PNL renunță la mitingul de vineri pentru a evita ciocnirile cu PSD și cere ALEGERI ANTICIPATECo-președintele PNL Vasile Blaga a declarat miercuri că PNL renunță la mitingul de vineri, în ziua în care se dezbate moțiunea de cenzură, spunând că liberalii nu vor să fie parte la manifestaţii ca în anii '90. Liberalii mai spun că deși au solicitat aprobarea unui număr de 5.000 de persoane pentru mitingul ce urma să fie organizat vineri, primarul Capitalei Sorin Oprescu a aprobat un număr de doar 1.500 de persoane. În cursul lunii iulie, PNL intenționează să organizeze un miting foarte mare în Capitală, rugându-i pe Sorin Oprescu și PSD să nu mai vină și la acel miting. Mai mult, Alina Gorghiu a declarat că acest Guvern s-a delegitimat și astfel PNL cere organizarea alegerilor anticipate. UPDATE: Într-un comunicat remis redacției, Primăria Capitalei reacționează la afirmațiile PNL referitoare la aprobarea acțiunilor PSD și PNL în aceeași zi.

Partidul Național Liberal a anunțat miercuri că renunță la mitingul care era programat pentru vineri, în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului Ponta. Alina Gorghiu a făcut apel la toate partidele pentru susținerea alegerilor anticipate, întrucât Guvernul condus de Victor Ponta s-a delegitimat și se confruntă cu cea mai importantă criză politică din ultima perioadă.

"Considerăm că singura soluție care se impune este demisia acestui premier. Trebuie să demisioneze întregul cabinet care se confruntă cu o gravă criză de credibilitate.

Prin faptele sale PSD încalcă brutal normele statului de drept. PSD s-a delegitimat iremediabil. Singura soluție cinstită este întoarcerea românilor la urne - alegeri anticipate", a delcarat Alina Gorghiu.

COMUNICATUL Primăriei Capitalei, referitor la afirmațiile PNL despre aprobarea celor două manifeestări de vineri, 12 iunie:

Primaria Municipiului Bucuresti respecta si va respecta intotdeauna dreptul democratic al cetatenilor, consfintit de Constitutia Romaniei de a se manifesta liber, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Organizarea adunarilor publice se face potrivit Legii 60/1991, republicata, de catre Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice, organizata la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, comisie la care participa toti factorii implicati in asigurarea linistii si ordinii publice: Politia Rutiera, Directia Generala de Politie, Administratia Strazilor, Directia Generala de Jandarmi, Brigada Speciala de Jandarmi, Serviciul Paza si Protectie, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti.

Astfel, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice s-a intrunit ieri, 9 iunie si astazi, 10 iunie pentru a analiza solicitarile Partidului National Liberal si ale Partidului Social Democrat privind organizarea si desfasurarea unor mitiguri pentru data de 12 iunie.

Reprezentantii Municipalitatii, ai Jandarmeriei, ai Politiei Capitalei si ai celorlalte institutii responsabile cu asigurarea ordinii si linistii publice, au analizat si stabilit de comun acord cu organizatorii, reprezentanti ai PNL si PSD, toate detaliile legate de cele doua manifestari astfel incat adunarile publice sa se desfasoare cu respectarea dreptului la libera exprimare, in conditii de siguranta, in locatii distincte, fara perturbarea traficului, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Astfel, s-a convenit ca: Partidul National Liberal va organiza un miting, vineri, 12 iunie, intre orele 10:00 - 13:00 (cu afluirea participantilor intre orele 9:00 - 10:00 si defluirea acestora intre 13:00-14:00) pe trotuarul adiacent Palatului Parlamentului prin constituirea unui cordon uman dispus pe aliniamentul cuprins intre iesirea din dreptul intersectiei Bdul Libertatii cu Calea 13 septembrie - Calea 13 septembrie ( trotuar) pana la intersectia Piata Arsenalului - pe trotuar, pana in dreptul intrarii in biserica Paraclisul Maicii Domnului. Vor participa un numar de aproximativ 1500 de persoane.

Partidul Social Democrat va organiza un miting, vineri, 12 iunie, intre orele 10:00 - 13:00 (cu afluirea participantilor intre orele 9:00 - 10:00 si defluirea acestora intre 13:00-14:00) in alvelola de la intrarea in Parcul Izvor, in spatiul delimitat de fortele de ordine. Vor participa un numar de aproximativ 1500 de persoane.

Precizam ca, desi reprezentantii PNL au solicitat initial organizarea unui lant uman in jurul Palatului Parlamentului, Comisia nu a putut sa dea curs acestei cereri avand in vedere ca in Piata Constitutiei si zonele adiacente acesteia a fost aprobat in urma cu cateva luni si este in desfasurare un alt eveniment, concert Andre Rieu, pana in data de 18 iunie.

Este important de mentionat ca reprezentantii celor doua partide, PSD si PNL, au agreat, impreuna cu membrii Comisiei, locatiile de desfasurare a evenimentelor. Conform reprezentantilor Jandarmeriei, cele doua artere pe care se vor desfasura mitingurile sunt la o distanta de aproximativ un kilometru si nu in aceeasi zona, pentru ca acest lucru contravine legii 60/1991.

Mentionam ca rolul Primarului General este acela de a aviza orice protocol stabilit, intocmit si semnat de reprezentantii comisiei privind organizarea si desfasurarea adunarii publice, in conditiile in care acesta respecta prevederile legislatiei in vigoare.

Primarul General, Sorin Oprescu se afla in perioada 8-10 iunie la New York unde particia la cel de-al saselea Forum al Primarilor din cadrul Summitului Mondial al oraselor, la invitatia omologului sau Bill de Blasio.

In consecinta, nu putea si nu poate participa la decizia de aprobare a celor doua mitinguri solicitate de reprezentantii celor doua partide politice, respectiv PNL si PSD pentru data de vineri, 12 iunie", se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

"Propunerea pe care noi o înaintăm astăzi și pe care vrem să o agreem și să o discutăm cu toți liderii de partide politice parlamentare este aceea de resetare a scenei politice prin organizarea alegerilor anticipate", a spus Gorghiu, anunțând că Biroul Politic Național al PNL a adoptat o rezoluție în acest sens.

Ea a susținut că premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție. "Pornind de la premisa că România se afundă, în aceste zile, în cea mai mare criză politică din ultimii 25 de ani și ținând cont de faptul că nu avem doar un Guvern incompetent și incapabil să ia deciziile necesare pentru o bună guvernare, ci și un Guvern cu probleme majore, care are în frunte un premier suspectat de fapte de corupție de către DNA, considerăm că singura soluție care se impune este demisia acestui premier, evident că trebuie să demisioneze întregul Cabinet care este confruntat cu o criză de credibilitate majoră", a afirmat liderul PNL.

Potrivit rezoluției, PNL consideră că schimbarea premierului nu este suficientă pentru bunul mers al României și al guvernării, pe motiv că PSD este într-o "profundă criză morală, având ca unică preocupare apărarea politicienilor suspecți de fapte de corupție și obstrucționarea Justiției".

"PNL consideră că singura soluție cinstită, transparentă și firească de ieșire din criza politică este întoarcerea la urne: alegerile anticipate. Românii, prin votul lor, vor da soluția corectă, al cărei prim pas a fost făcut la alegerile din 16 noiembrie", se arată în document.

Potrivit rezoluției liberalilor, "mentalitatea PSD a blocat investițiile publice, suprimând șansele unei evoluții economice sănătoase, iar mentalitatea PSD înseamnă 7 miliarde de euro pierdute din fonduri europene pe exercițiul bugetar 2007-2013 și lipsa unei strategii clare pentru accesarea banilor pe exercițiul bugetar 2014-2020".

"Epoca Partidului Social Democrat este epoca în care Opoziția este amenințată de ministrul Justiției însuși cu dosare penale pentru dreptul fundamental de a protesta legal. Este epoca în care baronii și parlamentarii pesediști fac scut în jurul premierului suspect de fapte de corupție", se mai spune în document.

PNL face un apel la toate forțele politice din Parlamentul României pentru realizarea unui consens politic în vederea pregătirii alegerilor parlamentare anticipate, arătându-se că acest lucru presupune adoptarea cu celeritate a legii alegerilor generale și a legii votului prin corespondență.

"Reconfigurarea clasei politice în ansamblu, reconfirmată de votul românilor, reprezintă un nou început în vederea depășirii unei crize politice profunde, care riscă să întoarcă România într-un trecut de care am încercat să ne desprindem, cu mari eforturi, timp de 25 de ani. PNL consideră că acum este momentul ca forțele politice responsabile din Parlament să demonstreze românilor că sunt capabile să ia o decizie prin care cetățeanul să fie pe primul loc și, ca în orice democrație sănătoasă, cetățeanul să fie cel care decide viitorul României, la urne", conchid liberalii, potrivit Agerpres.

De ce renunță PNL la mitingul de vineri

"PSD a propus de fapt o contramanifestație în același loc și la aceeași oră. În urma discuției de astăzi, la propunerea lui Mircea Ionesc Quintus am decis sa nu fim parte la niște manifestari care să aduca aminte de iunie 1990. PSD face ce stie mai bine, contramanifestații, contramitinguri. Este vorba despre modul în care gândește Ponta și PSD să se manifeste exact ca în 1990. Nu dăm niciun pas înapoi, chiar dacă domnul Ponta ne amenință cu plângeri la Parchet.

În iulie vom organiza un miting mare, rugând pe dl Oprescu și PSD să nu mai vină cu o contramanifestație", a declarat Vasile Blaga.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a anunţat oficial că partidul renunţă la protestul programat în ziua moţiunii. "Eu am propus să se anuleze. Am experienţa mitingurilor anticomuniste", a declarat Quintus. Acesta a mai explicat că PSD a organizat o contramanifestaţie şi exista riscul producerii unor violenţe. "Nu vrem ca românii să sufere. Nu strada votează în parlament", a mai precizat preşedintele de onoare al PNL.

Liberalii se tem de violenţe, deoarece social-democraţii au cerut şi ei un protest la aceeaşi oră, în aceeaşi zi.Ambele solicitări au fost aprobate de primarul Sorin Oprescu, două zile la rând liberalii şi pesediştii certându-se pe variantele pe care le au şi pe numărul de participanţi. Până la urmă, PNL-ului, pe care pesediştii voiau să-i mute în Piaţa Victoriei, i-a fost repartizată latura Casei Poporului dinspre Calea 13 Septembrie, iar PSD-ului, partea opusă, trotuarul de la Parcul Izvor.

Moţiunea de cenzură urmează să fie dezbătută și votată vineri, la ora 10.00. Anunțul a fost făcut de liderul deputaților liberali, Ludovic Orban. Moţiunea de cenzură liberală atacă pasivitatea guvernului faţă de asigurarea votului românilor din diaspora şi a alegerilor parţiale neorganizate la timp. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, sunt necesare cel puţin 278 de voturi. PNL are 112 parlamentari şi promisiuni că va fi sprijinit de Mişcarea Populară, partidul lui Mircea Geoană şi grupul parlamentar Democrat şi Popular. În total, 200 de voturi, potrivit Digi24.

Etichete: miting, PNL, psd, renunţă, vasile blaga, vineri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h