Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu nu a trecutCele două Camere ale Parlamentului s-au reunit, miercuri, de la ora 12.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură PNL-USR împotriva Cabinetului Grindeanu, provocată de modificările la legile penale promovate de Guvern. Demersul este susţinut de PMP, în timp ce UDMR a anunţat că se va abţine de la vot. Cu toate acestea, moţiunea nu a trecut deoarece erau necesare doar 233 de voturi.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

UPDATE: Guvernul Grindeanu a supraviețuit, așa cum era de așteptat, moţiunii de cenzură. Au fost 161 de voturi favorabile, opt împotrivă și 33 de voturi nule. PSD, ALDE și UDMR s-au abținut de la vot. Minoritățile naționale nu au avut o poziție coordonată, așa că fiecare parlamentar a votat cum a dorit. Pentru adoptarea moțiunii erau necesare 233 de voturi.

Dezbaterea moţiunii de cenzură a început la ora 12.00, în plenul reunit, unde Sorin Grindeanu va susţine şi un discurs. Votul va avea loc după aproximativ două ore de dezbateri.

Moţiunea a fost iniţiată de PNL, liberalilor alăturându-se şi USR. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

"Renunţaţi la legalizarea furtului în România (...) Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi", se arată în textul moţiunii de cenzură.

Liberalii au anunţat că vor vorbi pentru susţinere şi cu „oameni de bună credinţă, care nu doresc salvarea corupţilor prin legi date în Parlament pentru ei" din UDMR, PSD şi ALDE. UDMR a anunţat însă că nu vor participa la votul moţiunii şi vor rămâne în bănci.

Singurii care s-au alăturat oficial demersului PNL-USR este PMP. "Vreau să se înţeleagă foarte bine că nu suntem în remorca PNL, dar PMP va da semnături pentru moţiunea de cenzură", a anunţat săptămâna trecută preşedintele PMP, Traian Băsescu.

Sorin Grindeanu afirma duminică, într-o emisiune televizată, că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă. „Este o modalitate democratică, noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare pentru că acea moţiune nu va trece", a afirmat Sorin Grindenau.

El a precizat, luni, că va avea în Parlament şi un discurs prin care se va adresa persoanelor care au contestat măsurile Guvernului din ultima perioadă.

"O să vedeţi mâine în discursul pe care o să-l am la moţiunea de cenzură. E un moment important, deşi substanţa moţiunii până la urmă - ordonanţa în sine - a fost retrasă şi o să-mi spun punctul de vedere mâine în discursul pe care o să-l am legat de acest subiect şi de ceea ce înseamnă moţiunea de cenzură", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, întrebat fiind dacă îşi va cere scuze oamenilor pentru ceea ce s-a întâmplat legat de OUG 13.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi "pentru". PNL, USR şi PMP au, împreună, 168 de voturi.

Etichete: grindeanu, guvernul grindeanu, moţiune de cenzură, motiune de cenzura guvernul grindeanu, sorin grindenau

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE