Primăria Capitalei oferă 1.500 de lei tinerilor care se căsătorescConsilierii Generali au aprobat, joi, proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecărei familii de tinerii care se căsătoresc, cu condiţia ca cel puţin unul dintre soţi să fie la prima căsătorie şi cel puţin unul dintre ei să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti. Consilierul USR Roxana Wring a spus că în 2015 rata căsătoriilor a crescut cu peste şase la sută, susţinând că nu este nevoie de un stimulent pentru căsătorii, pentru că "cine vrea să se căsătorească o poate face şi fără aceşti 1.500 de lei".

Bani pentru tinerii casatoriti
Bani pentru tinerii căsătoriţi

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 35 de voturi "pentru", opt abţineri şi trei voturi "împotrivă".

"Eu nu am înţeles de ce e nevoie să stimulăm căsătoriile, având în vedere că ele, în 2015, au crescut fără stimulare cu 6,2 la sută, dar din păcate rata divorţului a crescut cu 15,2 la sută. Ceea ce vreau să spun este că dacă cineva vrea să se căsătorească, o poate face şi fără aceşti 1.500 de lei", a arătat consilierul USR Roxana Wring, care a votat împotriva proiectului.

Ea a mai spus că nu este responsabilă încurajarea căsătoriilor începând cu vârsta de 18 ani, ţinând cont de faptul că România este printre primele locuri la numărul de mame adolescente.

În replică, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că este vorba doar despre un stimulent social, care "se practică şi în Europa".

Potrivit proiectului de hotărâre, sumele vor fi acordate de Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti (CTMB) în urma unei cereri şi a unei copii a certificatului de căsătorie depuse de unul dintre soţi la sediul CTMB în termen de 45 de zile calendaristice de la data căsătoriei. Pentru primirea acestei sume, cel puţin unul dintre soţi trebuie să se afle la prima căsătorie, cel puţin unul dintre soţi să aibă domiciliul sau reşedinţa în Capitală şi cel puţin unul dintre ei să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. În cazul în care cetăţenii nu îndeplinesc a treia condiţie, respectiv nu au între 18 şi 35 de ani, stimulentul financiar va fi acordat cu avizul primarului general, se precizează în proiect.

În expunerea de motive, municipalitatea arată că în Bucureşti numărul căsătoriilor a scăzut de la an la an, iar tinerii amână tot mai mult căsătoria din lipsa unor factori care să o favorizeze şi din cauza faptului că nu primesc sprijin din partea statului la întemeierea familiei. "Conform datelor furnizate de Institului Naţional de Statistică, în perioada 2010-2015, vârsta media a soţilor la căsătorie a înregistrat o creştere semnificativă, respectiv, dacă în 2010 bărbaţii se căsătoreau la o vârstă medie de 32,6 ani, iar femeile la o vârstă medie de 25,8 ani, în anul 2015 vârsta medie a fost de 34,5 ani la bărbaţi, respectiv 31,6 ani la femei. Întemeierea unei noi familii tinere este o celulă vie pentru naţiune care prelungeşte existenţa acesteia, grupa de vârstă cu cea mai mare rată a fertilităţii fiind de 25-29 de ani, cu valorile de 77,3, respectiv 67,8", explică municipalitea, considerând că "tinerii trebuie sprijiniţi de către stat în a-şi forma familii, devenind astfel mai responsabili de la vârste timpurii".

Etichete: Bucureşti, casatorie, casatorie bucuresti, pmb, proiect CGMB

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE