Primăria Capitalei trebuie să ceară acordul Comisiei Europene pentru subvenţiile acordate RADETPrimăria Capitalei trebuie să ceară acordul Comisiei Europene pentru subvențiile pe care le acordă către RADET, însă acest lucru nu va afecta nici alimentarea cu căldură a Capitalei, nici prețul plătit de consumatori, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

RADET
RADET

"Am informat Primăria Capitalei de câteva ori în anii trecuți că, în momentul când acordă ajutoare de stat pentru servicii de interes economic general de peste un anumit nivel, de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie notificate Comisiei Europene. Aceasta este obligația legală. Sub 15 milioane poți decide tu, pe plan național, iar peste această sumă ești obligat să obții acordul Comisiei Europene. Noi bănuim că, în cazul RADET, acest plafon este depășit și că va fi necesară o notificare a Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a subliniat că acest lucru nu va împiedica furnizarea de căldură și apă caldă în Capitală și nu va afecta prețurile pe care le plătesc consumatorii.

"Comisia Europeană nu va veni să întrerupă căldura, dar va verifica dacă aceste subvenții sunt la un nivel rezonabil. Evident că este obligația administrației publice să asigure încălzirea orașului, este normal să plătească statul o subvenție pentru acest lucru, dar, în același timp, trebuie să ne asigurăm că această subvenție nu este excesivă. Asta va face Comisia Europeană", a susținut Chirițoiu, citat de Agerpres.

Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de căldură și apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

În urmă cu două săptămâni ELCEN a anunțat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.

La începutul acestei săptămâni, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va face, în următoarele zile, o plată de 13 milioane de lei către RADET, iar 60% din această sumă va merge către ELCEN. "Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare și anume: să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN, prin faptul că Primăria Capitalei, așa cum a făcut și în cele două luni și jumătate de când sunt primar general, va plăti la zi subvenția legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru: 30% va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile și reparațiile curente; 60% va merge către ELCEN pentru a se îndestula și a acoperi parte din datoria eligibilă; 10% — alte datorii. Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit în urma unei hotărâri judecătorești, dar care nu este opozabilă Primăriei Capitalei, ci doar RADET-ului", a spus edilul general.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat asigurări bucureștenilor că nu se va ajunge în situația întreruperii în alimentarea cu energie termică.

Etichete: Comisia Europeană, firea, Gabriela Firea, RADET

0/9 COMENTARII
"acela-si" geox
19 Sep 23:41
+0
VOTURI
-0
"Baca-ti" ce vrei in ma-ta, "acela-si" geox!

Vad ca tu nu intelegi ca toti platim niste bani care sunt distribuiti unde e nevoie, nu unde vrei tu personal.
Te-am mai intrebat daca te-ai gandit la cati bani platesti impozit si ce anume primesti pentru ei. Si ti-am dat si exemple: transport gratuit, parcuri, parcari, scoli, etc.
Pensionarii circula gratuit cu RATB. Eu platesc abonament. Ar trebui sa cer si eu ca pensionarii sa nu mai circule gratuit, pentru ca ma simt discriminat? Si sa nu-mi spui ca au platit o viata intreaga la pensie ca sa circule gratuit. Asta e o facilitate acordata de primarie. O subventie, la fel ca si caldura ta.
Intelegi? Tu platesti niste bani. Si eu. Si ceilalti din jurul nostru. Si cineva decide cum sa fie cheltuiti acesti bani pentru comunitate, nu pentru un basinos care se crede DISCRIMINAT.
Nu-ti convine, nu mai plati impozitele si du-te sa traiesti intr-o pestera. Si cu banii tai faci ce vrei. Si nu e "aroganta", cretinule, e purul adevar.

"Baca-ti" mintile-n cap, ca nu te fura nimeni si nu e cineva care traieste fix din banii tai!
geox
19 Sep 15:41
+0
VOTURI
-0
E asa de greu de inteles ca eu platesc ca si tine si eu nu beneficiez de acela-si tratament ca si tine . Si mai usor cu arogantele ca imi bac p... in ma-ta imediat
Pentru acelasi geox
18 Sep 22:57
+0
VOTURI
-0
Ma... cap neted. Taxele si impozitele nu se platesc doar pentru o anumita chestie. Tu platesti acele taxe, care se duc la un fond central, bugetul local. Din acel buget local se impart apoi pe diferite necesitati: cum spui tu, pe subventii (cu doi de i), pe parcari, pe panselute, pe transport gratuit, etc. Din banii pusi LA COMUN se platesc anumite lucrari.
Nu exista ca tu sa platesti o suma la buget, iar din suma aia sa fii intrebat ce sa se faca cu ea si aia sa fie facuta. Ti-ai pus vreodata intrebarea cu cat cotizezi tu la bugetul local si cat primesti inapoi sub diferite forme (ex. semafoare, parcari, spatii verzi, scoli, etc)?
Asa functioneaza bugetul. Nu-ti convine, nu mai plati si muta-te in padure.
Ti-au suflat ungurii in gura, sau ce? Ca doar aia aveau impresia ca platesc la bugetul de stat o gramada de bani care nu ajung inapoi la ei...
Cap ai, minte ce-ti mai trebuie! Zau ca unii din voi n-ar trebui sa fiti lasati sa votati...
geox-pt geox
18 Sep 20:11
+0
VOTURI
-0
Si eu care stau la curte si ma incalzesc "cu lemne sau gaz" platesc impozite si taxe .Am impresia ca sunt DISCRIMINAT in raport cu cei care stau la bloc (de ce sunt eu obligat sa contribui cu bani la incalzirea lor ?) ...............................
pentru geox
18 Sep 14:23
+0
VOTURI
-0
Iar cei care stau la curte si se incalzesc centralizat, beneficiaza de acelasi nivel al subventiilor ca si cei care stau la bloc.
Daca te incalzesti cu gaze sau cu lemne, nu primesti nicio subventie, pentru ca doar radet-ul e al primariei ca sa poata oferi subventii (cu doi de i). Asa, nici cei de la bloc cu centrale nu primesc subventii.
Nu te fura nimeni!
pentru geox
18 Sep 14:20
+0
VOTURI
-0
O subventi_E_, doua subventi_I_... Cuvantul "subventi" e un nonsens. Lasa reabilitarea caselor si treci inapoi la scoala.
geox
18 Sep 07:54
+0
VOTURI
-0
Cine sta la curte in bucuresti ce subventi la caldura primesc , dar de reabilitare ce se aude .................
Ing.
17 Sep 23:00
+0
VOTURI
-0
Nu trebuie să ceri nimic, trebuie să publici în Jurnalul Oficial UE că atribui un serviciu de utilitate publică (termoficare în cazul nostru), ce indicatori are serviciul (de ex. nu ştiu câte milioane de GCal pe an în nu ştiu câte apartamente), cum îl atribui (şi ai voie să îl atribui direct unei societăţi aflate sub autoritatea ta, pentru că şi Comisia ştie că n-ai cum să schimbi operatorul de termoficare din an în an) şi cum îl compensezi (x lei pe GCal sau x lei pe zi sau cum or avea ei).

Toată treaba asta durează 10 minute (cu maximă indulgenţă) şi se face online.

Dar e uşor să faci din ţânţar armăsar. Mai ales dacă, cumva, RADET nu are contract de delegale a gestiunii serviciul de interes public (nu ştiu dacă are, nu m-ar mira să n-aibă, mai ales că nici RATB nu are astfel de contract pentru transportul public, deci circulă ilegal).
Cris
17 Sep 22:44
+0
VOTURI
-0
E o tampenie sa ceri acordul Comisiei Europene pentru o subventie cu caracter social. De ce ar trebui sa hotarasca UE cat e pretul la gigacalorie la Bucuresti ?? Stai si te crucesti de ce tampiti au ajuns sa conduca Romania.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE