Prețul fără taxe al carburanților din România- printre cele mai mari din UEPrețul fără taxe al carburanților din România- printre cele mai mari din UE. Doar șase state comercializează benzină mai scumpă și doar opt vând motorina cu un preț mai mare decât cel din țara noastră.

Pretul fara taxe al carburantilor din Romania- printre cele mai mari din UE
Prețul fără taxe al carburanților din România- printre cele mai mari din UE
Foto: cerceteaza.com

Cotatia petrolului este in continua scadere, ajungand sa chiar la minimul ultimilor 12 ani. De cateva zile sta sub 28 dolari barilul. Cum era de asteptat, oriunde in lume, preturile la carburanti s-au redus, fiind puternic influentate de cotatiile barilului de titei. Si in Romania au tot scazut, insa doar atat cat sa ajunga sa fie printre cele mai mari din Uniunea Europeana, informează Hotnews.ro.

Potrivit unei monitorizari realizate saptamanal de Comisia Europeana (Weekly Oil Bulletin), saptamana trecuta, Romania se afla in topul tarilor cu cel mai mare pret fara taxe la carburanti, aflandu-se mult peste media UE. In cazul benzinei, doar sase state comercializau benzina mai scumpa decat in Romania. In timp ce media pretulului fara taxe al benzinei era de 0,413 euro/ litru, in Romania era 0,463 euro/litru. Alte 21 de state inregistrau preturi mult mai mici, unele dintre ele nefiind producatoare de petrol ca Romania. De exemplu in Austria, tara dependenta de importurile de petrol si in care se afla OMV, actionarul Petrom, pretul era de 0,413 euro/litru. Preturi mai mici sunt si in Belgia, Croatia, Cehia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie.

Si in cazul motorinei, situatia este aceeasi. Media preturilor fara taxe in UE la motorina era 0,398 euro/litru, iar in Romania ajungea la 0,441 euro/litru. Doar in opt state, pretul fara taxe al motorinei il depasea pe cel din Romania. In Austria, de exemplu, pretul era de 0,407 euro/litru. Tarile care aveau preturi mai mici decat Romania la motorina: Austria, Belgia, Croatia, Estonia, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie

In Romania, pretul de baza al carburantilor a scazut intr-un ritm mult mai scazut decat cel al pretului total. In vara, pretul fara taxe era undeva la media UE. Acum este semnificativ peste medie. Daca pretul de baza ar fi fost mentinut cel putin la media UE, carburantii din Romania ar fi fost mult mai ieftini decat acum.

Etichete: benzină, motorină, pret carburanti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE