Preţurile apartamentelor vechi, în scădere cu până la 5% în noiembrieTendința de creștere ușoară a prețurilor, înregistrată în luna octombrie pe segmentul apartamentelor vechi din Capitală, nu pare să fi fost de lungă durată. În noiembrie, prețurile medii la apartamentele din Capitală au scăzut pe toată linia, indiferent de numărul de camere, cu până la 5% pe un interval de 30 de zile.

Preturile apartamentelor vechi, in scadere cu pana la 5% in noiembrie
Preţurile apartamentelor vechi, în scădere cu până la 5% în noiembrie
Foto: anuntul.ro

Preţurile imobilelor vechi din Capitală, de la garsoniere şi până la apartamente cu patru camere, au scăzut cu 5% în noiembrie faţă de luna anterioară. Deprecierile sunt și mai accentuate raportat la aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la o variație de -15% în cazul apartamentelor cu patru camere, conform raportului lunar de monitorizare întocmit de Anunțuriparticulari.ro şi remis B365.ro.

În acest context, apartamentele cu două și patru camere au atins un alt record negativ în noiembrie, înregistrând un nou minim la acest tip de unități din 2007 și până în prezent. Dacă în cazul apartamentelor cu două camere proprietarii au scăzut pretențiile sub pragul de 55.000 euro, la cele cu patru camere, prețurile medii solicitate se apropie de 90.000 euro, cu peste 15.700 euro mai mici faţă de cele cerute în urmă cu un an.

În ceea ce privește numărul de oferte nou apărute pe piață în luna noiembrie, statisticile indică o ofertă mai slabă cu aproximativ 16% față de octombrie 2012, valoarea înregistrată situându-se însă ușor peste media acestei perioade.

Scăderile de preț care marchează, de obicei, piața imobiliară la fiecare final de an, au afectat de data aceasta cel mai puternic segmentul garsonierelor scoase la vânzare de proprietari. Acest tip de unități au înregistrat în luna anterioară cea mai accentuată depreciere de la o lună la alta, potențialii cumpărători putând să își achiziționeze, în noiembrie, o garsonieră mai ieftină, în medie, cu 2.000 euro faţă de luna octombrie.

Prețul mediu solicitat pentru garsoniere a scăzut, în noiembrie, până la aproximativ 34.800 euro. Variația oscilează astfel de la -5%, pe un interval de 30 de zile, până la -7%, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, echivalentul a puțin peste 2.600 euro.

Apartamentele de două camere nu au fost nici ele ocolite de tendința de scădere, ajungând astfel în noiembrie la un nou minim din 2007 şi până acum. Proprietarii bucureșteni au solicitat în luna recent încheiată un preț mediu de 54.630 euro, în scădere cu 2% față de luna octombrie a acestui an, dar și cu -8% raportat la aceeași perioadă a anului trecut, când prețul mediu se situa în jurul valorii de 59.200 euro.

În cazul apartamentelor vechi de trei camere din Capitală, media a trecut în noiembrie cu puțin peste 77.000 euro, o scădere de 1% și pe acest segment față de prețurile înregistrate în urmă cu doar o lună, când prețul mediu depășea 78.000 euro. Deprecierea este și mai accentuată pe un interval de 12 luni, ajungând la -2%, echivalentul a aproximativ 1.700 euro.

Clienții interesați de achiziționarea unui apartament cu patru camere și-au putut achiziționa unul în noiembrie în medie cu peste 15.700 euro mai puțin faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul a scăzut în luna recent încheiată până la aproximativ 91.350 euro, echivalentul unei variații de -15% pe interval de un an. Raportat la luna octombrie 2012, scăderea este de 3%, echivalentul a circa 3.000 euro, de la 94.500 euro.

Cum a evoluat numărul de oferte imobiliare în noiembrie

Piața apartamentelor vechi scoase pentru prima oară la vânzare de proprietari s-a îmbogățit în luna noiembrie cu 1.965 de oferte, potrivit statisticilor Anunțuriparticulari.ro. Dacă față de octombrie 2012 oferta este cu aproximativ 16% mai săracă, în comparație cu aceeași perioadă a anilor trecuți, se observă o ofertă cu câte 100 de unități mai mare de la an la an din 2009 până în prezent.

Oferta la apartamentele de două camere, cele mai numeroase din piață, s-a apropiat în noiembrie de 800 de unități, cu 12% mai puține decât în octombrie anul acesta, dar și cu 5,5% mai multe decât în noiembrie 2011. Cifrele ne indică, de altfel, cea mai mare ofertă înregistrată pe acest segment în această perioadă a anului din ultimii trei ani.

Pe segmentul garsonierelor, proprietarii au pus la dispoziția clienților o ofertă cu 20% mai bogată decât în noiembrie anul trecut, stocul de unități nou scoase la vânzare ajungând acum la 432. Comparativ cu luna octombrie 2012, se remarcă o ofertă în ușoară scădere, de la 462 de unități.

Respectând trendul, unitățile de trei camere au înregistrat și ele un număr mai mic de oferte în luna recent încheiată. 574 de oferte noi au apărut în noiembrie pe piață, cu 20 de unități mai mult decât în noiembrie 2011, dar și cu 156 mai puține decât în octombrie acest an.

Statisticile indică o ofertă cu aproape o treime mai săracă faţă de cea de acum o lună și în cazul apartamentelor de patru camere. Dacă în octombrie 2012, proprietarii scoteau la vânzare 226 de astfel de unități, oferta s-a redus în noiembrie la 161. Nivelul este în această situație mai scăzut și comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când pe piață apăreau 185 de oferte noi.

"Întrucât proprietarii de apartamente vechi au început în noiembrie reducerile de preț de la final de an, rămâne de urmărit cu cât vor mai fi dispuși aceștia să scadă pretențiile în decembrie. Analizând situația pieței, putem afirma că potențialii clienți par să aștepte trecerea acestui an și stabilizarea din plan politic de după alegeri pentru a ieși din nou în piață", punctează reprezentanţii portalului imobiliar Anunţuriparticulari.ro.

Etichete: anunturiparticulari.ro, apartamente vechi, piaţa imobiliară, preţuri apartamente

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE