PRIMA DECIZIE DEFINITIVĂ în procesul clauzelor abuzive din contractele bancare, pe 10 februarieCurtea de Apel București va da săptămâna viitoare decizia definitivă într-un litigiu dintre ANPC și OTP Bank care vizează toate contractele băncii încheiate înainte de criză, după ce azi a judecat apelul. Pe fond, Tribunalul București a eliminat clauza care permitea băncii să modifice dobânda în funcție de politica proprie.

PRIMA DECIZIE DEFINITIVA in procesul clauzelor abuzive din contractele bancare, pe 10 februarie (Foto financiarul.ro)
PRIMA DECIZIE DEFINITIVĂ în procesul clauzelor abuzive din contractele bancare, pe 10 februarie (Foto financiarul.ro)

Curtea de Apel București va da săptămâna viitoare decizia definitivă într-un litigiu dintre ANPC și OTP Bank care vizează toate contractele băncii încheiate înainte de criză, după ce azi a judecat apelul. Pe fond, Tribunalul București a eliminat clauza care permitea băncii să modifice dobânda în funcție de politica proprie.

Procesul este primul care va primi o decizie definitivă din seria de litigii deschisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, începând din 2013, cu efecte asupra tuturor contractelor din portofoliul băncilor.

Atât reprezentanții băncii, cât și cei ai ANPC au cerut amânarea cauzei, însă Curtea a respins cererile, a judecat apelul și a amânat pronunțarea cu o săptămână.

OTP a fost prima bancă ce a pierdut un litigiu cu efecte asupra tuturor contractelor la Tribunal. Instanța din București a decis, la sfârșitul lunii iulie, că banca a inserat clauze abuzive în contractele de credit încheiate cu clienții în perioada 2007-2008 și a dispus eliminarea acestora din întregul portofoliu de credite al băncii. Banca a atacat cu apel sentința inițială, scrie profit.ro. 

Dacă instanța de apel va menține deciza de pe fond, OTP Bank va fi obligată să modifice toate contractele de credit ipotecar și de credit de consum cu ipotecă care conțin o clauză prin care banca își arogă dreptul de a modifica dobânda după politica proprie și care a generat costuri suplimentare pentru debitori.

Curtea de Apel ar putea lămuri și cum se va aplica exact această decizie, dat fiind faptul că Tribunalul nu arată cum trebuie calculate dobânzile clienților.

Procesul a pornit după ce cinci clienți cu credite în franci elvețieni au reclamat la ANPC că OTP le-a majorat nejustificat dobânda. În iunie 2008 OTP a crescut dobânzile tuturor clienților de la 5,5% la 6,49% pentru cei cu credite ipotecare și de la 5,7% la 6,99% pentru cei cu credite de consum cu ipotecă. Deși banca preciza că dobânda este variabilă și clauza făcea referire la indicatori de piață precum Libor CHF, în realitate dobânzile nu au scăzut ulterior, așa cum scădeau referințele menționate, informează profit.ro. 

Etichete: anpc, clauze abuzive, contracte credit, OTP Bank, procese clienti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE