Poteraş, la propriul proces de corupţie: Sunt sute de terenuri retrocedate în aceeaşi manierăFostul primar al Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a şase terenuri, împreună cu alţi şase funcţionari publici din primărie. Imobilele, în suprafaţă totală de aproape 120.000 mp, ce au fost restituite în anul 2006, valorau la vremea respectivă 58,2 milioane euro, potrivit Parchetului, din care unul ar fi ajuns la vărul soţiei sale. Fostul edil susţine că nu înţelege de ce sunt vizate numai aceste imobile, în condiţiile în care toate celelalte restituiri din mandatul său au fost făcute după acelaşi tipar: nefiind disponibil terenul cerut, s-a făcut restituirea pe un alt amplasament. 

Poteras, la propriul proces de coruptie: Sunt sute de terenuri retrocedate in aceeasi maniera
Poteraş, la propriul proces de corupţie: Sunt sute de terenuri retrocedate în aceeaşi manieră

"Sunt poate sute de dosare analizate de Subcomisia Locală de Fond Funciar Sector 6 în aceeaşi manieră. Nu înţeleg ce ce tocmai acestea au avut probleme. Până să ajungă la Sectorul 6, petentul aducea avize de la Primăria Capitalei şi Oficiul de Cadastru. Practic, noi făceam propunerea către Prefectură, iar Prefectura emitea titlu de proprietate pe care eram obligaţi să îl punem în aplicare. Restituirea nu se putea face pe amplasamentul cerut deoarece pe suprafeţele confiscate se aflau blocuri, şcoli, în general, instituţii publice", a explicat pentru B365.RO fostul primar al Sectorului 6, prezent luni la termenul de judecată de la Judecătoria Sectorului 1. 

Pe lângă evaluarea făcută de DNA care susţine că terenurile restituite valorau 58,2 milioane euro, instanţa de judecată a mai analizat în timpul procesului alte două rapoarte de expertiză. În primul au fost utilizate două metode de evaluare, respectiv pentru unele imobile metoda indicilor de individualizare - care oferă cea mai mică valoare a imobilelor, metodă agreată şi susţinută de avocaţii inculpaţilor din dosar, iar pentru alte terenuri s-a utilizat metoda comparaţiei directe - care este cea mai apropiată de valoarea de piaţă. Ulterior, a mai fost întocmită o expertiză de evaluare numai după metoda comparaţiei directe pentru toate terenurile. 

Pentru elucidare, instanţa a dispus la termenul anterior audierea expertului desemnat care să precizeze dacă sunt legale şi corecte ambele metode de evaluare utilizate până acum. 

Astfel, luni, expertul Valer Acriş a precizat, după ce a jurat cu mâna pe Biblie, că ambele metode sunt legale însă cea corectă este varianta comparaţiei directe întrucât se obţin valori cât mai apropiate de cele de piaţă. "Amândouă metodele sunt legale însă prin metoda indicilor de individualizare (n.r. - cea susţinută de avocaţii inculpaţilor) nu se obţine preţul de piaţă, se obţin preţuri foarte mici astfel încât Parchetul te poate lua la întrebări. Între cele două metode, corectă ar fi metoda comparaţiei directe pentru că e cea mai apropiată de valoarea de piaţă. Eu nu am folosit niciodată metoda indicilor de individializare. Nici nu ştiu dacă a mai folosit-o cineva după 1989", a argumentat expertul Valer Acriş care a adăugat că din cauza metodelor diferite de evaluare s-a ajuns la situaţii aberante. "Utilizarea unor metode diferite duce la preţuri de 17-22 euro/mp în Centru şi între 125-400 euro/mp în Ferentari, ceea ce este imposibil", a punctat expertul Acriş. 

În replică, fostul primar al Sectorului 6 susţine că instanţa ar trebui să analizeze legalitatea modului în care a fost făcută restituirea terenurilor, şi nu valoarea acestora. "Din punctul meu de vedere, ar trebui ca expertiza să nu fie făcută pe bani, ca valoare, ci să stabilească doar dacă terenul se află în unitatea administrativ-teritorială a Sectorului 6 şi dacă suprafaţa coincide. În niciun caz nu am dat niciun metru pătrat de teren în plus, poate doar în minus", a menţionat pentru B365.RO fostul edil al Sectorului 6. 

După aproape trei ore, preşedintele completului de judecată, Elena Grama, a dispus efectuarea unui supliment de expertiză astfel că, în primul raport unde nu a fost utilizată metoda indicilor de individualizare, să fie folosită această variantă de evaluare. La expertiza suplimentară vor lucra atât expertul desemnat de instanţă, cât şi expertul parte ales de inculpaţi. 

La următorul termen de judecată, stabililit pentru jumătatea lunii viitoare, urmează să fie prezentată în faţa instanţei şi părerea expertului parte al inculpaţilor. 

DNA: Unul din terenuri a ajuns la vărul soţiei lui Poteraş

Urmărirea penală a lui Cristian Poteraş a început în octombrie 2009, alături de Gheorghe Floricică - secretarul Primăriei Sectorului 6, funcţionarii publici (Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea - membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar), precum şi şefa Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, consilier în Primăria Sectorului 6.

Ofiţerii anticorupţie susţin că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Poteraş, au simulat "reconstituirea dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane, una din acestea fiind vărul soţiei edilului, Lucian Viorel Grecu".

Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006 "ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu".

Persoanele care au primit, în realitate, aceste terenuri necuvenite sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, susţin procurorii care apreciază că, înainte să fie împroprietăriţi, cei care au solicitat terenurile şi-au vândut drepturile litigioase unui grup de interese, apropiat celor menţionaţi anterior. Mai mult decât atât, terenurile pentru care se solicitau retrocedările ar fi fost situate în afara Bucureştiului, în comuna Domneşti, însă au fost restituite în Capitală. Astfel, ar fi fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate. Unul din terenurile despre care procurorii DNA spun că ar fi fost retrocedat ilegal, în suprafaţă de circa 5.000 mp, se află în cartierul Drumul Taberei şi reprezintă chiar o parte din parcul Favorit. Alte terenuri sunt situate pe Calea Plevnei, Splaiul Independenţei, Bdul. Iuliu Maniu dar şi în apropierea Stadionului Giuleşti.

Ce acuzaţii aduc procurorii DNA

DNA arată într-un comunicat oficial că primarul Sectorului 6 a fost trimis în judecată de procurori la Judecătoria Sectorului 6, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Astfel, CRISTIAN CONSTANTIN POTERAŞ, primar al Sectorului 6 Bucureşti şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, este acuzat de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale). Unul din beneficiarii infracţiunii ar fi, conform procurorilor, vărul soţiei primarului.

Au mai fost trimişi în judecată:

GHEORGHE FLORICICĂ, secretar al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi secretar al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale)

DUMITRU VULTUR, Director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008, specialitatea juridică, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (5 acte materiale)

MOISE DANIEL, şef Birou Evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, specialitatea agronomie, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)

BONCEA PETRE, referent în cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, specialitatea măsurători topografice, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale).

CRISTINA POPESCU, şef Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în perioada 2005 – 2006, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale)

- fals intelectual în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată (6 acte materiale)

DORINA PIFTOR, consilier în cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (4 acte materiale)

- fals intelectual în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată (4 acte materiale).

Etichete: Cristian Poteraş, expertiză, retrocedare terenuri, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE