Ponta, după scandalul din diaspora: Pe 16 noiembrie, formularul anti-fraudă va fi descărcat onlinePremierul Victor Ponta, candidatul alianţei PSD-PC-UNPR la alegerile prezidenţiale, a declarat, luni, că în turul 2 al alegerilor, românii din străinătate vor putea descărca formularul anti-fraudă de pe internet, pentru a se reduce astfel cozile de la secţiile de votare.

Ponta, dupa scandalul din diaspora: Pe 16 noiembrie, formularul anti-frauda va fi descarcat online
Ponta, după scandalul din diaspora: Pe 16 noiembrie, formularul anti-fraudă va fi descărcat online
Foto: bestfm.ro

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că va lua măsuri pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, astfel încât să se evite aglomeraţia de la urne, în străinătate. "Fiecare cetăţean român trebuie să poată să-şi exercite dreptul de vot şi e inadmisibil ca unii să nu-şi poată exercita dreptul de vot. Vom face, cu siguranţă, tot ce ţine de Guvern, de MAE. Aşa cum am putut să facem ceva pentru 18.000 de secţii de vot din ţară, la fel vom face şi pentru diaspora. Trebuie să arătăm respect faţă de orice cetăţean român şi îi asigur că pe 16 noiembrie vor putea să îşi exercite dreptul la vot. Prezenţa în diaspora a fost mult mai mare. În 2009, în turul I au votat 98.000 de români, în turul II au fost 144.000 de votanţi. Ieri au fost 161.000 şi cu siguranţă unii dintre ei nu au putut să-şi exercite dreptul la vot. În ţările cu cele mai mari comunităţi lucrurile s-au desfăşurat normal în linii mari şi s-a putut vota, probleme au fost la Paris, Londra, Munchen, Berlin, Vinea şi câteva secţii din Republica Mold. E foarte clar că procedura de vot a consumat foarte mult timp, e anti-fraudare a votului şi presupune un timp mediu de 6-7 minute, ceea ce a dus pe finalul zilei la acea aglomeraţie", a spus Ponta.

"Putem organiza, pe 16 noiembrie, procesul de vot astfel încât să nu existe niciun cetăţean la Londra sau Paris care să nu poată vota. BEC va avea sprijinul MAE. Vom aloca din fondul de rezervă fonduri pentru eventuala creştere a numărului de secţii de vot. Vineri va convoca ministrul de Externe la sediul MAE toţi ambasadorii, consulii şi preşedinţii de secţii de votare din Franţa, Marea Britanie, Germania, Republica Moldova. Se va asigura tot personalul necesar astfel încât ceea ce nu a funcţionat ieri să funcţioneze pe 16 noiembrie. Dacă procedura de completare se simplifică nu vor mai fi probleme. Vom prop BEC ca acea declaraţie să poată fi descărcată şi completată de acasă, în secţia de votare să fie doar semnat acel formular. Vreau să vă asigur ca şi candidat şi viitor preşedinte că vreau ca pe 16 noiembrie la ora 21.00, ca toţi cetăţenii să poată vota. Vom face tot ce e necesar pentru o prezenţă mai mare decât la cea din 2009, e clar că e nevoie de proceduri logistice şi simplificate ca tot ceea ce nu a funcţionat ieri să funcţioneze. Numărul de secţii a fost identic cu cel din 2009. Din 2009 numărul cetăţenilor români din străinătate nu a crescut, ci, din contră. Întârzierea a venit de la acel formular anti-fraudă. În 2009 la Paris s-a fraudat votul. Ieri nu s-a fraudat niciun vot, dar BEC poate să dispună ca acea procedură să fie simplif. Propunerea MAE de a avea formularul online, să poată fi descărcat şi să se facă doar semnarea formularului în secţia de vot, va duce la reducerea timpului de la 6-7 minute la 2 minute. Pe 16, seara, dacă există un cetăţean român care să nu poată să voteze, toată echipa îşi va asuma responsabilitatea. Vor garanta cu funcţiile lor că niciun cetăţean român nu va mai fi în situaţia de a nu-şi putea exercita dreptul la vot", a conchis Ponta.

"Ce decide BEC-ul mâine, potrivit legii, vom pune în practică. Nu e vina MAE că partidele politice nu şi-au trimis oameni", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, precizând că BEC decide inclusiv dacă se va mări numărul secţiilor de votare.

Etichete: alegeri prezidenţiale, alegeri prezidentiale 2014, biroul electoral central, mae, Victor Ponta, vot în străinătate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE