Prefectura: Programul BEI al lui Oprescu, unul din punctele slabe ale bazei materiale din învăţământProgramul BEI prin care au fost reabilitate 56 de şcoli din Bucureşti din bani europeni reprezintă "unul din punctele slabe" ale bazei materiale a învăţământului din Bucureşti, din cauza întârzierilor acumulate în cei 7 ani de derulare a programului. Asta consemnează un raport al Prefecturii Municipiului Bucureşti vizavi de infrastructura educaţională din Capitală, în vederea începerii anului şcolar 2013-2014. 

102 scoli din Capitala sunt reabilitate prin programul BEI (Foto: Grup RC)
102 școli din Capitală sunt reabilitate prin programul BEI (Foto: Grup RC)

În noul an şcolar, Bucureştiul va avea funcţionale 425 de unităţi de învăţământ, dintre care 129 de grădiniţe, 171 de şcoli gimnaziale şi 104 licee. Alături de acestea, în Bucureşti există 189 de unităţi de învăţământ particular. 

În raportul Prefecturii se consemnează faptul că întârzierile în reabilitarea şcolilor prin bani europeni reprezintă o slăbiciune a infrastructurii educaţionale din Bucureşti. "Lucrările, demarate în perioada 2006–2008, au trenat pe parcursul acestor ani din varii motive, în prezent fiind finalizate doar un număr de 56 de unităţi şcolare, din totalul celor 102 cuprinse în proiect, adică numai cu puţin peste jumătate", scriu reprezentanţii Prefecturii într-un comunicat remis B365.ro.

Prefectura evidenţiază că programul BEI de reabilitare, demarat de Primăria Capitalei, reprezintă o oportunitate însemnată pentru modernizarea şi ridicarea învăţământului din Capitală la nivelul standardelor educaţionale din Europa. Această oportunitate este nevalorificată, însă, la parametrii optimi.

De asemenea, raportul prefecturii arată că, la această dată, nu sunt autorizate sanitar de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti un număr de 45 de unităţi şcolare, din totalul de 425, aşadar peste 10 la sută, cauzele cele mai numeroase fiind cuprinderea acestora în programul de reabilitare BEI, lipsa personalului medical la cabinetele medicale, igienizarea necorespunzătoare ş.a.

Se află, în prezent, în funcţiune peste 8.900 de camere de supraveghere (din care 30 la sută la exterior şi 70 la sută în interior), iar în ceea ce priveşte împrejmuirea incintelor, sunt încă 10 unităţi de învăţământ care nu au un asemenea gard împrejmuitor.

Numărul de preşcolari şi elevi, preconizat a fi cuprins în învăţământul preuniversitar din Capitală în anul şcolar 2013–2014, se ridică undeva la peste 242 de mii, circa 40 de mii dintre aceştia fiind preşcolari.

Cât priveşte încadrarea cu personal didactic şi personal didactic auxiliar, este estimat pentru acest an şcolar – la nivelul Capitalei – un număr de 16.500 de norme, inferior cu 200 perioadei 2012–2013.

Etichete: scoli bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE