Klaus Iohannis, în Parlamentului: Îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în PIAŢA VICTORIEIKlaus Iohannis s-a adresat Parlamentului, marţi, de la ora 12, cu un mesaj legat de modificarea codurilor penale şi de reacţiile generate de aceasta. Liderii coaliţiei guvernamentale i-au cerut ca mesajul să conţină şi un apel la calm, în contextul amplelor proteste în mai multe oraşe ale ţării. Klaus Iohannis, în şedinţa plenului reunit: Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor. După declaraţia sa, parlamentarii PSD au început să părăsească sala. În replică, şeful statului le-a spus: "Aţi obosit deja? Ghinion". Preşedintele a avertizat că dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile. Preşedintele şi-a încheiat discursul felicitând părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie şi a cerut parlamentarilor să păstreze democraţia şi ţara curate pentru viitorul României.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

"Îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei, pentru o lecţie autentică de democraţie. Doamnelor şi domnilor, să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţara curate la propriu şi la figurat pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României", şi-a încheiat Iohannis discursul în aplauzele celor rămaşi în sală.

"Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune în care autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Parlament puternic, o naţiune cu un guvern performant sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile, pe câţiva politicieni din situaţii dificile?", a spus Iohannis.

Preşedintele a continuat: "Merită România aceste sacrificiu pentru câţiva politicieni? Aceasta e întrebarea, acesta e scopul referendumului".

"O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta e întrebarea: ce fel de naţiune vrem să fim? Şi pentru a afla voinţa suverană a poporului român voi convoca referendum", a subliniat Klaus Iohannis.

"Retragerea OUG 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puţin, iar alegerile anticipate sunt în această fază prea mult", a declarat Iohannis, arătând că PSD trebuie să vină cu soluţia.

La sosire, preşedintele a fost aplaudat îndelung de către parlamentarii opoziţiei, fiind întâmpinat însă doar de către liberalul Cătălin Predoiu, vicepreşedinte al Camerei şi de către Mihai Goţiu (USR), vicepreşedinte al Senatului. Preşedintele a mulţumit pentru primirea foarte frumoasă şi a spus că s-ar fi adresat şi Guvernului, dar "nu-i bai", că la ei a fost deja.

Preşedintele Iohannis a trimis, vineri, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului prin care le-a adus la cunoştinţă intenţia sa. "Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii", se arată în scrisoare.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicitării lui Iohannis astfel încât şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10 pentru a dezbate bugetul va fi întreruptă pentru ca deputaţii şi senatorii să asculte mesajul prezidenţial. După mesajul acestui dezbaterile pe buget vor fi reluate.

Chiar dacă Guvernul a aborgat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial. "Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!", a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

La mesajul preşedintelui va asista şi primul-ministru Sorin Grindeanu, potrivit programului oficial al acestuia anunţat de biroul de presă de la Palatul Victoria.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa luni, la Parlament, că mesajul pe care preşedintele Klaus Iohannis urmează să îl adreseze în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va fi unul echilibrat, iar şeful statului va lansa un apel la calm şi stabilitate aşa cum au făcut şi social-democraţii.

Mâine (marţi – n.r.) sper ca preşedintele să aibă un mesaj echilibrat şi un apel la calm şi la stabilitate pe care îl avem şi noi. Dar o să vedem mâine ce mesaj", a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre mesajul pe care Klaus Iohannis îl va transmite, marţi, Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat preşedintelui Iohannis, luni, o scrisoare deschisă în care îi cere să uzeze de influenţa sa asupra protestatarilor pentru a-i determina pe aceştia să pună capăt manifestaţiilor.

Etichete: Klaus Iohannis, modificare coduri penale, parlament

0/1 COMENTARII
O sa ma duc si eu cu soacra
07 Feb 19:49
+0
VOTURI
-0
Poate da Dumnezeu de scap de ea. Si mai iau si un ban de la sorosisti. Politica ... da-o-n masa, vorba lu Brucan, romanii oricum e prosti/

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE