CSM a votat SESIZAREA CCR în cazul OUG de modificare a codurilor penalePreşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţa CSM de miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, unde urmează să fie avizată OUG privind modificarea Codului penal, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Iniţiativa de sesizare a CCR a fost a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, fiind susţinută şi completată de membrii CSM.

Judecătoarea Andrea Chiş, membru CSM, a spus că sesizarea ar trebui completată cu o cerere ca în decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care se va constata existenţa unui conflict de natură constituţională între cele două puteri, să se arate şi care sunt consecinţele ordonanţei de urgenţă. Ea a precizat că CCR ar putea să se pronunţe expres şi asupra valabilităţii OUG de modificare a codurilor penale.

"Noi nu credem că un act abuziv poate să producă efecte şi în acest sens trebuie să se pronunţe la un moment dat Curtea Constituţională. Fiind o situaţie fără precedent, eu cred că există motive suficiente să se revină asupra propriei jurispudente. (...) Acum este un moment istoric în care Curtea Constituţională poate să interpreteze ce înseamnă conflict constituţional şi care sunt atribuţiile ei concrete atunci când soluţionează un astfel de conflict. Dacă s-ar limita la doar să constate existenţa conflictului, această atribuţie nu ar mai avea niciun sens, ar fi lipsită de efecte juridice", a arătat judecătoarea Andrea Chiş.

Un alt membru al CSM a arătat că nu credea că va ajunge să vadă un astfel de mod de a legifera într-o ţară democratică. Acesta a arătat că în cadrul sesizării privind existenţa unui conflict de natură constituţională ar trebui să fie vizat implicit faptul că CSM a fost în imposibilitatea de a da aviz pe OUG de modificare a codurilor penale, întrucât Guvernul a adoptat deja ordonanţa.

"Nu credeam că pot vedea un astfel de mod de a legifera într-o lume civilizata din care ne-am dori să facem parte", a spus judecătorul Bogdan Mateescu.

Procurorul Codruţ Olaru a arată că votul său este pentru susţinerea iniţiativei şefei CSM de a sesiza Curtea Constituţională. „Cred că suntem cu toţii de acord că este măsura cea mai potrivită şi echilibrată în raport cu ceea ce trăim zilele acestea", a arătat Olaru.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că în sesizarea CCR trebuie să se arate că Executivul trebuie să aibă în vedere principiile constituţionale atunci când legiferează şi să fie conştient de faptul că nu poate depăşi acest cadru legal, iar Curtea Constituţională să se pronunţe şi asupra consecinţelor actului normativ.

Andrea Chiş a intervenit şi a spus că ar trebui ca membrii CSM să voteze public în cazul sesizării CCR, act care ar însemna şi o exprimare publică a susţinerii iniţiativei preşedintelui CSM.

Propunerea a fost acceptată, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, în unanimitate, la vedere, sesizarea CCR cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptate marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat miercuri şedinţa CSM, a propus preşedintelui Consiliului sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie.

Şeful statului a arătat că, în opinia sa,"conflictul instituţional este evident".

"Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz", a spus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că CCR "are libertatea să decidă" asupra chestiunii, inclusiv prin anularea actului normativ. "Este important să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ", a mai spus preşedintele, la plecarea de la CSM.

Preşedintele nu a vrut să comenteze dacă OUG este dată "cu dedicaţie", dar a precizat că modul în care a fost adoptată riscă să pună sub îndoială statul de drept.

Plenul CSM a avut pe ordinea de zi anunţată doar avizarea OUG privind codurile penale. În condiţiile în care OUG a fost adoptată marţi noapte de Guvern, care nu a mai aşteptat avizul CSM, ordinea de zi a rămas fără obiect, astfel că plenul a suplimentat şi ulterior a adoptat sesizarea Curţii Constituţionale în cazul existenţei unui conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă.

Iohannis: Mă gândesc să-i fac o vizită Avocatului Poporului. Nu mi-e dor de el, dar vreau să-i transmit că aşteptăm o luare de poziţie

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în şedinţa CSM, că se gândeşte să îi facă o "vizită" Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-i transmite personal că se aşteaptă o luare de poziţie a sa cu privire la OUG pe tema legilor penale.

Afirmaţiile au venit în mijlocul unor discuţii pe tema oportunităţii sesizării Curţii Constituţionale pe tema OUG emisă marţi seara de Guvern, care modifică legile penale.

Procurorul şef al României, Augustin Lazăr, a declarat, ironic, că în această iniţiativă ar trebui chemat şi Avocatul Poporului. "Ar putea fi chemat şi avocatul pop să ia atitudine în această problemă, că am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă", a spus Lazăr.

Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit spunând că ar trebui să îi facă "o vizită", pentru a discuta aceste lucruri.

"Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (miercuri - n.r.). Nu l-am văzut de mult. Nu mi-e dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că aşteptăm cu toţii o luare de poziţie", a spus preşedintele.

UPDATE 09:20 - Iohannis propune CSM sesizarea Curţii Constituţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a propus CSM să discute, miercuri, şi sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie. "Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic", a afirmat preşedintele Iohannis, subliniind că trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional.

Iohannis a precizat, la începutul şedinţei, că a venit la CSM pentru a hotărî împreună cum se poate continua după adoptarea de către Guvern a OUG de modificare a codurilor penale.

"Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic, asta nu se poate. E o ofensă adusă justiţiei şi dumneavoastră răspundeţi de independenţa justiţiei şi eu cred că ea a fost încălcată şi este încălcată prin astfel de comportamente în mod grav", a spus preşedintele.

El a subliniat că "trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional".

UPDATE 10.10: 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a reacționat după ce Guvernul a adoptat ordonanța pe justiție. Acesta a spus că Avocatul Poporului nu are competență de a ataca la CCR ordonanța de urgență.

„Noi nu avem competenta de a ataca la Curte", a declarat Victor Ciorbea.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Gheana, a declarat, miercuri dimineaţă, la sosirea la sediul instituţiei, unde la ora 9.00 va începe şedinţa CSM pentru avizarea OUG privind modificarea codurilor penale, a spus că trebuie chibzuit, pentru a nu fi luate hotărâri la presiunea situaţiei

"Este programată şedinţa cu ordinea de zi aşa cum am conceput-o aseară, fiind solicitată OUG privind modificarea Codului penal şi de procedură penală. Vom vedea care este soluţia pe care o vom pronunţa. Domnul preşedinte Iohannis, dacă vine, va prezida şedinţa CSM", a spus preşedintele CSM.

Întrebat ce se mai poate face pentru întoarcerea OUG, Ghena a spus: "Trebuie să chibzuim, nu luăm hotărâri la presiunea impulsurilor şi a situaţiei".

Întrebată despre modul în care a fost adoptată OUG, "la ceas de seară", Mariana Ghena a spus: "Grabă, mare grabă".

Iohannis a participat la şedinţa CSM şi la începutul lunii ianuarie, alături de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, odată cu formarea noului plen. Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct: Solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM.

Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00, a amintit Leca.

Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

Etichete: CSM, iohannis, Klaus Iohannis, sedinta csm

0/1 COMENTARII
VOLKSBANK
01 feb 11:22
+0
VOTURI
-0
OFF, TE CUPRINDE SENTIMENTUL DE REPULSIE LA ADOPTAREA UNOR ASTFEL DE ORDONANTE IMBECILE!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE