Ponta îl trimite pe Băsescu să se mute în casa Mioarei RomanCu ameninţarea unei acţiuni în instanţă, Guvernul i-a făcut fostului preşedinte, Traian Băsescu, o "contraofertă" în negocierea pentru atribuirea unei locuinţe de protocol cu statut de reşedinţă. Surse oficiale au arătat pentru Gândul că Secretariatul General al Guvernului i-a trimis fostului şef al statului, pe 22 ianuarie, o adresă prin care, în condiţiile retragerii de pe listă a celor două vile din Snagov care îndeplineau, potrivit SPP şi RA-APPS, criteriile legale, i se propune să aleagă între două variante: o casă asupra căreia SPP s-ar fi pronunţat invocând potenţiale probleme de securitate şi vila în care locuieşte din 1990 Mioara Roman, aflată în litigiu cu statul pentru chiria imobilului.

Traian Basescu participa la Congresul PMP de duminica
Traian Băsescu participă la Congresul PMP de duminică
Foto: caleaeuropeana.ro

Fostul preşedinte a transmis luni Guvernului şi RA-APPS obiecţiile sale, arătând de ce nu poate lua în calcul niciuna dintre cele două case. Prelungită de peste patru luni, "negocierea" pentru folosinţa gratuită a unei reşedinţe oficiale a fost transformată treptat într-un subiect din care Guvernul şi premierul Victor Ponta mizează pe un câştig de imagine, potrivit gandul. De partea cealaltă, Traian Băsescu intenţionează, aşa cum a arătat în scris Guvernului, să meargă în instanţă.

Corespondenţa dintre Regia Protocolului de Stat şi fostul preşedinte Traian Băsescu nu s-a oprit la avertismentul acestuia de a da Guvernul în judecată pentru că nu a răspuns, până la încheierea mandatului său, la solicitarea de a-i acorda dreptul de a folosi o casă de protocol şi un spaţiu pentru cabinetul de lucru. Plângerea fostului şef al statului a fost urmată, potrivit unor surse oficiale, de o "nouă ofertă" a Secretariatului General al Guvernului, trimisă pe 22 ianuarie.

"S-a transmis, pe lângă lista celor 7 imobile, o ofertă cu două locuinţe care să corespundă exigenţelor legale. Una nouă şi una care exista şi în lista celor 7. Nu ştiu exact care sunt locaţiile. Domnul preşedinte nu a avut, din câte ştiu, nicio reacţie", a confirmat Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, contactat astăzi de Gândul.

Cum vilele 1A şi 11 din Snagov, singurele asupra cărora RA-APPS şi SPP conveniseră că "îndeplinesc criteriile legale de reşedinţă oficială", fuseseră scoase de către premierul Victor Ponta din lista variantelor pe care Guvernul i le trimisese lui Traian Băsescu pe 9 decembrie, Regia Administrării Protocolului de Stat a pus pe masă, ca opţiuni, casa din strada Orbescu, nr.7 şi cea din strada Nikolai Gogol, nr. 2.

Potrivit surselor Gândul, ambele variante sunt considerate însă nepotrivite de fostul preşedinte care a informat astăzi Guvernul în legătură cu obiecţiile sale, insistând pentru acordarea drepturilor pe care legea din 2001 le conferă foştilor şefi de stat.

Avertismentul scris al lui Traian Băsescu că va da Guvernul în judecată dacă nu îi asigură dreptul la un spaţiu pentru cabinet de lucru şi folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol pe parcursul vieţii a avut ca rezultat restrângerea selecţiei unei case din patrimoniul RA-APPS la două variante.

Prima este casa din strada Orbescu, nr. 7, în apropierea Pieţei Spania, un imobil cu 5 camere şi 3 încăperi de serviciu, însumând 440,65 de metri pătraţi, cu o curte de 163 de metri pătraţi şi un garaj de 31.

Vila cu demisol, parter şi etaj a fost vizitată de Traian Băsescu, dar şi de reprezentanţi ai SPP, instituţie care ulterior emis o adresă către RA-APPS prin care sunt puse sub semnul întrebării condiţiile de securitate, principalele obiecţii invocate şi de Traian Băsescu în ultimul răspuns adresat Guvernului. Mai exact, sunt menţionate asigurarea protecţiei cu gratii la demisol şi la parter, dar şi vecinătatea cu o clădire căreia îi cade tencuiala şi cu posibil risc în situaţia unui seism puternic.

A doua variantă propusă de RA-APPS, nou-apărută în discuţie, este vila în care locuieşte Mioara Roman, pe strada Nikolai Gogol, nr. 2, în vecinătatea actualei reşedinţe prezidenţiale, Vila Lac 3. Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii - iniţial, proprietate a ICRAL - în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei Hotărâri de Guvern, după divorţ Mioara Roman rămânând chiriaş al RA-APPS cu care s-a judecat, în ultimii ani, pentru majorarea chiriei.

În virtutea relaţiei pe care au avut-o la începutul anilor '90 Traian Băsescu şi familia Roman, fostul preşedinte a transmis însă Guvernului că nu doreşte acest imobil, cu atât mai mult cu cât situaţia chiriaşilor nu este clarificată.

Din evaluarea Mioarei Roman, valoarea proprietăţii din Gogol se rezumă strict la cea a terenului de 800 de metri păstraţi în Primăverii, casa fiind într-un stadiu avansat de degradare, în ciuda investiţiilor personale ale familiei fostului premier. "Casa asta n-a fost niciodată de protocol. Eu am reparat acoperişul de nouă ori, acum plouă din nou şi nu l-am mai reparat", spune Mioara Roman pentru Gândul.

Soţia fostului premier nu a fost anunţată de Guvern în legătură cu propunerea RA-APPS ca imobilul în care locuieşte să primească destinaţia de posibilă reşedinţă oficială. Regia Protocolului de Stat i-a oferit însă, ca înţelegere amiabilă în urma procesului derulat în ultimii ani, un apartament la parterul unei vile, în centrul Capitalei.

În opinia sa, casa în care încă locuieşte nu îndeplineşte criteriile de reşedinţă de protocol, gard în gard, la o distanţă mai mică decât cea considerată standard în astfel de situaţii, fiind construit recent un bloc de locuinţe care ar fi afectat şi fundaţia vilei din Gogol, nr. 2.

Vila Lac 3, în care preşedintele Traian Băsescu a locuit în ultimii 10 ani, în timpul celor două mandate, urmează să îi revină, din 20 februarie actualului şef al statului.

Cronologia completă a dilemei imobilare, pe gandul.

Etichete: casă, Guvern, mioara roman, RA-APPS, SPP, Traian Băsescu, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE