Preşedintele Klaus Iohannis critică Guvernul, după întâlnirea cu delegaţia FMIDelegaţia FMI a venit, marţi, la Palatul Cotroceni, pentru o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. După întâlnire, preşedintele României a transmis că "există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line" cu FMI.

Presedintele  Klaus Iohannis primeste, marti, delegatia FMI la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis primeşte, marţi, delegaţia FMI la Cotroceni
Foto: Facebook
Intalnirea dintre seful statului si delegatia FMI, condusa de Andrea Schaechter, seful misiunii Fondului in Romania, a început la ora 11.
 
După întâlnire, Administraţia Prezidenţială a transmis următoarele:
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit la Palatul Cotroceni, marţi, 20 octombrie a.c., vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, condusă de doamna Andrea Schaechter.

În cadrul întrevederii, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluții ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv. Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

În contextul în care, totodată, există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, Președintele României și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

În plus, discuţiile au reiterat importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice.

Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă.

Etichete: FMI, Klaus Iohannis

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE