Preşedintele Germaniei, la Cotroceni: Dorim să consolidăm activitatea DNA ca a treia putere în statPreşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, i-au primit, luni, pe şeful statului german, Joachim Gauck, şi partenera sa, Daniela Schadt, aflaţi într-o vizită de stat în România, oficialul german având programată o întâlnire şi cu premierul Dacian Cioloş, dar şi o vizită la Sibiu.

Presedintele Germaniei, la Cotroceni: Dorim sa consolidam activitatea DNA ca a treia putere in stat
Preşedintele Germaniei, la Cotroceni: Dorim să consolidăm activitatea DNA ca a treia putere în stat
Foto: presidency.ro

UPDATE Administraţia Prezidenţială a rectificat luni seara traducerea declaraţiilor preşedintelui german, Joachim Gauck, referitoare la DNA, precizând că a fost vorba de o inexactitate şi că traducerea a fost asigurată de Ambasada Germaniei la Bucureşti.

''În urma unei inexactităţi de traducere în cadrul transcrierii declaraţiei Preşedintelui Republicii Federale Germania, vă transmitem versiunea corectă a paragrafului. Precizăm faptul că serviciul de traducere a fost asigurat de către Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti'', se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Versiunea corectată este: ''Justiţia are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei şi nu parte a problemei, şi aici aş dori să amintesc în mod special activitatea DNA – este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci şi a celui politic. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare şi luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societăţii pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat – luăm în serios toate acestea. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare şi luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societăţii pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat – luăm în serios toate acestea''.

Versiunea anterioară transmisă de Administraţia Prezidenţială era: ''Justiţia este în stare să ofere soluţii la problemele existente. Aş dori să subliniez în mod deosebit activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la care porneşte un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, ci şi către politic. Este unul din pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte şi dorim să consolidăm activitatea, de pildă, a DNA ca a treia putere în stat''.

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că antreprenorii germani din ţara noastră aşteaptă condiţii-cadru legale viabile din partea statului român şi a lăudat activitatea DNA, pe care o consideră unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă.

''Pentru a beneficia de potenţialul existent şi pentru a putea oferi cetăţenilor României evoluţiile pe care ei le aşteaptă, pe lângă spiritul antreprenorial pe care îl putem oferi, avem nevoie însă şi de condiţii-cadru legale viabile. Noi vă urmărim cu mare atenţie evoluţiile, domnule preşedinte. Cu mare plăcere constat că sprijiniţi aceste reforme, că o face Guvernul României şi mai ales în ceea ce priveşte combaterea corupţiei de către justiţie aveţi realizări importante. Justiţia este în stare să ofere soluţii la problemele existente'', a spus preşedintele Republicii Federale Germania, citat de Mediafax.

Joachim Gauck a lăudat activitatea DNA.

''Aş vrea să subliniez în mod deosebit activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de la care porneşte un semnal îndreptat nu numai către economie, mediu de afaceri, dar şi către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte şi dorim să consolidăm activitatea de pildă a DNA-ului, ca a treia putere în stat'', a subliniat preşedintele german.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că justiţia poate să lucreze mai repede decât se pot schimba mentalităţile şi că, deşi au fost aleşi la locale politicieni care au probleme cu legea, există un sprijin larg pentru lupta anticorupţie, iar rezultatele se vor vedea şi în plan electoral.

''Lupta anticorupţie este o luptă extrem de dificilă şi complicată pentru România. Este o luptă care nu se desfăşoară doar în planul justiţiei, ci sper să se desfăşoare şi în planul mentalităţilor, doar că justiţia poate să lucreze relativ mai repede decât se pot schimba mentalităţile. Este foarte complicat pentru societatea românească de a urmări de ce anumite faze ale luptei anticorupţie se petrec într-un fel, dar toate aceste chestiuni nu sunt motive de şovăire, vom continua neabătuţi lupta anticorupţie, fiindcă această luptă este vitală pentru România'', a afirmat şeful statului,

El a apreciat că doar o clasă politică care s-a reformat poate să fie garantul pentru o dezvoltare democratică sănătoasă şi pentru o economie sănătoasă în România.

''În acest sens, cred că nu trebuie supraevaluat faptul că, în unele situaţii, şi trebuie să recunoaştem, foarte punctuale, anumiţi politicieni care au anumite probleme cu legea, au fost aleşi la alegerile locale. Eu sunt convins că există un sprijin larg al alegătorului român pentru lupta anticorupţie şi, în acest sens, cu siguranţă, vom vedea rezultatele şi în plan electoral'', a conchis şeful statului.

Klaus Iohannis, i-a cerut, pe de altă parte, omologului său german, Joahim Gauck, să ofere ţării noastre expertiza sa pentru înfiinţarea cât mai rapidă la Bucureşti a Muzeului Naţional al Comunismului.

''Doresc să subliniez faptul că această vizită are o simbolică aparte. Preşedintele Gauck este o personalitate de referinţă pentru revoluţia anti-comunistă din Republica Democrată Germană şi reunificarea Germaniei. În acelaşi timp, este şi un vechi prieten al României, fiind binecunoscut interesul său autentic pentru procesul de transformare post-comunistă din ţara noastră. De aceea, am discutat şi importanţa asumării trecutului la nivelul societăţii. În acest context, i-am vorbit despre intenţia mea de a înfiinţa cât mai curând la Bucureşti un Muzeu Naţional al Comunismului. Este o iniţiativă care oglindeşte responsabilitatea noastră ca naţiune şi hotărârea fermă de a nu uita'', a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului român a mai spus că eforturile statului german în privinţa păstrării memoriei experienţelor totalitare pe care le-a parcurs în secolul XX constituie un veritabil model.

''În consecinţă, sprijinul german în această materie ne-ar fi de un real folos şi, de aceea, l-am rugat pe Preşedintele Gauck, cunoscând contribuţia sa valoroasă în acest domeniu, să susţină schimbul de experienţă şi să ne ofere expertiza germană. Ne dorim un muzeu construit după cele mai înalte standarde, care să devină o instituţie de educaţie şi de amintire'', a adăugat preşedintele Iohannis.

Etichete: Joachim Gauck, Klaus Iohannis, presedinte Germania, presedinte Germania Cotroceni

0/1 COMENTARII
dudu
20 Jun 23:09
+0
VOTURI
-0
cum adica : "dorim să consolidăm activitatea de pildă a DNA-ului, ca a treia putere în stat"
a venit cretinoidul asta de neamt la sluga lui de la Sibiu sa -i transmita ce sa faca romanii din colonia UE?
si nu iese nimeni in strada sa-l fugareasca pe johannis de la cotroceni?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE