Preşedintele Iohannis, primit cu salve de tun de Erdogan, la Palatul Prezidențial din AnkaraPreședintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Palatul Prezidențial din Ankara, cu 21 de salve de tun, fiind organizată o ceremonie militară la care au participat 132 de soldați.

Klaus Iohannis in Turcia
Klaus Iohannis în Turcia
Foto: evz.ro

În cadrul ceremoniei s-au intonat imnurile naționale ale celor două țări, iar șeful statului român a salutat garda de onoare. Un element de culoare al evenimentului l-a constituit un grup de soldați turci costumați în uniforme militare istorice reprezentând cele 16 regiuni ale acestui stat, potrivit Agerpres.

În prima parte a zilei, președintele Iohannis a mers la Biserica ''Sfânta Mucenița Paraschevi'' din Istanbul, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu și lăcaș de cult al comunității românești din acest oraș. De asemenea, Iohannis a vizitat, la Istanbul, Moscheea Albastră și Muzeul Sfânta Sofia.

După-amiază, șeful statului s-a deplasat la Ankara, unde a depus o coroană de flori la Mausoleul Ataturk și a semnat în cartea de onoare. Tot la Ankara, Iohannis a depus o jerbă de flori și la locul atentatului terorist din 13 martie. Președintele Klaus Iohannis efectuează până joi o vizită oficială în Turcia.

"România şi Turcia au obiectivul comun de suplimentare a contribuţiilor pentru garantarea securităţii şi stabilităţii regionale. Prin urmare, dialogul nostru în materie de securitate este intens, în căutarea soluţiilor pentru atingerea acestui obiectiv", a declarat Klaus Iohannis într-un interviu acordat agenţiei turce Anadolu, conform Mediafax.

Iohannis, aflat în vizită de stat în Turcia, a atras atenţia că există ameninţări regionale.

"Securitatea în regiunea Mării Negre a fost afectată recent de o atitudine de indiferenţă faţă de reglementările internaţionale prin ignorarea aranjamentelor şi angajamentelor de securitate la nivel european şi prin acţiuni constante de suplimentare a capacităţilor militare", a spus Iohannis, afirmând că aşteaptă de la summitul NATO programat în iulie la Varşovia măsuri pentru consolidarea securităţii maritime în zona Mării Negre.

"În Est, am asistat la anexarea ilegală a regiunii Crimeea şi la consolidarea în mod constant a capabilităţilor militare, cu scopul extinderii puterii în regiune şi mai departe, cum s-a întâmplat în Siria", a precizat preşedintele României.

Etichete: iohannis vizita turcia, Klaus Iohannis, Recep Tayyip Erdogan, turcia

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h