Premierul Cioloş, chemat de urgenţă în Parlament pentru a da explicaţii în cazul AntenelorPremierul Dacian Cioloș este chemat, miercuri, în regim de urgenţă, în fața Parlamentului pentru a da explicații în legătură cu situația în care se află posturile trustului Intact, respectiv Antena 1 şi Antena 3, după notificarea ANAF. Propunerea făcută de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost votată de plen cu 70 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și trei abțineri.

Premierul Ciolos, chemat in Parlament de Tariceanu pentru a da explicatii pe tema Antenelor
Premierul Cioloş, chemat în Parlament de Tăriceanu pentru a da explicaţii pe tema Antenelor

Senatul a decis, marţi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premier pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care preşedintele Senatului a calificat-o drept "un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihiliare a presei".

ANAF a somat televiziunile trustului Intact să evacueze sediile în care acestea își desfășoară o parte din activitate.

Fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, este cel care a dispus emiterea unei somații de evacuare a Antenei 3 și a celorlalte firme care au sediul în clădirile confiscate de la Dan Voiculescu, precum si instituirea de popriri pe conturile lui Mihai Gadea, Daniel Constantin, Camelia si Corina Voiculescu - toți având datorii la Dan Voiculescu.

CITEŞTE ŞI Gelu Diaconu a dispus evacuarea Antenei 3.Datoriile pe care Gâdea le are față de Voiculescu, poprite

Șeful Senatului a vorbit despre "un grav atentat la libertatea de exprimare" în cazul posturilor grupului Intact.

"În baza articolului 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii şi vreau să fiţi de acord ca, în numele Senatului, să cerem primului ministru al României mâine să vină de urgenţă în faţa Senatului să dea explicaţii referitoare la acţiunea unor instituţii din subordinea Guvernului, care nu pot fi puse în registrul economic al unor sume de bani", a spus preşedintele Senatului.

 "Este practic un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi al libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, nu putea fi omisă. Descinderea brutală şi supranumerică desfăşurată de ANAF la adresa unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care nu au lipsit probabil folosirea gazelor lacrimogene, asta era ceea ce se mai putea face în plus, mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în Romnia în ultima perioadă", a adăugat Tăriceanu.

La rândul său, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a spus că social-democraţii se raliază acţiunii lui Tăriceanu.

"PSD nu poate asista nepăsător la această tentativă de suprimare a unui post de televiziune din România – stat European, România membru al UE", a susţinut Fifor.

O poziţie similară a avut-o şi reprezentantul UDMR, Verestoy Attila. "Nu putem fi bănuiţi că iubim Antena 3, nu putem fi acuzaţi că suntem partizani pentru a susţine o cauză a unui post de media. (...) În concepţia noastră democraţia înseamnă să asigurăm dreptul de a spune părerile celor care nu sunt de acord cu noi, de aceea considerăm că e un precedent periculos de a introduce pe cale administrativă o măsură care, în consecinţă, înseamnă suprimarea dreptului de expunere a unor opinii în media din ţara noastră", a opinat Verestoy Attila.

Senatorul liberal Marius Obreja a spus că PNL încurajează şi sprijină acţiunile instituţiilor statului "de la cap şi până la coadă", dar nu pot fi de acord cu "abuzuri".

"PNL şi nici eu nu putem însă să fim de acord cu momentele sau acţiunile în care instituţiile îşi depăşesc atribuţiunile sau intră într-o zonă a abuzului", a menţionat Obreja.

Antena 1 și 3 au primit ordin de evacuare de la ANAF. REACȚIILE LUI MIRCEA BADEA ȘI MIHAI GÂDEA

"Statul român închide cinci televiziuni"

Acțiunea ANAF împotriva a cinci televiziuni este "profund nedemocratică și un atentat împotriva libertății de expresie", a declarat marți președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea.

"Această acțiune e clar un atentat împotriva libertății de expresie a presei. Nu există niciun fel de explicație logică pentru care funcționarii ANAF îi legitimau pe cei care muncesc acolo. S-a ajuns în situația în care i-au legitimat și pe cei cere ieșeau de la emisiuni, membri ai unor partide, inclusiv senatori ai României. Ei au procedat ca și cum ar fi desfășurat o acțiune într-o zonă infracțională, ca și cum ar fi fost într-un en gros sau într-o piață. (...) Nu există niciun fel de explicație pe baza căreia ANAF să procedeze în acest fel", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Dragnea a acuzat faptul că "statul român închide cinci televiziuni".

Antena 3: Acțiunea ANAF amenință direct libertatea de exprimare

Reprezentanții Antena 3 consideră că ''acțiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv'' și subliniază că mutarea facilităților celor cinci televiziuni, în termenul dat, este imposibilă.

Comunicatul Antenei 3:

"Postul de televiziune Antena 3, parte a grupului de presa Intact, condamnă acțiunea abuzivă din data de 15 februarie 2016 a Direcției Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, prin care s-a dispus evacuarea, în termen de cinci zile, a mai multor imobile, printre care și sediile celor cinci televiziuni ale grupului Intact.

Considerăm că acțiunea, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv.

Articolul 30 din Constituția României precizează clar, la punctul 1, ca „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile", iar la aliniatul 4 „Nici o publicaţie nu poate fi suprimată", în concordanță cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prin modul în care s-a acționat – inclusiv prin intimidarea angajaților, vizitatorilor și a colaboratorilor aflați în sediu, care au fost legitimați, fotografiați, interogați – se vădește clar intenția de a suprima instituții de presă, de a împiedica desfășurarea activității jurnalistice, fiind imposibilă, din punct de vedere tehnic, logistic și uman, mutarea în cinci zile a tuturor facilităților celor cinci televiziuni. Socotim abuziv demersul din 15 februarie 2016, întrucât societăților media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o soluție corectă în urma sentinței din 8 august 2014: nu li s-a permis nici închirierea spațiilor pentru care, de altfel, legea și instanțe din România au recunoscut chiar dreptul de preemțiune, si nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spațiilor confiscate.

Antena 3, prin reprezentanții lor legali, va continua demersurile judiciare pentru a pune capăt unui astfel de abuz, încrezători fiind că într-un stat de drept, într-o democrație, Justiția este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restrânsă, nici eliminată.

Mulțumim zecilor de mii de români care ne-au transmis mesaje de susținere și solidaritate și îi asigurăm că vom continua să ne facem meseria de jurnaliști, onest și cu profesionalism."

Antena 3 și Antena 1 au primit ordin de evacuare de la ANAF. Cele două televiziuni au cinci zile la dispoziție pentru a evacua sediul din Şoseaua Bucureşti - Ploieşti.

Etichete: antana 1, antena 3, evacuare ANAF, parlament, premierul Ciolos, urgenţă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE