.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că moțiunea de cenzură anunțată de liberali este "un drept democratic al Opoziției", iar social-democrații nu pot vota căderea propriului Guvern.

Dragnea a spus, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al partidului, că, personal, nu crede în reușita moțiunii și că ar putea cădea Guvernul, în urma acestui demers al liberalilor.

El a precizat că membrii PSD nu vor ieșirea de la guvernare și că vor discuta despre acest subiect și cu partenerii de coaliție.

"Nimeni din partid nu vrea ieșirea de la guvernare. Vom face calcule pentru rămânerea la guvernare. PSD dorește să rămână la guvernare. Vom discuta în ședință rămânerea la guvernare. (...) Moțiunea de cenzură este un drept democratic al Opoziției. PSD nu poate vota să își dea jos propriul Guvern. Nu putem face asta. Încercăm să vorbim și cu liderii coaliției despre acest lucru", a afirmat Dragnea.

Legat de sprijinul politic dat lui Victor Ponta, liderul social-democraților a evitat să dea un răspuns clar dacă luni se va lua decizia ca acesta să rămână sau nu premier și a respins ideea unui scenariu conform căruia PSD ar putea să îl revoce din funcția de prim-ministru cu condiția ca președintele Klaus Iohannis să facă o nominalizare tot de la social-democrați.

Etichete: moţiune de cenzură, motiune de cenzura impotriva Guvernului, motiune de cenzura pnl, psd, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE