Primăria Capitalei anunţă că nu va amplasa monumentul Marea Unire, in valoare de 6,5 milioane leiMonumentul "Marea Unire" nu va mai fi amplasat, anunţă Primăria Capitalei, precizând că proiectul se află încă în avizare la Ministerul Culturii şi la Primăria Sectorului 3, neputând fi inaugurat până în 1 decembrie 2018, astfel că primarul general Gabriela Firea a retras finanţarea proiectului şi a redirecţionat sumele de bani către alte obiective de investiţii. Firea spune că a considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 "trebuie să unească oamenii în jurul său, şi nu să-i dezbine" şi se declară convinsă că sculptorul Ioan Bolborea, căruia îi aparţine lucrarea, va înţelege situaţia.

Statuie Marea Unire
Statuie Marea Unire

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, se declară convinsă că, la un moment dat, va fi regândită edificarea acestei lucrări pe un alt amplasament şi, "poate", la o altă scară.

"Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit şi avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său, şi nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară", a transmis Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, finanţarea de 6,5 milioane de lei inclusă în bugetul pe 2017 pentru monumentul "Marea Unire" a fost retrasă la cererea sa, urmând să fie redirecţionată către alte obiective de investiţii, întrucât proiectul se află încă în proces de avizare la Ministerul Culturii şi la Primăria Sectorului 3, neputând fi inaugurat până în 1 decembrie 2018.

Monumentul îi aparţine sculptorului Ioan Bolborea, care a câştigat cu acest proiect un concurs de soluţii organizat în 2007 de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Bucureşti, la solicitarea Asociaţiilor de Veterani de Război, care doreau amplasarea unui monument dedicat Marii Uniri.

"Singura cheltuială făcută de municipalitate în legătură cu acest proiect a fost alocarea sumei de 30.000 de euro, în 2007, pentru realizarea machetei la scara 1:10 a monumentului", mai susţin reprezentanţii primăriei.

Monumentul "Marea Unire" a fost inclus pe lista monumentelor propuse pentru finanţare de către Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti, în bugetul pe 2017 fiind alocată suma de 6,5 milioane lei pentru Etapa I - "Realizare componente artistice din material intermediar". Valoarea totală a proiectului ar fi fost de aproximativ 43 de milioane de lei plus TVA. Monumentul urma să fie amplasat în Piaţa Alba Iulia din Bucureşti.

Sculptorul Ioan Bolborea, creatorul monumentului, declara, în iunie, într-o conferinţă de presă, că o parte a lucrării, sub formă de holograme, va putea fi văzută de public începând de anul viitor. "Concursul pentru Marea Unire l-am câştigat acum 10 ani şi abia acum va fi prezentat o parte din monument, sub formă de holograme, iar apoi, până în 2020, întreaga lucrare de 18 metri înălţime, din sticlă şi bronz, va fi amplasată în Piaţa Alba Iulia", spunea sculptorul.

Potrivit site-ului bolborea.ro, "monumentul va avea diametrul la sol de aproximativ 35 de metri. "Am încercat să surprind în acest monument, la modul figurativ, atmosfera sărbătorească a adunării de la Alba Iulia, poporul care venea, entuziast, din toate ţinuturile locuite de români, pentru a fi de faţă la împlinirea celui mai măreţ act al istoriei noastre", susţinea Bolborea, potrivit news.ro.

Etichete: marea unire, pmb, Primăria Bucureşti, statuie, statuie marea unire

0/2 COMENTARII
auguste rodin
06 aug 12:30
+0
VOTURI
-0
10 milioane de euro pentru hidosenia orasului, saraca unire, asta este monumentul ei? mai bine cu fondurile respective s-ar achizitiona Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi, ca gest simbolic, cel putin asta s-ar intampla intr-un stat care se respecta. Bolborea nu exista ca sculptor.
ion
01 aug 21:40
+0
VOTURI
-0
Felicitari pentru decizie. Bolborea este cel care promoveaza uratul in artă. Daca il scoateti si pe Traian de pe trptele Muzeului Nationl de Istorie ....de doua ori Bravo

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE