PNL: RADET trebuie să conteste în instanţă decizia ANRE de majorare a preţului gigacalorieiLiderul consilierilor PNL din CGMB, Cornel Pieptea, a declarat, marţi, că va solicita ca RADET să fie mandatat pentru a contesta în instanţă decizia ANRE în privinţa energiei termice, care a dus la creşterea preţului gigacaloriei, dar şi demiterea actualului Consiliu de Administraţie al Regiei.

PNL: RADET trebuie sa conteste in instanta decizia ANRE de majorare a pretului gigacaloriei
PNL: RADET trebuie să conteste în instanţă decizia ANRE de majorare a preţului gigacaloriei

"Deşi Consiliul General a adoptat hotărârea de solicitare a transferului acţiunilor Electrocentrale Bucureşti din proprietatea Guvernului în proprietatea municipalităţii, de câteva luni Guvernul nu adoptă această hotărâre care ar rezolva o parte din problemele acestui sistem. În acest moment municipalitatea este nevoită să plătească prin subvenţie o parte din costurile de producţie a energiei termice, fără a putea verifica dacă aceste costuri sunt corecte", a declarat Pieptea, conform Mediafax.ro.

El a precizat că cere ANRE, cea care a aprobat majorarea tarifului energiei termice, să facă publice modificările efective din structura tarifului pentru a se putea vedea dacă sunt juste.

"O creştere cu 10% este extrem de mare. (...) Din informaţiile publice care există la acest moment, nici materia primă nu s-a scumpit atât de mult, fie că vorbim de gaz, fie de alţi combustibili", a afirmat Pieptea.

El a mai cerut ca ministrul Economiei să dispună corpului de control o verificare la ELCEN referitoare la fundamentarea majorării de tarif, menţionând că decizia ANRE s-ar fi bazat pe o propunere făcută de ELCEN.

Liderul consilierilor PNL a declarat că va solicita demiterea Consiliului de Administraţiei al RADET deoarece instituţia a notificat cu o întârziere de două săptămâni CGMB cu privire la creşterea preţului gigacaloriei şi nici nu a prezentat planul de administrare în termenul legal de 3 luni de la numire.

"O astfel de decizie cum este aceasta, luată de ANRE, va trebui în opinia mea contestată în instanţă. Voi propune în cadrul CGMB să mandatăm Consiliul de Administraţiei al RADET să atace în instanţă hotărârea, atâta timp cât fundamentul ei nouă nu ne este adus la cunoştinţă", a afirmat liderul consilierilor PNL.

Pieptea a susţinut că majorările sunt de 17 lei per gigacalorie, însă la baza acestei decizii nu ar fi existat niciun studiu de impact. În acest sens, liderul consilierilor PNL a admis că poziţia liberalilor este similară cu cea a primarului Sorin Oprescu.

Facturile la căldură vor crește din luna ianuarie 2015, întrucât ELCEN scumpește prețul gigacaloriei cu 10,2%. Decizia însă nu va afecta populația de rând, primarul general Sorin Oprescu a declarat marți că va acoperi diferența, cel puțin pentru această iarnă, din bugetul Primăriei Municipiului București. Această majorare reprezintă un cost suplimentar pentru Primărie de 16 milioane de euro.

Etichete: preţ căldură, preţ gigacalorie, RADET

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE