PostModernism Museum, primul muzeu privat din Europa Centrală și de Est, deschis la București FOTOPostModernism Museum a fost deschis în Capitală în aprilie 2015, fiind primul muzeu privat din Europa Centrală și de Est care face parte din Asociaţia Muzeelor Private din lume. Publicul găsește aici expoziții, dar și discuții, proiecții de film și ateliere, iar intrarea este liberă în timpul orelor de program.

"Suntem printre primii iniţiatori privaţi care deschid un muzeu românesc care nu este public, sincronizându-ne astfel cu tendinţele novatoare mondiale care scot producţia culturală muzeală din sfera exclusiv publică şi o plasează în zona privată şi independentă.", a explicat unul dintre proprietarii muzeului pentru B365.ro.

Muzeul se prezintă drept un centru cultural independent, o iniţiativă privată a unui grup de manageri culturali şi curatori români, fiind situat în Pipera, pe Sos. Bucuresti Nord 15-23, cladirea Kingston. Iniţiatorii nu doresc deocamdată să dezvăluie numele celor care se află în spatele proiectului.

Conform acestora, conceptul cheie al PostModernism Museum este acela de "sustenabilitate dinamică în cultură".

"O instituţie culturală depăşeşte modelul unui business, în care pui bani şi aştepţi multiplicarea lor. Arta şi cultura reprezintă locul predilect al transformărilor în care poţi să primeşti mult mai mult decât eşti pregătit să obţii şi în care pierd cel mai adesea cei nerăbdători, avizi sau neserioşi, neprofesionişti. Urmărim prin proiectul PostModernism Museum o creştere organică, în relaţie desigur cu întregul context social şi cultural românesc la care ne referim, în special atunci când ne adresăm dezvoltării publicurilor.", adaugă proprietarii.

Proiectele derulate aici sunt concentrate pe secolele XX şi XXI, în zona artelor vizuale şi a culturii moderne şi contemporane.

"PostModernism Museum urmăreşte să fie collectors museum şi să aducă spre vizionarea şi interacţiunea publicurilor sale colecţii private de artă modernă şi contemporană de la colecţionari, galerii şi muzee din România şi din lume. Calitatea de membru al Asociaţiei globale a Muzeelor Private îi oferă un avantaj extraordinar, cel de a putea găzdui şi promova colecţii private din toată lumea pentru un public nu doar local sau naţional, ci şi regional." explică sursa citată.

Sunt alese expoziții care sunt itinerate deja la nivel european sau mondial, sau curatori care vin cu proiecte proprii. Nu există o taxă de expunere, însă spațiul este pus la dispoziție și pentru evenimente private, modalitate prin care proprietarii susțin producția de proiecte culturale.

Pe lângă expoziţii, muzeul organizează întâlniri şi discuţii, proiecţii de film, ateliere nișate şi specializate pentru copii, tineri şi adulţi, proiecte de arhitectură, ştiinţă, design şi tehnologie.

Intrarea este liberă în timpul orelor de program și include un tur ghidat al expoziţiilor, în prezenţa curatorului, dar şi discuții cu artistul, atunci când prezent. Intrarea pentru evenimentele private este însă limitată la listele de invitaţi.

Publicul țintă este reprezentat de corporatiști, "publicul captiv în regiunea din nordul Bucureştiului", după cum a explicat sursa citată, dar și oameni care locuiesc în zonă și elevi. Totodată, până acum, o treime din publicul vizitator a fost reprezentat de expați.

Prima expoziție prezentată aici este "Tohoku - Prin ochii fotografilor japonezi", care poate fi vizitată între 20 aprilie şi 12 iunie.

Expoziţia este pentru prima dată prezentată în țara noastră, fiind itinerată din Beijing, Sydney, Manila şi New Delphi până în Seattle, Chicago, Toronto, Tallinn, Zagreb şi Budapesta. În expoziţie sunt incluse 120 de fotografii, programul de vizitare fiind precizat aici.

Etichete: muzeu bucuresti, muzeu privat, postmodernism, postmodernism museum, review

0/1 COMENTARII
kiko
20 iun 09:52
+0
VOTURI
-0
ar fi bine daca ar extinde metrul de la Pipera pana in acea zona pentru ca fara masina zona e destul de inaccesibila

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE