Ponta, după criticile FMI despre majorarea salariilor și reducerea taxelor:Măsurile sunt sustenabileDupă criticile FMI pe tema majorării salariilor şi a reducerii taxelor, premierul Victor Ponta a declarat joi că, din punctul de vedere al Guvernului actual, ambele măsuri sunt "necesare și sustenabile", pentru că așa se va reuși menținerea ritmului de creștere și dezvoltare economică, "cel mai rapid din UE".

Ponta, dupa criticile FMI despre majorarea salariilor si reducerea taxelor:Masurile sunt sustenabile
Ponta, după criticile FMI despre majorarea salariilor și reducerea taxelor:Măsurile sunt sustenabile
Foto: ziuanews.ro

FMI a criticat dur Guvernul de la Bucureşti, după reducerea taxelor şi majorarea salariilor, avertizând că aceste măsuri vor afecta economia ţării. Şeful Executivului este însă de altă părere. "După vizita tehnică a delegației FMI, există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia — deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017. FMI susține că va fi de circa 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% — oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condițiile în care multe țări europene, cel mai recent Spania, și-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%). Această discuție tehnică trebuie înțeleasă de cetățenii țării, singurii care, în final, pot decide. Sunt de fapt două puncte mari în litigiu (restul sunt secundare și ușor de rezolvat): 1. FMI nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente — deja în vigoare din 1 iunie); 2. nu sunt de acord cu creșterea salariilor cu 25% la Sănătate și Educație", a explicat Ponta, pe contul său de Facebook.

Premierul afirmă însă că, din punctul de vedere al Guvernului actual, ambele măsuri sunt "necesare și sustenabile" pentru că așa se va reuși menținerea ritmului de creștere și dezvoltare economică, "cel mai rapid din UE".

În acest context, Ponta susține că pentru cetățenii României exista două opțiuni, "exprimate constituțional prin intermediul Parlamentului", și anume: "menținerea politicilor actualului Guvern referitoare la TVA și salarii în Sănătate și Educație" sau "instalarea unui nou Guvern al PNL (susținut bineînțeles de președintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare)".

Potrivit șefului Guvernului, prin asemenea tăieri "deficitul bugetar pe 2016-2017 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI", dar cu consecințe pe care el personal le consideră ca "fiind de natură să aducă România înapoi la anul 2010!".

"Eu și Guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare așa cum a reușit în ultimii 4 ani! Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru țara noastră!", a conchis premierul.

 

Comunicatul FMI tradus pe înțelesul tuturor românilor - în ce constă dezacordul între #Guvern și FMIDupă vizita tehnic...

Posted by Victor Ponta on Thursday, October 22, 2015

Fondul Monetar Internațional estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite și a majorărilor salariale anunțate, în timp ce recomandarea instituției financiare internaționale privind deficitul este de 1,5% din PIB pentru anul viitor.

Etichete: FMI, majorare salarii, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE