PREMIERĂ în România: Nu se vor mai importa gaze din Rusia, din 2016. ANRE: Preţul gazelor va scădeaÎncepând de anul viitor, România nu va mai importa gaze din Rusia. Autorităţile anunţă că, în urma acestei măsuri, preţurile pentru consumatori vor scădea cu 10%.

Romanii vor plati mai putin pentru gaze, din 2016
Românii vor plăti mai puțin pentru gaze, din 2016
Foto: newsbucovina.ro

„Ne aşteptăm ca anul viitor să avem un excedent de gaze pe piaţa internă. Sigur nu vom mai depinde de gazele de import", a anunţat Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE).

Anul acesta importul de gaze din Rusia a fost de doar 3% din consumul total, scrie Digi24.

„Anul viitor dacă vorbim strict de preţul gazelor, preţul la gaze va scădea cu 10% la consumatorul final", a mai spus Nicolae Havrileţ.

Ieftinirile despre care vorbesc autorităţile ar urma să se aplice de anul viitor, de la 1 iulie.

Scăderea importului de gaze din Rusia nu este neapărat o veste bună. Asta arată în primul rând reducerea activităţii industriale şi închiderea multor fabrici. În urmă cu zece ani România consuma 18 miliarde metri cubi de gaze, iar importurile din Rusia reprezentau 25%. În prezent consumă 11 miliarde şi, automat, de importuri nu mai avem nevoie.

Închiderea combinatelor chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae, care asigurau 20% din totalul consumului de gaze din România, a dus la excedentul de metan de pe piaţă.

„Efectiv producţia de amoniac din gaz s-a oprit în luna mai 2014. Din necesarul de 2 milioane tone de îngrăşământ anual, în România s-a produs 700 atât cât a livrat pe piaţa internă Azomureş", a spus Lucian Cupu, lider de sindicat combinat îngrăşăminte.

Pierzând o bună parte din exporturi, ruşii de la Gazprom marchează şi ei premiere: ies cu gazele la licitaţie şi le scad preţul până la 230 de dolari, faţă de peste 500 de dolari cu cât vindeau gazele în 2011.

„Gazpromul intenţionează să schimbe modul lor tradiţional de a vinde gaze pe termen lung. Intrând şi ei într-un mecanism de vânzare a gazelor pe bursă", a spus Dumitru Chisăliţă, specialist în domeniul gazelor naturale.

Etichete: gaze, import, premiera, premiera romania, rusia

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE