Primăria Capitalei, amendată din cauza condiţiilor de transport pentru persoanele cu dizabilităţiPrimăria Capitalei şi cele din 38 de reşedinţe de judeţ, dar şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au fost amendate de CNCD pentru neasigurarea condiţiilor de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

Primaria Capitalei, amendata din cauza conditiilor de trasnport pentru persoanele cu dizabilitati
Primăria Capitalei, amendată din cauza condiţiilor de trasnport pentru persoanele cu dizabilităţi

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), întrunit în şedinţa de soluţionare de petiţii de miercuri, a adoptat această decizie în urmă unei autosesizari. CNCD a verificat modul în care sunt asigurate condiţiile de transport local prin mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi a constatat neluarea unor măsuri concrete pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la transportul local şi încălcarea dreptului la demnitate prin modul în care persoanele cu dizabilităţi locomotorii sunt obligate să utilizeze transportul în comun în municipiile reşedinţă de judeţ.

Astfel, au fost sancţionaţi primarul Capitalei şi edilii din 38 de municipalităţi reşedinţe de judeţ, întrucât aceştia răspund personal, astfel: cu amendă contravenţională în cuantum de 1.000 lei primarii localităţilor în care nu au fost accesibilizate toate mijloacele de transport local, fiind accesibilizate cel puţin două treimi din totalul mijloacelor de transport, şi cu amendă contravenţională în cuantum de 2.000 lei primarii localităţilor în care sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii mai puţin de 2/3 din totalul mijloacelor de transport.

Cele mai multe amenzi aplicate primarilor au fost de 2.000 de lei. Singurele municipii reşedinţa de judeţ care au implementat cerinţa legală privind accesibilizarea transportului în comun la nivel local sunt Sibiu şi Miercurea Ciuc. De asemenea, CNCD a sancţionat cu amendă în cuantum de 5.000 de lei Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Consiliul a solicitat pimarilor din municipiile care nu au asigurat condiţiile de transport pentru persoanele cu dizabilităţi ca, în termen de 6 luni, să reevalueze contractele de autorizare a firmelor care asigură transportul local în vederea asigurării accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la mijloacele de transport local.

CNCD va monitoriza implementarea recomandării. Reclamaţii au obligaţia de a publică decizia CNCD în ziare locale (pentru primari) şi un ziar naţional (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială).

Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi. Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă căii de atac în instanţă.

Potrivit CNCD, neasigurarea condiţiilor de transport pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii în municipiile reşedinţa de judeţ reprezintă discriminare, conform art. 2, alin. (1) şi (4), coroborate cu art. 10 (g) şi (h), şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 9, 19 şi 20 din Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de România prin legea nr. 221/2010.

Sursa: realitatea.net

Etichete: amendă, condiţii, persoane cu dizabilităţi, Primăria Capitalei, transport

0/1 COMENTARII
Autobuze autonome
30 Apr 19:37
+0
VOTURI
-0
CNCD a amendat 38 de judete si Capitala, iar doua judete au implementat masurile cerute. Din cate stiam eu, in Romania erau 41 de judete si Capitala, asa ca nu prea-mi iese socoteala...

Sau CNCD a considerat tinutul secuiesc un judet separat? Ca in afara de a le plange de mila ungurilor, CNCD-ul ala nu prea face nimic...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h