Scandal între Primăria Capitalei şi Inspectoratul în Construcţii din cauza Pasajului BasarabInspectoratul in Constructii acuza ca este ilegala inaugurarea Psajului Basarab
Inspectoratul în Construcţii acuză că este ilegală inaugurarea Psajului Basarab

Potrivit Primăriei Capitalei, Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor, iar rezultatele acestora confirmă siguranţ şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare. Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi şi consultanţi, Pasajul  Basarab fiind 100% sigur pentru punerea în exploatare, susţin reprezentanţii PMB într-un comunicat de presă.

"Considerăm că incompetenţa şi iresponsabilitatea unor funcţionari ai Inspectoratului de Stat în Construcţii ăşi spun cuvântul.
Aceştia lansează afirmaţii publice care dezinformează grav opinia publică şi induc panică în mod nejustificat în rândul populaţiei"
, susţin oficialii PMB.

Conform sursei citate, recepţia Pasajului Basarab se face în două etape: la terminarea lucrărilor şi la expirarea perioadei de garanţie (recepţia finală). În plus, potrivit legislaţiei în vigoare, reprezentanţii proiectantului şi ai ISC nu pot face parte din Comisia de recepţie, aceştia având calitatea de invitat, numai la cele două faze de recepţie enuntate mai sus.

Autorităţile invocă acte legislative diferite

"Procesul verbal de punere în folosinţă şi dare în exploatare a Pasajului Rutier Basarab s-a făcut în baza art. 31 din Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie aprobat prin HG nr. 273/1994, cu modificările ulterioare, care nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanţii ISC.  În articolul respectiv se precizează că procesul verbal de predare-primire încheiat îin aceste condiţii nu este un proces verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză dar investitorul poate cere înscrierea în procesul verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime a tuturor viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare", au motivat reprezentanţii Primăriei Bucureşti.

În replică, purtătorul de cuvânt al ISC, Iulia Gheorghe, a declarat sâmbătă dimineaţa la Realu'itatea TV că în cazul inaugurării unor lucrări finanţate din fonduri publice este obligatorie prezenţa inspectorilor instituţiei în calitate de invitaţi. "Până la această dată, PMB nu a comunicat încheierea lucrărilor de investiţii deşi avea această obligaţie prin art. 76 din normele de aplicare a Legii 50 din 1991....PMB nu a informat asupra intenţiei recepţiei şi nu a solicitat participarea inspectorilor ISC", a specificat Gheorghe.

"Este sigur Pasajul Basarab?" vs. "Nu pot să intru în detalii"

Întrebată în repetate rânduri dacă pasajul Basarab este sigur pentru trafic, reprezentanta ISC a evitat răspunsul. "Recepţia este o componentă a finalizării contrucţiei. Acesta este punctul de vedere al ISC în acest moment. Nu pot să intru în mai multe detalii ca purtător de cuvânt. Ar trebui să se discute aceste lucruri cu conducerea ISC", a conchis Gheorghe.

În schimb, în comunicatul remis de municipalitate se precizează faptul că ISC a participat la peste 80 de faze diferite din execuţia lucrărilor de construcţii a pasajului Basarab însă nu au făcut observaţii în legătură cu aspectele verificate. "Apreciem că afirmaţiile acestor funcţionari demonstrează că nu sunt altceva decât nişte umile şi jalnice marionete ale jocurilor murdare prin dezinformările lor", concluzionează PMB.

Au intrat în horă şi ONG-urile

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB)a anunţat, sâmbătă, printr-un comunicat de presă că susţine poziţiile ISC şi a Prefectului Municipiului Bucureşti în controversa legată de darea în folosinţă a Pasajului Basarab. "Darea în folosinţă a unei construcţii de asemenea anvergură fără verificarea de siguranţă din partea instituţiei de stat abilitată constituie un precedent extrem de grav", apreciază Nicuşor Dan, preşedintele ASB.

Acesta consideră că explicaţiile Primăriei Bucureşti sunt "penibile". "Darea în folosinţă parţială (doar pentru transport auto) a investiţiei obligă Primăria la acelaşi tip de recepţie ca şi la darea în folosinţă finală a proiectului, prin urmare verificarea din partea ISC este obligatorie", a conchis conducerea ASB.

Etichete: ilegal, inaugurare, Inspectoratul de Stat În Construcţii, Pasajul Basarab, promo, scandal

0/0 COMENTARII
Anghel
19 iun 17:11
+0
VOTURI
-0

Pai se putea?ONG-urile nu puteau sta de o parte,cand porunca de la Udrea e clara:atac la Sorin Oprescu!Doamna ministru nu s-a multumit cu slujbasii de la ISC,trebuiau sa intre si alde Dan Nicusor in hora!

Mihaela
19 iun 15:34
+0
VOTURI
-0

Jale cu jumari in PDL!Ce sa mai inventeze,ce frana sa-i mai puna lui Sorin Oprescu?Au scos din palarie chestia cu ISC!Mi-e mila de angajatii ISC!Slujbele lor depind de capriciile blondei de la turism!

Gabriel
18 iun 20:37
+0
VOTURI
-0

Daca e asa de periculos pentru oameni,acest pasaj,de ce inteleptii de la Inspectorat si ONG care apara Bucurestiul de nu se mai poate,nu au cerut instantei oprirea lucrarilor.Apoi sa impuna modificarea proiectului asa cum scrie la lege pentru ca cetatenii de a caror mila nu mai pot sa nu aiba de suferit.De ce au lasat sa se cheltuie atatia bani pe un proiect ratat?Sau ei sunt nite rebuturi?

eusime
18 iun 18:31
+0
VOTURI
-0

se oftica chiorul blonda si pitiucu pe oprescu,adica marioneta alcoolistul si parasuta

didi
18 iun 11:16
+0
VOTURI
-0

Deci e ilegala pentru ca nu se face receptia decat dupa terminarea statiei de tramvai. Adica maine la inaugurare nu este facuta receptia lucrarilor, pasajul fiind considerat in continuare santier in lucru

Viorel
18 iun 10:44
+0
VOTURI
-0

Functionarii ISC nu sunt decat niste instrumente in mana Elenei Udrea!Iar ministresa ii foloseste in razboiul pe care il duce impotriva lui Sorin Oprescu!Sincer,mi-e mila de ei!Sunt oameni competenti,nimic de zis,dar trebuie sa stea drepti si sa zica precum Udrea!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h