Povestea șpăgarului din Primăria Capitalei - Ce învățase din cazul WiglerGheorghe Costin Metescu a fost prins în flagrant delict, cu mita în buzunar, pe 11 iunie. El era membru al Comisiei de Urbanism și promisese că va obține autorizație de construire pentru un teren inclus în categoria de spațiu verde, pe Splaiul Independenței. Ceea ce a surprins a fost faptul că Metescu a fost găsit cu mită de 12.000 de euro în buzunar, în condițiile în care, cu doar câteva zile înainte, fusese reținut într-un flagrant similar Solomon Wigler, consilierul personal al primarului general. Metescu vorbea chiar cu mituitorul despre acest caz și refuza să primească mita în parc, de unde, spunea el, fusese ridicat Wigler. 

Directorul economic din PMB, directorii de la Mogosoaia si fostul sofer, ARESTAȚI PREVENTIV
Directorul economic din PMB, directorii de la Mogoșoaia și fostul șofer, ARESTAȚI PREVENTIV
Foto: realitatea.net

Gheorghe Cosmin Metescu (35 de ani), funcționar în cadrul Serviciului Urbanism din cadrul Primăria Bucureşti, fost șef al acestui serviciu, în perioada 2012-2013, a fost prins, pe 11 iunie, în flagrant de procurorii DNA când primea șpagă. 12.000 de euro au fost găsiți în buzunarul pantalonilor, împăturiți într-o pungă de plastic. În fața probelor, Metescu a recunoscut că era vorba de șpagă, scrie evz.ro.

„Regret săvârșirea faptei", a spus Metescu.

Cazul a început la sfârșitul anului 2014, atunci când Metescu a pretins, prin intermediul a două persoane, Lavinia-Elena și Marius Răduță- Kobilanski, 40.000-50.000 de euro de la proprietarii unui teren din Bucureşti. Imobilul era situat pe Splaiul Independenţei. Banii au fost ceruţi de Metescu pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, pentru modificarea unui Plan de Urbanism Zonal, în aşa fel încât această suprafață de teren să dobândească caracter construibil, era încadrată la „spații verzi". Una dintre rudele proprietarilor a făcut denunţ la DNA. Metescu a luat legătura cu Lavinia-Elena care lucrase la un birou de arhitectură care realizase proiectul de urbanism în favoarea proprietarilor imobilului.

Într-o întâlnire, din 10 iunie, Metescu şi Lavinia-Elena au discutat despre mită chiar în Primăria Bucureşti. „Avansul ăla de 15.000 și vroiam să știu cum facem noi...? Vin, îți dau eu banii ori te întâlnești tu cu ei?", l-a întrebat femeia. „Nu, nu mă mai întâlnesc cu ei! Nu! I-ai tu, dacă tot ai vorbit! E tot aia!", i-a spus Metescu. „Doar că eu nu vroiam să ți-i dau în Primărie!", spunea femeia. Remiterea banilor a fost stabilită pentrua doua zi.

Metescu râdea de Wigler, care fusese prins în flagrant, când primea mita, şi era precaut: „În parc e și mai nașpa! Nu vezi că pe ăla din parc l-a luat, direct! Din Parcul Tineretului l-a luat!".

Flagrantul a fost organizat de procurorii DNA, la data de 11 iunie 2015, în jurul orei 17.30. Metescu s-a întâlnit cu Lavinia- Elena în apropierea Universităţii de Arhitectură din Bucureşti. Atunci când Lavinia-Elena i-a dat lui Metescu Gheorghe Cosmin suma de 12.000 de euro, a avut loc un scurt dialog.

Metescu: Dă-mi că... e bine!

Lavinia-Elena: Păi, na...

[Conform înregistrării video, Lavinia-Elena îi remite lui Metescu o pungă din plastic pe care acesta o deschide şi îi verifică conţinutul]

Metescu: Că nu e... a!

Lavinia-Elena: Sunt partea ta că a luat Marius 3.000 şi sunt doisprezece!

Metescu: Da, mă, da' nu mai tre' să explici!

Lavinia-Elena: Ok!

Metescu: Am înţeles! Da!

După primirea sumei de bani, au intervenit procurorii DNA. Punga cu suma de 12.000 de euro a fost găsită în buzunarul pantalonilor lui Metescu.

În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, inculpatul Metescu Gheorghe Cosmin, în calitate de funcţionar public în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului Bucureşti, a pretins – prin intermediari – suma de 40.000 de euro de la proprietarii unui teren situat în Bucureşti, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, în sensul modificării unui plan de urbanism zonal.

Concret, proprietarii erau interesați ca suprafaţa de teren respectivă să dobândească caracter construibil, în condiţiile în care, potrivit planului de urbanism zonal actual, această suprafaţă de teren nu avea caracter construibil, fiind încadrată în categoria „spaţii verzi".

La data de 11 iunie 2015, inculpatul Metescu Gheorghe Cosmin a primit de la unul dintre intermediari suma de bani respectivă, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei..

Inculpatului Metescu Gheorghe Cosmin i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 12 iunie 2015, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform ultimei declarații de avere, depusă pe 2 iunie 2015, Cosmin Metescu deține un apartament cu două camere în București și un autoturism marca Volkswagen Lupo, fabricat în 2001.

De asemenea, Metescu are datorii la CEC în valoare de 14.000 lei și 11.000 euro.

În 2014, în calitate de angajat al primăriei Capitalei a obținut un salariu anual de 6.787 lei.

Etichete: denunț, DNA, mită, Primăria Municipiului Bucureşti, procurori, spatiu verde, teren, urbanism

0/3 COMENTARII
Sorin Savoiu
18 iun 11:56
+0
VOTURI
-0
Daca tot a venit vorba de interceptari si despre relatia dintre Anca Rapeanu, directoarea Bibliotecii Metropolitane, Radu Visan-Miu (care a operat cu Rapeanu la expozitia Brancoveanu) si Vasile Savoiu, director buget din Primaria capitalei, iata ce pareri schimbau intre ei Vasile Savoiu si Radu Visan-Miu in ziua de 16.09.2015 ora 10:05:40, chiar in ziua descinderilor politiei si arestarii lui Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane:
VISAN RADU: Te imbratisez Vasile, poti vorbi?
SAVOIU VASILE: Un pic! Zi!
VISAN: DNA la Biblioteca Metropolitana! Cum e?
SAVOIU: Stiu ca e, dar e pentru Rotaru. Nu-i pe numele nostru. E povestea veche cu vandutul de carti de patrimoniu.
VISAN: Nu, ma, dar imi dau seama ca Anca va fi inspaimantata.
SAVOIU: Da, saraca ca numai de asta nu e...
VISAN: Numai de-astea n-avea !
SAVOIU: Ori aia ce sa-i ia? Ce au mai luat, ca a trecut pe acolo si IGP-ul si aia..., resturile, ce iau? Memoria din calculatoare?
VISAN: Eu stiu? Nu Stiu!
SAVOIU: Eu cred ca oamenii vor sa bifeze o chestie. Nu ma bag in munca altuia. Numai ca lu asta atat ii trebuia, lu Panchista (Rapeanu).
VISAN: Exact.
Oare de ce transpare o anume ingrijorare din dialogul celor doi?!?!
Cata familiaritate in acest dialog din care transpare o anume ingrijorare!
Costel Dumbraveanu
18 iun 09:38
+0
VOTURI
-0
Probabil ca Metescu a suparat pe cineva, a oprit prea multi bani pentru el si nu a dat mai departe. Oprescu nu se atinge de nimeni, daca vine banul, cat de putin. Cum altfel se explica faptul ca escrocheriile de la Biblioteca Metropolitana merg in continuare ca unse, pe fata, cu ostentatie si incredintare din partea celor trei penali (Rapeanu, Dragulinescu, Constantinescu) ca protectia jupanului ii face de neatins. Cum un impostor ca directorul Dragulinescu nici macar n-a tresarit cand in presa au aparut DOVEZI FILMATE si DOCUMENTE despre falsurile si delapidarile pe care le face, continuand zi de zi, chiar si in acest moment. Uite ca stiti, dar inchideti ochii! De ce? Sa fie oare in buzunarul lui Oprescu „amenda” de 100.000 de euro care se tot invoca ca ar fi dat-o Rapeanu pentru a fi iertatata de furaciunile dovedite pe care le-a efectuat in 2014?
Alina
18 iun 09:20
+0
VOTURI
-0
Fara marele escroc Vasile Savoiu, care tine cheia banilor in primarie, nici Metescu, nici Wigler, nici chiar Oprescu n-ar fi putut fura nimic. Savoiu, in complicitate cu directoarea Geta Dragoi instaleaza oameni buni la toate in posturile de conducere din primarie si din institutiile subordonate. Eu cunosc foarte bine situatia de la Biblioteca Metropolitana unde prin manevrele efectuate de Savoiu si Dragoi a fost instalata o conducere mafiota (Anca Rapeanu, despre care exista suspiciuni rezonabile ca este una dintre amantele lui Savoiu, Ovidiu Dragulinescu, un impostor care fura pana si benzina din rezervoarele masinilor din BMB, Gabriela Constantinescu, o mamaie destinata a fi tap ispasitor in fata anchetatorilor) care a adus institutia in sapa de lemn, deoarece nu fac decat sa alimenteze firmele capusa trimise de Savoiu.Sper sa-i vad cat mai curand langa Metescu si Wigler!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h