Exorbitant: Oprescu plătește chirie de 1 milion de euro doar pe lifturile de la PrimăriePrimăria Generală a Capitalei doreşte prelungirea cu încă 3 ani a contractului de închiriere a sediului din Splaiul Independeţei, cu un cost suplimentar total de 1 milion de euro, urmare a adăugării unui spaţiu de 1.000 de metri pătraţi. Este vorba de apariția unor"lifturi exterioare" la clădire, dacă e să cităm Expunerea de motive pentru Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București. Suma totală plătită de Primăria Capitalei pe chirie ajunge la 16,7 milioane euro.

Principala schimbare cu care vine noul contract de închiriere propus de municipalitate este actualizarea suprafeţei imobilului din Splaiul Independenţei, aceasta crescând cu aproape 1.000 de metri pătraţi.  ca urmare a construcţiei a trei lifturi exterioare din decembrie 2010.

Conform noului contract, Primăria va trebui să plătească în plus peste 1 milion de euro la chirie pentru perioada totală, de 6 ani, de închiriere. Banii în plus plătiţi de municipalitate reprezintă atât diferenţa la preţul chiriei din ultimii doi ani de închiriere, de când a crescut suprafaţa, ce va fi achitată retroactiv, cât şi banii în plus ce vor trebui să fie plătiţi conform noului contract în următorii 3 ani în care Primăria va ocupa clădirea din Splaiul Independeţei 291-293.

Conform contractului original, aprobat în 2009 de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Primăria urma să plătească o chirie de aproximativ 2,7 milioane de euro pe an, timp de 3 ani. Deşi preţul pe metrul pătrat este acelaşi şi în noul contract, suprafaţa excedentară va creşte preţul chiriei astfel încât Primăria va trebui să achite aproape 3 milioane de euro pe an pentru închiriere, inclusiv pentru ultimii doi ani, de când s-a extins suprafaţa închiriabilă. Mai mult, prețul dat de Primărie este de aproape două ori mai mare decât prețul pieței. Potrivit unui studiu realizat de ESOP, chiria in vestul Capitalei (incluzand si zona unde se afla sediul Primariei) este de circa 10/euro/mp/luna, negociabil, iar Primăria plătește 17,84 euro/mp.

Pentru închirierea imobilului din Splaiul Independeţei timp de 6 ani, Primăria va plăti în total 16,7 milioane de euro până în 2015. Cu aceşti bani, Primăria şi-ar fi putut construi propriul sediu sau ar fi putut cumpăra chiar clădirea din Splaiul Independeţei, care a fost vândută în 2010 cu 11 milioane de euro, bani care reprezintă chiria plătită de Primărie în 3 ani şi jumătate

Noul contract mai cuprinde o clauză prin care "în caz de opțiune privind cumpărarea imobilului, sumele achitate în ultimul an de proprietar se vor deduce din prețul final al imobilului”. Astfel, Primăria ar putea plăti mai puţin cu 2,9 milioane de euro pentru cumpărarea clădirii, dar banii plătiţi în anii anteriori nu vor mai putea fi recuperaţi.

Consilierii Partidului Democrat Liberal nu vor vota proiectul de Hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere în forma actuală, a anunțat Mihai Atănăsoaei, responsabil cu comunicarea al PDL București. 

A crescut chiria, pe șest, cu 500.000 de euro

De altfel, suprafaţa noului sediu al Primăriei din Splaiul Independenţei este sursa unor acuze la adresa municipalităţii, ivite la începutul acestei săptămâni. Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui control la Primăria Capitalei, că din dispoziţia lui Sorin Oprescu s-au plătit 500.000 de euro în plus la chirie pentru sediul de pe Splaiul Independenţei faţă de preţul aprobat în 2009 de Consiliul General. Mai exact, inspectorii susţin că în contract este trecut un spaţiu de închiriere mai mare decât suprafaţa reală. În replică, Primăria s-a angajat să măsoare din nou spaţiile închiriate.

Primăria s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei în martie 2010, datorită stării avansate de degradare în care se afla fostul sediu din Bulevardul Regina Elisabeta, nr.47. Clădirea de lângă Parcul Cişmigiu, mai veche de 100 de ani, se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de consolidare a clădirii de lângă Parcul Cişmigiu au fost oprite însă după ce Primăria a reziliat contractul cu vechiul proiectant la sfârşitul lui 2010. 

 

Etichete: Consiliul General, Primăria generală, promo, Sorin Oprescu, Splaiul Independenţei

0/8 COMENTARII
Nume*
01 feb 14:02
+0
VOTURI
-0
Decat ca in turul 1 nu a fost asa cum zici matale Adica decat ca ditefenra erea de vro juma da procent.Si nu ne mai aburiti cu profesionismul in exit poll. N-am uitat alegerile prezidentiale din 2009, turul 2. Singurii care au dat bine au fost cei de la CURS, 50,8% pentru Geoana (pe voturile exprimate pe teritoriul Romaniei) si au fost in marja de eroare. http://yykkjlstkv.com [url=http://zpknnvz.com]zpknnvz[/url] [link=http://moarudjkjh.com]moarudjkjh[/link]
Nume*
17 ian 19:06
+0
VOTURI
-0
Thakns for taking the time to post. It's lifted the level of debate
Nume*
16 ian 02:35
+0
VOTURI
-0
Ta-ta-ta-ta-ta:Intra in scena un functionar pulbic cu o vechime deloc de invidiat, pe altarul administratiei pulbice locale.Primarul Oprescu nu prea are ce sa faca. Asa cum Boc cel mic da 5 ordonante, care daca erau legi, erau neconstitutionale, Consiliul General a adoptat o hotarare prin care firmele de salubrizare incheie contract direct cu primariile de sector, la nivelul Primariei Capitalei fiind doar un amarat comandament de deszapezire care monitorizeaza centimetrii de zapada. Nu prea are ce sa faca. Nu zic, ca daca ar fi avut aceasta competenta, am fi circulat noi mai bine, dar pana una alta cam asta e realitatea. Hai sa-ti mai spun o veste buna: Sectorul 5 este singurul sector care nu are incheiat niciun contract cu vreo firma de salubritate. Cred ca ti-ai varsat naduful in calitate de sofer. Dar albul asta imens si frumos si sficuiala fulgilor peste obraz m-au determinat sa merg numai pe jos, ceea ce m-a facut sa-mi amintesc de copilarie.Frumoasa iarna !
Contrariat
28 sep 11:33
+0
VOTURI
-0
vad ca sunt cativa revoltati aici (ionel neagu si vali) care nu sunt impotriva lui poprescu ci a pedelimii... doamne, cata prostie...
sa va zic ceva voua (astia doi fanii lui poprescu). cu banii astia ridica propria primarie, dar nu asta conteaza, ci cat de multi bani sa cheltuiasca din buget ca sa bage bani la buzunar. dar na, prostii trebuie sa-si faca idoli, poprescu, tonta, piliescu, voiculescu si nastase, exact paduchii romaniei...
Vali
28 sep 09:43
+0
VOTURI
-0
Si ce vrea pedelimea?Sa mute Sorin Oprescu primaria la Vasilati?Daca sunt asa de revoltati pedelacii
sa ofere gratis sediul din Modrogan!
i_on
28 sep 08:08
+0
VOTURI
-0
Oprescu a fost mereu hotul hotilor, numai cine nu vrea nu vede asta. Vorbe multe, somn mult, treaba putina si spagi muuuuulte
Dan
28 sep 06:23
+0
VOTURI
-0
Incredibil ce business imobiliar face Oprescu in plina criza! Parca zicea ca nu are bani....
Ionel Neagu
27 sep 19:29
+0
VOTURI
-0
E clar!Stim noi cam cate parale fac vorbe lui Atanasoiaei,fostul mare franar al lui Sorin Oprescu!
E ca si cum am auzi-o vorbind pe Elena Udrea!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h