Prima fază de elaborare a noului Plan Urbanistic General al Capitalei s-a încheiat. CE SE MODIFICĂPrima fază de elaborare a noului Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei s-a încheiat. Toate Planurile Urbanistic Zonale și de Detaliu avizate până acum au fost introduse în Baza de Date Urbane, urmând ca în continuare să fie realizate studiile de fundamentare și reglementările urbanistice pentru fiecare zonă în parte. O noutate pe care o aduce noul PUG este sistemul informațional geografic (GIS). Când PUG-ul va fi gata, orice modificare a reglementărilor urbanistice va fi actualizată în timp real. De asemenea, în noul PUG va fi introdusă și o reglemenatre a subteranului. Bucureștiul va avea un nou Plan Urbanistic Zonal în 2017. 

Prima faza de elaborare a noului Plan Urbanistic General al Capitalei s-a incheiat. CE SE MODIFICA
Prima fază de elaborare a noului Plan Urbanistic General al Capitalei s-a încheiat. CE SE MODIFICĂ

Prima fază de elaborare a noului Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei s-a încheiat. Stadiul proiectului a fost prezentat, miercuri, în Comisia Tehnică de Urbanism și Amenjarea Teritoriului din Primăria Capitalei. Astfel, până acum toate Planurile Urbanistice Zonale și de Detaliu care aduc derogări PUG-ului din 2000 au fost introduse în Baza de Date Urbane pentru noul PUG, iar în zilele următoare vor fi introduse și datele în GIS (sistem informațional gografic). Noul sistem va permite actualizarea modificărilor survenite la nivelul reglementărilor urbanistice în timp real, fiind o noutate pentru noul PUG. 

O primă concluzie enunțată de cei care au realizat această etapă a proiectului este aceea că, deși există un număr mare de PUZ-uri și PUD-uri care aduc derogări PUG-ului din 2000, multe dintre ele nu operează modificări semnificative. Mai mult, s-a observat o lipsă acută de reglementare pentru zonele periferice ale Capitalei și pentru Sectorul 5. 

În următoarele etape de elaborare a noului PUG vor fi realizate studiile de fundamentare pentru fiecare componentă (zone protejate, rețele edilitare, sistemul de transport, s.a.m.d.) și reglementările urbanistice pentru fiecare zonă în parte. 

Noul Plan Urbanistic General va fi mult mai exact. Vor fi reglementări pe teme care nu vor mai putea fi modificate, unele mai elastice, dar și altele care vor putea fi modificate prin PUZ-uri. De asemenea, în noul PUG va fi introdusă și o reglemenatre a subteranului orașului.

Unul din principalele obiective ale noului PUG este acela de a stabili și consolida o identitate a Capitalei. 

O componentă importantă a noului PUG este reglementarea Zonelor Protejate din Capitală, iar subiectul a stârnit discuții în Comisia de Urbanism.

"Zonele protejate s-au încărcat cu un mare rest parazitar (extinderi, garaje, barăci, samd). De asemenea, analiza zonelor protejate va trebui să calculeze atent potențialul acestor zone. Patrimoniul în București este parte a atractivității orașului. Atunci când se va face regulamentul să se țină cont de faptul că trebuie să fie atractiv", a spus arhitectul Bogdan Bogoescu, membru al Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei.

"Sunt zone protejate poate prea întinse, unde s-au comis multe ilegalități. Eu mi-aș dori să vorbim și despre spțaiul public care este liantul unei zone protejate. De asemenea, trebuie permis un anumit grad de intervenție chiar și în zonele protejate", a spus Sorin Gabrea, președintele Comisiei de Urbanism. 

Calea ferată, integrată mai eficient în structura de transport a orașului

La elaborarea noului PUG va fi luată în considerare și integrarea mai eficientă a căii ferate în sistemul de transport al orașului. Deocamdată a fost realizată o analiză a sistuației actuale, a nevoilor și a rețelei de cale ferată a orașului, urmând ca în faza următoare să fie elaborat și un studiu care va determina capacitatea de transport a sistemului de cale ferată în București, dar și nivelul de cerere. De asemenea, va fi realizată și o listă de opțiuni pentru îmbunătățirea funcționării rețelei de cale ferată din oraș.

Contractul pentru realizarea noul PUG al Capitalei a fost câștigat în octombrie 2013 de Asocierea Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting, Arnaiz Arquitectos SLP, SC Aecom Ingenieria SRL, SC Intergraph Computer Services SRL, SC Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica SRL, SC Synergetics Corporation SRL. Firmele au fost desemnate câștigătoare în urma unui concurs. Contractul are valoare de 43,6 milioane lei (9,8 milioane euro). Termenul pentru finalizarea noul PUG este de 41 de luni de la data atribuirii contractului. Prin urmare, Capitala va avea un nou Plan Urbanistic General  abia în 2017.

Revizuirea PUG-ului a fost împărţită în trei etape:
1) de iniţiere: 12 luni, realizată în două faze (transpunere a vechiului PUG şi a tuturor planurilor urbabistice ulterioare lui în suport informatic și realizarea studiilor de fundamentăre).
2) de execuţie: 18 luni pentru elaborarea reglementărilor;
3) de avizare: 12 luni.

Etichete: Comisia de Urbanism, PUD, PUZ

0/1 COMENTARII
Lex
15 oct 18:18
+0
VOTURI
-0
Ce s-a intamplat in perioada de dupa 1989 in Bucuresti a fost numit dezastru urbanistic. S-au dat derogari fara numar dar se pare ca marii urbanisti de la Ion Mincu, implicati pana peste cap in aceste derogari cred ca sunt OK: "O primă concluzie enunțată de cei care au realizat această etapă a proiectului este aceea că, deși există un număr mare de PUZ-uri și PUD-uri care aduc derogări PUG-ului din 2000, multe dintre ele nu operează modificări semnificative." Si ce facem cu cele care opereaza modificari semnificative? Le facem regula in noul PUG. Facem anomalia regula?
Cat despre PUG ce va fi foarte strict si nu va pemite modificari... poate sa fie cel mai strict din lume. Legea urbanismului, marca PSD-Mazare, permite derogari fara limita si legea bate PUG-ul!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE