Pompierii şi militarii, în topul încrederii la români, conform unui sondaj IRESPompierii și militarii sunt cei care se bucură de cel mai ridicat nivel de mulțumire din partea românilor, în timp ce nivelul de mulțumire este mai redus în ceea ce îi privește pe procurori și judecători, avocați sau funcționari publici, relevă un sondaj IRES.

Pompierii si militarii, in topul increderii la romani, conform unui sondaj IRES
Pompierii şi militarii, în topul încrederii la români, conform unui sondaj IRES
Foto: realitatea.net

Mai bine de opt din zece participanți la anchetă declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea pompierilor din anul 2014. În același timp, doar 7% dintre aceștia declară că ar fi nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de activitatea acestora, iar 10% nu răspund sau nu știu să răspundă la această întrebare, informează Rtv.net.

De activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declară mulțumite sau foarte mulțumite două treimi dintre persoanele intervievate, în timp ce o treime tind să fie mai degrabă nemulțumite.

Activitatea polițiștilor români din 2014 este considerată mulțumitoare de către 59% dintre participanții la studiu, în timp ce 36% dintre aceștia tind să fie mai degrabă nemulțumitoare.

Activitatea jandarmilor este evaluată în termeni pozitivi de o proporție mai ridicată a respondenților, 70% declarându-se mulțumiți sau foarte mulțumiți de aceasta, iar 16% declarându-se mai degrabă nemulțumiți. Restul persoanelor intervievate nu pot aprecia acest aspect.

De activitatea din anul 2014 a profesorilor și a altor profesii didactice din sistemul educațional public sunt mai degrabă mulțumiți 71% dintre intervievați, nemulțumiți fiind 19% dintre aceștia. 10% dintre aceștia nu pot aprecia în ce măsură ar trebui să îi mulțumească sau nemulțumească activitatea persoanelor care au aceste profesii.

Activitatea funcționarilor publici suscită un nivel mai scăzut de satisfacție în rândul populației; astfel, 53% dintre participanții la această anchetă se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea acestora din 2014, în timp ce 40% sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți, iar 7% nu dau un răspuns la această întrebare.

Activitatea militarilor de bucură de un nivel foarte ridicat de satisfacție din partea persoanelor intervievate, întrucât 81% dintre acestea se declară foarte mulțumite sau mulțumite, iar doar 3% nemulțumite sau foarte nemulțumite. 16% nu dau un răspuns la această întrebare.

Activitatea preoților este evaluată drept mulțumitoare de către 63% dintre respondenți, în timp ce pentru 30% dintre aceștia a fost mai degrabă nemulțumitoare. 7% dintre aceștia nu dau un răspuns la această întrebare.

Totodata, 61% dintre romani anticipeaza ca intre Presedinte si Premier va exista o colaborare buna in 2015.

Peste jumatate dintre cei intervievati - 54% - sunt pesimisti in ceea ce priveste posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii romani de catre SUA.

46% cred ca, in 2015, se va reusi realizarea unei reforme in PSD, in timp ce 33% cred contrariul.

Romanii sunt totusi mai rezervati atunci cand anticipeaza viitorul lor in 2015: doar 43% considera ca veniturile lor vor creste in noul an, in timp ce 39% cred ca vor ramane la fel ca si in 2014.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eșantion de 1.131 indivizi de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,9%.

Etichete: incredere romani, sondaj IRES, topul increderii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE