Preţul gazelor pentru populaţie scade începând cu 1 MAIPreţul reglementat al gazelor plătit de populaţie va scădea de la 1 mai cu 2-3%, datorită diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării sectorului petrolier.

Pretul gazelor va scadea
Prețul gazelor va scădea

"Chiar miercuri avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuţie scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea preţului final la consumator de 2-3%", a susţinut Havrileţ.

El a adăugat că piaţa este în situaţia în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, situaţie care trebuie să ducă la liberalizarea totală. Potrivit sursei citate, în această situaţie importurile au crescut din nou, ajungând la 10%, scrie capital.ro.

"Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piaţa gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situaţia de normalitate în care importăm gaze vara la preţ mic şi lăsăm producţia internă pentru iarnă", a continuat Havrileţ.

E.ON Energie România a reziliat contractul de vânzare-cumpărare gaze naturale destinate pieţei libere, categoria non-casnici, încheiat cu Romgaz în septembrie anul trecut, conform unui raport remis marţi Bursei de Valori Bucureşti. Prețul gazelor de import va continua să scadă în perioada următoare și va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decât cel al gazelor de producție internă, a declarat, marți, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, într-o conferință de presă.

"Prețul gazelor de import va continua să scadă și va ajunge în trimestrul al treilea și al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producție internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone", a arătat el.

Hajdinjak a semnalat că scăderea prețurilor gazelor pe piețele internaționale a dus la apariția situației în care prețul pentru populație ar scădea dacă ar fi incluse în coș și gaze de import. Potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în luna aprilie populația consumă doar gaze de producție internă, iar situația s-ar putea menține până în martie anul viitor.

La finele lunii martie, ANRE a publicat un document potrivit căruia populația și termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de producție internă în perioada 1 aprilie 2016 — 31 martie 2017.

Cantitatea totală de gaze estimată a fi folosită de consumatorii casnici și de termocentrale în această perioadă este de 42,3 milioane de MWh, din care 34,8 milioane de MWh în lunile de iarnă și 7,5 milioane de MWh în cele de vară.

Producătorii interni de gaze au obligația să pună la dispoziție aceste cantități de gaze, pentru acoperirea necesarului de consum pentru populație și termocentrale, menționează ANRE.

"Procentul gazelor naturale din import în consumul CPET (clienții casnici și producătorii de energie termică pentru încălzirea populației — n.r.) în perioada 1 aprilie 2016 — 31 martie 2017 (este — n.r.) considerat la nivelul de 0%", se arată în documentul menționat.

Reprezentanții ANRE au adăugat că, în această perioadă, cantitatea de gaze extrasă din depozite nu trebuie să depășească 40% din consumul lunar total.

Anii trecuți, gazele rusești erau de regulă de două ori mai scumpe față de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când prețurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, prețul gazelor rusești scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi, potrivit rapoartelor de pe site-ul ANRE.

Gazele rusești au un preț care ține cont de cotațiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotațiile barilului s-au prăbușit, și prețul gazelor pe piețele internaționale a fost în picaj. Cotația petrolului a coborât sub 30 de dolari la începutul acestui an, față de 115 dolari la mijlocul anului 2014.

Etichete: director e.on, E.ON, Eon, gaze, gaze naturale, pret gaze 1 mai, pretul gazelor, scadere pret gaze

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE