Povestea de film a inventatorului mașinii de cusut SingerNumele lui Singer a rămas pentru totdeauna asociat mașinii de cusut, până în punctul în care dacă spunem ”o Singer” se subînțelege că e vorba de o mașină de cusut. Dar cine a fost Isaac Merritt Singer? A fost el cu adevărat inventatorul mașinii de cusut?

 

Singer
Singer

Născut în Pittstown, New York, în 1811, acest personaj a fost americanul tipic al epocii: antreprenor, pornit de jos, cu viziune și foarte priceput în afaceri. Singer era fiul unui imigrant german și al unei americance de familie bună. Părinții săi au divorțat când micul Isaac avea doar 12 ani, așa că acesta a fost nevoit să-și câștige singur existența începând din acel moment. Singer a schimbat mai multe joburi înainte de a-și descoperi pasiunea pentru teatru, ajungând actor în 1830. În același an s-a căsătorit cu Catherine Haley, prima sa soție, cu care a avut doi copii.

 

Viața sentimentală a părintelui mașinii de cusut Singer a fost una agitată. În 1836, aflat în turneu cu trupa de teatru, a început o relație de adulter cu Mary Ann Sponsler. Până în 1860, când a obținut divorțul de Haley, a trăit cu ambele femei, în paralel. Pe lângă acestea, însă, a mai inițiat relații cu alte două femei: Mary Eastwood Walters și Mary McGonigal. Acuzat de bigamie, Singer și-a văzut serios afectată reputația. Acesta a fost motivul pentru care s-a mutat cu McGonigal la Londra, în 1862. După trei ani, însă, Singer se căsătorea, la Paris, cu o altă femeie: Isabelle Eugenie Boyer. În 1875, la moartea sa, Singer a lăsat în urmă 24 de copii, făcuți cu cinci femei diferite.

 

Averea pentru care cei 24 de copii s-au văzut nevoiți să se lupte la moartea sa a fost realizată grație mașinii de cusut care-i poartă numele. În 1839, Isaac Singer și-a descoperit și fațeta de inventator. În acel an a patentat o mașină de găurit piatra, invenție care i-a adus 2000 de dolari, o avere pentru acele vremuri. Au urmat și alte invenții, precum mașina de găurit lemn și metal (1849). În 1851 a venit rândul mașinii de cusut. Deși mașina de cusut exista încă din 1790, Singer a fost cel care i-a adus atât de multe îmbunătățiri și atâtea modificări, încât a reușit să-și patenteze propria versiune a mașinii de cusut.

 

Aceasta era mai practică, mult mai ușoară decât modelele anterioare, dar Singer a avut o altă idee care nu avea de-a face cu funcționarea mașinii de cusut: posibilitatea de a fi plătită în rate! Acest amănunt a făcut ca mașinile de cusut Singer să aibă o explozie a vânzărilor în epocă. Cu doar 5 dolari, clientul avea mașina de cusut Singer acasă în aceeași zi, restul banilor urmând a fi plătiți în rate, pe parcurs.

 

Compania de mașini de cusut Singer, firma lui Isaac Singer, a devenit astfel una dintre primele multinaționale americane care și-a îmbogățit peste măsură patronul.

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE