Primăria Capitalei a modificat din nou proiectul intrării A3 în București. CUM VA ARĂTAProiectul de Supralărgire a Șoselei Fabrica de Glucoză, care va deveni intrarea autostrăzii A3 în București, a fost modificat din nou. Proiectul prevedea inițial lărgirea arterei, construirea unei noi artere locale și a unei parcări. Pentru că exproprierile erau prea scumpe în această variantă, primarul general, Sorin Oprescu a propus ca legătura între Șoseaua Petricani și Calea Floreasca să se facă pe deasupra printr-un pasaj suprateran. Această variantă era însă prea complexă așa că s-a ales un proiect mai simplu. De fapt, cel mai simplu care putea fi realizat. Astfel, ultima variantă a municipalității prevede doar lărgirea străzii la două benzi pe sens.

Primaria Capitalei a modificat proiectul intrarii A3 in Bucuresti. CUM VA ARATA
Primăria Capitalei a modificat proiectul intrării A3 în București. CUM VA ARĂTA

Primăria Capitalei a lansat în luna februarie licitația pentru realizarea proiectului Supralărgire Șos. Fabrica de glucoză. Între timp însă, proiectul a fost modificat. De două ori.

Astfel, în momentul lansării licitației, proiectul prevedea că șoseaua va fi lărgită la patru benzi (câte două pe sens) pe o distanță de 1,8 kilometri, cu trotuare de fiecare parte. Trotuarele vor avea între 3,5 și 4,5 metri, din care cel puțin un metru de zonă verde înierbată. Pentru a nu îngreuna traficul pe artera principală, municipalitatea va construi paralel cu Fabrica de Glucoză, între Barbu Văcărescu și Șos Petricani, o stradă care va prelua traficul de pe străduțele laterale. În plus, între șos. Fabrica de Glucoză și artera colectoare vor fi amenajate și locuri de parcare.

Pentru că în această variantă, exproprierile ar fi costat foarte mult (28 milioane euro), primarul general a cerut reprezentanților Direcției de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei să realizeze un nou proiect care să reducă din costul exproprierilor. În același timp, a propus și el o nouă variantă. 

"La Fabrica de Glucoză am schimbat puțin pentru că erau prea scumpe exproprierile. Primăria nu are atâţia bani. Așa că mă duc și mă sui pe piloni, deasupra. Nu mai lărgesc strada la sol, ci fac pasaj suprateran. De la strada Petricani se urcă pe piloni și coboară abia în Calea Floreasca. La intersecţia cu Barbu Văcărescu vor fi construite rampe de urcare şi de coborâre de pe pasaj. Va fi un pasaj suprateran pe deasupra Şos. Fabrica de Glucoză. Acum se lucrează la proiect", declara la începutul lunii martie, primarul general într-un interviu acordat B365.ro. 

Această variantă era însă prea complexă așa că s-a ales un proiect mai simplu. De fapt, cel mai simplu care putea fi realizat. Astfel, ultima variantă a municipalității prevede lărgirea străzii de la o bandă pe sens la două benzi pe sens.

"Șoseaua va fi lărgită la patru benzi, câte două benzi pe sens. S-a renunțat deocamdată la strada ce ar fi trebuit să preia traficul de pe străduțele laterale, dar și la locurile de parcare. Ele sunt cuprinse însă în Planul Urbanistic Zonal, iar atunci când zona se va dezvolta vor putea fi realizate", a precizat pentru B365.ro, Ion Dedu, director al Direcției de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

Licitația continuă însă, chiar dacă proiectul s-a modificat între timp. "Licitația s-a organizat pe baza studiului de fezabilitate, care prevedea parcare și arteră colectoare. Proiectul tehnic care va fi făcut după licitație se va adapta noii situații", a explicat Ion Dedu. 

În anunțul de licitație publicat în februarie, Primăria Capitalei estima că lucrările de proiectare și construcție pentru Supralărgire Șos. Fabrica de Glucoza ar costa între 16,5 milioane euro și 30 milioane euro. Durata de realizare a lucrărilor este de 18 luni.

Epopeea exproprierilor: Patru proiecte diferite au ajuns pe mesele consilierilor generali

Lucrările de construcție pe Șos. Fabrica de Glucoză nu vor putea începe până când Consiliul General al Municipiului București nu va aproba lista cu terenurile și construcțiile ce vor fi expropriate și despăgubirile ce vor fi primite de proprietari în compensație. Proiectul privind exproprierile a fost și el modificat de trei ori până acum. Astfel, în ședința din 27 noiembrie în Consiliul General al Municipiului București a fost supus aprobării un proiect conform căruia ar urma să fie expropriate terenuri cu o suprafață totală 19.174 metri pătrați și clădiri cu o suprafaţă de 2.172 metri. Valoarea despăgubirilor pentru terenurile și construcțiile expropriate este de 60.832.675 lei (13,8 milioane euro). Proiectul nu a fost aprobat din lipsă de cvorum. 

Acesta este al patrulea proiect privind exproprierile pentru Lărgirea Șos. Fabrica de Glucoză realizat de Primăria Capitalei. "Epopeea" exproprierilor pentru realizarea intrării A3 în București a început în 2010, când prin Hotărârea 311 din 17 noiembrie a fost aprobat culoarul de expropriere și declanșarea procedurilor în cauză. Conform documentului, valoarea despăgubirilor pentru suprafața de teren de 42.794 metri pătrați și pentru construcțiile cu o suprafață totală de 3.032 mp ce ar fi urmat să fie expropriate era stabilită la 38.284.664 euro. Exproprierile nu au fost declanșate la timp, iar ulterior legea în 198/2004 în baza căreia fusese emisă hotărârea a expirat.

În octombrie 2013, Primăria Capitalei propunea un nou proiect care prevedea cheltuirea a 125 milioane lei (28 milioane euro), pentru a obține terenul necesar lărgirii Șos. Fabricii de Glucoză. Conform proiectului, ar fi fost expropriați peste 43.227 de metri pătrați de teren și clădiri cu o suprafață de 2.372 de metri pătrați.

În ședința CGMB din mai 2014 a fost propus un nou proiect privind declanșarea procedurilor de expropriere pentru Supralărgirea Șos. Fabrica de Glucoză. De această dată, suma destinată despăgubirilor pentru terenurile și construcțiile ce urmau a fi expropriate a fost redusă la 90,38 milioane lei (20,56 milioane euro). S-a redus semnificativ și suprafața de teren propusă pentru expropriere. Astfel, noul proiect propunea exproprierea unor terenuri cu o suprafață totală 26.867 metri pătrați și clădiri cu o suprafaţă de 2.153 mp. Proiectul nu a fost aprobat.

Proprietarii amenință că dau Primăria în judecată

Reducerea culoarului de expropriere ar putea crea însă grave probleme juridice și financiare Primăriei Capitalei.

Astfel, proprietarii aflați pe culoarul de expropriere stabilit încă din 2010 de Primăria Capitalei pentru lucrarea de pe Fabrica de Glucoză nu sunt de acord cu modificarea proiectului. Mai mult, ei amenință că dacă exproprierile vor fi anulate, vor da primăria în judecată și vor cere despăgubiri. "Timp de patru ani de zile, de când s-a stabilit culoarul de expropriere noi nu am mai putut să facem nimic cu terenul. Am pierdut foarte mulți bani în perioada asta. Dacă veti aproba acest proiect vă voi acționa în judecată și voi cere despăgubiri", declara Tanți Virginica Dumitrescu, unul dintre proprietarii cuprinși în culoarul de expropriere pentru Supralărgire, în urmă cu câteva luni.

Și Adrian Ciorobea, unul dintre proprietarii de pe str. Fabrica de Glucoza, a anunțat, potrivit hotnews.ro, că va da în judecata Primaria Capitalei fiindca institutia inca nu i-a expropriat cele doua hectare de teren pe care le detine impreuna cu avocata Tanti Virginica pe aceasta artera si pe care ar urma sa primeasca 41 milioane de lei, potrivit evaluarilor Primariei Capitalei.

Etichete: autostrada A3, exproprieri, intrarea A3 în București, Primăria Capitalei, realitatea, Șoseaua Fabrica de Glucoză

0/3 COMENTARII
Gherasim
04 dec 08:40
+0
VOTURI
-0
Eu tot nu pricep de ce e nevoie sa vii cu autostrada pana in kilometrul 0 al orasului in loc s-o aduci pana in centura, iar restul de bani sa-i investesti in modernizarea centurii...

Aud numai de penetratii. Cineva in Primarie are anumite probleme pe care incearca sa le suplineasca pe hartie?
Marius
03 dec 12:24
+0
VOTURI
-0
doctor menghele , te-ai dus pe pla , cat de p rost si j igodie sa fii ? lasa ca I diotii te mai voteaza un mandat
Vali
03 dec 11:24
+0
VOTURI
-0
Oprescu asta e de o incompetenta monstruoasa

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h