PNL şi UNPR vor să-l dea jos pe Tăriceanu de la şefia SenatuluiPNL demarează procedurile pentru a-l da jos pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului. Senatorii liberali vor începe strângerea de semnături pentru schimbarea din funcţie a lui Tăriceanu, iar UNPR se va alia demersului PNL.

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tăriceanu

PNL iniţiază un demers cu UNPR pentru a-l schimba pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

"Este un demers de bun simţ pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături", a declarat copreşedintele PNL, citat de Mediafax, afirmând că Tăriceanu "nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului".

Gorghiu a precizat cã "cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se ralia acestui demers sunt cei de la UNPR". "Am mai discutat informal cu unii, alţii din acest partid care şi-a schimbat conducerea şi pare a încerca o nouă cale cel puţin la capitolul imagine", a mai afirmat copreşedintele PNL.

"Este un demers pe care noi nu l-a ascuns niciodată, dat fiind faptul că preşedintele Senatului nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care un preşedinte al Senatului ar trebui să le îndeplinească, că este un om care nu ştie decât să vină public cu mesaje antijustiţie şi cu jigniri la adresa competitorilor politici, credem că este singură vaniantă decentă pentru instituţia Parlamentului dacă tot dorim recredibilizare, schimbarea imaginii. Este o variantă corectă de schimbare a actualului preşedinte al Senatului. Vom vedea câte semnături vom reuşi să strângem. (...) Liderul de grup a fost deja mandatat să strângă semnăturile necesare", a declarat copreşedintele PNL, solicitată să detalieze demersul de înlăturare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, cu sprijinul UNPR.

Gorghiu a mai spus că discuţiile cu UNPR la nivel de lideri de grup, în Senat, "sunt foarte bune la acest moment", deşi nu se pune problema unor negocieri politice mai ample, câtă vreme UNPR nu face o "declaraţie de independenţă" faţă de PSD.

În ceea ce priveşte o eventuală propunere pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Gorghiu nu a avansat niciun nume. "Cred că este important şi cine va fi viitorul preşedinte al Senatului, dar mult mai important este să dai jos o persoană toxică, din această funcţie", a răspuns ea jurnaliştilor.

REACŢIA LUI TĂRICEANU

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că nu se teme de demersul PNL pentru revocarea sa din funcţie, susţinând că tentativa liberalilor este motivată de cota scăzută de încredere a liderilor lor, iar "apropierea alegerilor creează insomnii tuturor".

"Din punct de vedere legal şi regulamentar dacă demersul pe care doresc să-l întreprindă întruneşte condiţiile, au tot dreptul să o facă conform legilor şi Regulamentului Senatului în vigoare. Din punct de vedere politic (...) apropierea alegerilor creează insomnii tuturor. PNL este într-o pierdere de viteză evidentă, au doi lideri care în sondajele de opinie totalizează o încredere fabuloasă situată între 7 şi 11 la sută şi caută o ieşire din acest impas", a declarat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că nu se teme de astfel de demersuri şi că este un "exemplu edificator" pentru modul de a face politică al liberalilor, "copiat" de la fostul PDL.

"Nu mă tem de astfel de demersuri şi abordarea politică pe care am avut-o până acum, voi continua să o am şi în viitor. Cred că este pentru PNL un exemplu extrem de edificator, a modului de a gândi şi de a face politică, un mod care este evident inspirat, copiat de la fostul PDL, care din ce în ce mai mult se manifestă ca fiind forţa conducătoare (...) în cadrul actualului PNL. Nu fac decât să confirme ce am spus în ultima vreme, pentru PNL fostul partid istoric a ajuns astăzi un fel de copie a fostului PDL, cu inspiraţia de la preşedintele pe care l-a avut PDL multă vreme", a spus Tăriceanu.

De asemenea, Tăriceanu a dat exemplul cotei de încredere a preşedintelui Klaus Iohannis, care a scăzut după învestirea în funcţia de preşedinte al României şi a spus că încrederea din partea cetăţenilor de care se bucură are legătură cu subiectele pe care le aduce în discuţie.

"Ei (liberalii – n.r.) consideră că pentru mine funcţia de preşedinte al Senatului este cea care mi-a dat încrederea pe care o am în momentul de faţă. Eu cred că este fals, dovadă că şi preşedintele României are o funcţie şi acest lucru nu-l împiedică să scadă în sondajele de opinie la capitolul încredere. Cred că ceea ce mi-a adus un procent ridicat de încredere din partea cetăţenilor este dat tocmai de problemele, de subiectele pe care le aduc în dezbatere şi care sunt legate de preocupările cetăţenilor acestei ţări", a mai spus preşedintele Senatului.

 

Sâmbătă, noul preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că în Senat s-a format o masă critică, care ar putea duce la schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte, însă preciza că acest demers ar putea fi iniţiat de PSD sau de UNPR. "'E foarte posibil să fie un demers al PSD în această debarcare sau un demers al UNPR în această debarcare, nu este neapărat obligatoriu să vină cei din PNL. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate'', a răspuns Steriu, întrebat fiind despre poziţiile liderilor UNPR care au cerut debarcarea lui Tăriceanu.

Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Aceasta se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor regulamentare şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, PNL

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h