PNL susţine introducerea sistemului german de vot mixt şi votul prin corespondenţă pentru diasporaDeputaţii Tinel Gheorghe şi Victor Paul Dobre au declarat, joi, că PNL susţine, la modificarea legilor electorale, alegerea parlamentarilor prin sistemul de vot mixt, pe liste şi colegii uninominale şi reducerea numărului de parlamentari.

Romania libera a dat MAE in judecata, dupa secretizarea votului din diaspora
România liberă a dat MAE în judecată, după secretizarea votului din diaspora
Foto: Grup RC

"Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar să vedem sub ce formă astfel încât să nu ne trezim din lac în puţ. Trebuie făcute calcule", a spus Tinel Gheorghe, arătând vor fi negocieri şi calcule.

El a arătat că, din discuţiile de până acum, a rezultat că cel mai potrivit sistem de vot ar fi cel mixt german, adică şi pe liste şi unimominal, scrie Mediafax.

Victor Paul Dobre, membru al comisiei de cod electoral, a spus, la rândul său, că îi este greu să facă o evaluare în privinţa numărului de parlamentari, dar că trebuie să fie mult mai puţini parlamentari ca până acum.

"Îmi este greu să fac o evaluare în privinţa numărului de parlamentari şi nici nu am ajuns la această fază. Conform Constituţiei, numărul de parlamentari este proporţional cu numărul cetăţenilor, trebuie să stabilim un raport de reprezentativitate. Cert este că va trebui să avem mult mai puţini parlamentari decât în actualul Parlament", a spus Dobre.

El a mai arătat că, în privinţa sistemului de vot, PNL susţine "sistemul uninominal cu listă de compensare", adică să fie şi pe listă şi pe colegii.

Dobre a precizat că PNL mai susţine şi alegerea primarilor şi preşedinţilor Consiliilor judeţene în două tururi de scrutin şi asigurarea condiţiilor ca toţi cetăţenii să poată vota.

El a adăugat că PNL doreşte introducerea votul prin corespondenţă pentru diaspora, la modificarea legilor alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral s-a reunit, miercuri, în prima şedinţă din anul 2015, în condiţiile în care termenul fixat pentru finalizarea noilor legi electorale, decis de plenul comun al Parlamentului, expiră pe 30 iunie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, după şedinţă, că din punctul său de vedere, care este susţinut şi de o parte a social-democraţilor, viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de deputaţi şi 100 de senatori, la care s-ar adăuga şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Etichete: diaspora, parlament, PNL, sistem de vot, vot, vot prin corespondență

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE