Prima universitate privată din București VA INTRA în LICHIDAREUniversitatea Ecologica din București (UEB), prima universitate privată înființată în Capitală, urmează să intre în lichidare deoarece a înmatriculat mai mulți studenți decât avea voie la cinci programe de studii.

UPDATE Rectoratul UEB a solicitat un drept la replică. Îl puteţi consulta la finele articolului.

Universitatea Ecologică din București urmează să intre în lichidare întrucât a depășit capacitatea de școlarizare, în anul școlar 2015-2016, la cinci programe de studiu. Instituția este astfel printre primele vizate de ordonanța nr. 42/2015, adoptată de Guvern anul trecut, care prevede sancțiuni pentru depășirea cifrei de școlarizare. Ordonanța a intrat în vigoare în luna septembrie 2015.

Programele la care a fost depășită cifra de școlarizare sunt Educație fizică și sportivă- forma de învățământ cu frecvență (20 de studenți în plus), Kinetoterapie și motricitate specială- forma de învățământ cu frecvență (43 de studenți peste numărul admis), Psihologie- forma de învățământ cu frecvență (20) și cu frecvență redusă (54) și programul Comunicare și Relații Publice- forma de învățământ cu frecvență redusă (6).

Informațiile apar în raportul de evaluare instituțională realizat de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în urma vizitei din octombrie 2015.

Fragment din raportul citat:

Click pentru mărire

Conform Ordonanţei nr. 42 din 2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare, universitățile care depășesc capacitatea de școlarizare la mai multe programe de studii vor fi sancționate prin intrarea în lichidare și desființarea. Prevederile apar în articolul 5:

(1) Şcolarizarea şi înmatricularea studenţilor cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la organizarea şi desfăşurarea programelor de studii universitare sau privind depăşirea capacităţii de şcolarizare aprobate se sancţionează după cum urmează:

a) programul de studii respectiv intră în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;

b) universitatea intră în lichidare şi se efectuează demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare ori încălcarea prevederilor legale se constată pe parcursul a cel puţin 2 ani universitari consecutivi.

Dat fiind că a fost depășită capacitatea de școlarizare la cinci programe de studii, iar încălcarea s-a făcut în anul școlar 2015-2016 (perioada de la care încep să fie aplicate sancțiunile prevăzute mai sus, conform ordonanței), Universitatea Ecologică din  București urmează să intre în lichidare și să fie desființată.

Odată intrată în lichidare, o universitate nu mai are voie să școlarizeze studenți. Studenții din anul I și II își pot continua însă studiile, urmând ca, după ce aceștia absolvă, universitatea să fie închisă.

DREPT LA REPLICĂ

Etichete: desfiintare universitati, ordonanţa 42/2015, scolarizare, universitate lichidare, universitatea ecologica, universitatea ecologica din bucuresti

0/3 COMENTARII
Avram Stela
26 mai 18:47
+0
VOTURI
-0
Cum este posibil ca ARACIS sa acorde calificativ de "incredere" unei universitati care a abuzat si inselat peste 130 de tineri ??? Cred ca este caz penal... Da, sunt de acord ca UEB sa fie DESFIINTATA, conform legii !
Liliana Iordache
26 mai 18:35
+0
VOTURI
-0
UEB, cu buna-stiinta a incasat de la studentii inmatriculati ilegal taxele de scolarizare aferente, stiind ca acestia nu vor beneficia de diplome de licenta la finalul studiilor. Autoritatile sa aplice legea in vigoare si aceasta universitate sa fie DESFIINTATA !!!
DANIEL
26 mai 18:25
+0
VOTURI
-0
ANUNȚ IMPORTANT
Universitatea Ecologică din București
NU SE DESFIINȚEAZĂ!!!

Conducerea Universității Ecologice din București a luat cunoștință, cu stupoare, de știrea manipulatorie și falsă, publicată de unele ziare.

ARACIS a constatat depășirea numărului de studenți înmatriculați la unele programe de studii (Educație Fizică și Sportivă, Kinetoterapie, Psihologie ) și a dispus:
1) intrarea în legalitate (ceea ce s-a și realizat);
2) depunerea unui nou dosar de reevaluare în termen de 1 an.

PRECIZĂM CĂ ARACIS A ACORDAT LOCURI ȘI LA ACESTE PROGRAME PENTRU ANUL UNIVERSITAR 2016 – 2017. Celelalte facultăți funcționează în condiții legale.
DECI, UNIVERSITATEA NU ESTE ÎN LICHIDARE; VA ÎNMATRICULA STUDENȚI ȘI ÎN ANUL UNIVERSITAR URMĂTOR.

Invocarea ordonanței, precum și a sancțiunii ce ar fi fost dispusă din știrea pe care o combatem reprezintă inițiative discreționare inventate de unii ziariști. Nici o autoritate competentă nu a dispus măsura din știrea aberantă, manipulatorie, expresie a unor acțiuni concurențiale dictate de interese meschine.

Ne rezervăm dreptul de a-i acționa în justiție pe cei vinovați pentru prejudiciile care ne-au fost aduse.

Conducerea UEB

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h